placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat -ohjaajakoulutus

11.10.2024 26.01.2025


Koulutuksen kuvaus
Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat -ohjaajakoulutus auttaa ymmärtämään levon, hiljaisuudesta nousevan, luovuutta avaavan voiman ihmisen hyvinvoinnille. Koulutus antaa tavan nähdä elämä uudella tavalla, luottaa sen mahdollisuuksiin ja olemisesta kumpuavaan iloon. Hiljaisuus ja siitä nouseva kirjoittaminen ovat välineitä, joiden avulla voi ymmärtää mennyttä, asettua tähän hetkeen tai kulkea kohti tulevaisuuden unelmia.

Ajankohta
11.10.2024 26.01.2025
Osallistumismaksu
1290 EUR
Kesto
kolme viikonloppua
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen päättyy 26.09.2024
Paikka
Kotka
Kenelle sopii
Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat -ohjaajakoulutus sopii hyvinvointialalla työskenteleville, sosiaalialalla tai erilaisissa yhteisöissä toimiville henkilöille tai kaikille ihmisille, jotka haluavat itse ymmärtää oman elämänsä tietä.
Kuvituskuva Kymenlaakson kesäyliopisto

Koulutuksen suoritettuaan osallistuja osaa käyttää koulutuksen menetelmiä ryhmien tai yksilöiden kanssa. Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat -metodi perustuu hiljaisuudesta avautuvaan luovuuden lepoon ja luottamukseen. Kun ihminen tuntee olevansa hyväksytty, turvassa, levossa, luovuus avautuu ja ihminen uskaltaa antaa elämän avautua. Sanat kuljettavat ymmärtämään omaa elämää ja käsittelemään sitä yhä syvemmin koulutuksen käyneen ohjaajan kanssa kahden tai yhdessä muiden kanssakulkijoiden kanssa.

Olennainen osa koulutusta on siihen liittyvä Hiljaisuuden retriitti.

Toteutustapa ja aikataulu

Elämää hoivaava ja avaava koulutus toteutetaan kolmena viikonloppuna; kaksi syksyllä 2024 ja yksi keväällä 2025. Yksi viikonlopuista on hiljaisuuden retriitti Strömforsin Ruukin alueella. Lisäksi koulutukseen sisältyy henkilökohtaista valmennusta (1 h/osallistuja) ja viikonloppujen välillä itsenäisesti suoritettavia tehtäviä.

Kurssin lopuksi osallistujat saavat materiaalipaketin Hiljaisuuden hoivaa - elämäni tarinat -ohjaajan perustyöskentelyä varten.

1. Elämäni tarinat -viikonloppu, Kymenlaakson kesäyliopisto, Kotka
11.-13.10.2024
pe klo 17.30-20, la klo 10-16, su klo 10-16

2. Hiljaisuuden retriitti, Strömfors
22.-24.11.2024
pe klo 17.30-su klo 16 

3. Elämäni tarinat- viikonloppu, Kymenlaakson kesäyliopisto, Kotka
25.-26.1.2025
la klo 10-16 ja su klo 10-16

Huom! Koulutukseen otetaan max 10 osallistujaa.

Kouluttaja: Mari Vainio

Koulutuksen sisältö

1. Elämäni tarinat- kirjoitusviikonloppu (Kotka)

Ensimmäisenä viikonloppuna ohjaajakoulutettava saa asettua oman elämänsä äärelle pysähtymisen, meditaatioiden, luovan kirjoittamisen ja taideterapeuttisen maalaamisen kautta. Mari Vainion kehittämä metodi avaa mennyttä, tätä hetkeä ja tulevaa pala kerrallaan. Näin opiskelija saa kosketuksen omaan elämäänsä mutta myös metodiin itse henkilökohtaisesti. 

Välitehtävä: pohdintaa, peilausta kirjoittamalla kurssiviikonlopun avaamista asioista. Tunnin (1 h) mittainen ratkaisukeskeinen valmennus verkossa Mari Vainion kanssa.

2. Hiljaisuuden retriittiviikonloppu (Strömfors)

Hoitavaan hiljaisuuteen laskeutuminen avaa entisestään ohjaajaopiskelijan omaa ymmärrystä levon, pysähtymisen, hiljaisuuden elämää avaavasta voimasta. Hiljaisuus kuljettaa kaivatun luo. Hiljaisuus avaa sitä mitä mieli kaipaa, josta keho kuiskaa, mutta joka vasta hiljaisuuteen pysähtyessä tulee näkyväksi.

Tämä retriitti on opiskelijan oman levon paikka. Olemisen, levon voimaa opiskelijoille tukevat retriitin aikana sen ohjaajan, Mari Vainion hiljaisuutta tukevat tekstit ja ajatukset, jooga ja meditaatio, yhteiset hiljaisuudessa nautitut ateriat ja ulkoilu. Kaikki on valmisteltu koulutettavaa varten. Yhdessä viikonloppua jakaen hiljaisuus eli sen sisällä avautuva elämä, avartuu entisestään ja auttaa ymmärtämään kokemuksia, sitä mikä on merkityksellistä juuri nyt, mitä kohden hiljaisuuteen laskeutuva haluaa kulkea.

Luova, hetkestä kumpuava kirjoittaminen retriitissä voi palauttaa opiskelijan myöhemmin hiljaisuuden avaamiin tuntemuksiin, ja auttaa näin myös ohjaajakoulutettavan omaa tapaa auttaa ohjattaviaan. 

Välitehtävä: kirjoitustehtävä, jossa ohjaajakoulutettava pohtii omia kokemuksiaan retriitistä, ja sen avaamista ajatuksista, mahdollisuuksista auttaa asiakkaitaan entistä syvemmin kulkemaan eri metodein kohti omaa elämäänsä.  Mari Vainion palaute.

3. Elämäni tarinat -viikonloppu, Kotka

Pohdintaa omasta tavasta käyttää hyväksi Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat-ohjaajakoulutuksen oppeja, retriitin avaamia työskentelyä tukevia oivalluksia. Viikonlopun aikana on lisäksi pari- ja ryhmätyöskentelyä.

Samalla tämä on viikonloppu, joka levollisuudessaan kantaa ymmärtämään yhä syvemmin omaa tapaa elää ja olla tai miten toimia Hiljaisuuden hoivaa - Elämäni tarinat- ohjaajana, miten asettaa se osaksi jo olemassa olevaa ammattia tai tehtävää ihmisten äärellä.

Jokainen ohjaajaopiskelija saa koulutuksen lopuksi mukaansa peruspaketin ohjausta tukevista tehtävistä, läsnäoloon kantavista metodeista. 

Osallistumismaksu sisältää:

  • koulutuksen kolmena viikonloppuna ja koulutusmateriaalit
  • välitehtävät ja niiden kommentoinnin, henkilökohtaisen ratkaisukeskeisen etävalmennuksen, 1 h/osallistuja
  • Hiljaisuuden retriittiviikonlopun (pe-su) Strömforsin Ruukilla. Viikonloppu sisältää majoituksen yksin huoneessa (Strömfors Bed & Bistro), täysihoitoruokailut alkaen perjantai-illan illallisesta päättyen sunnuntaipäivän lounaaseen.
  • kattavan materiaalipaketin koulutuksesta käytettäväksi koulutuksen jälkeen oman ohjauksen tukena.

Osallistumismaksu ei sisällä majoitusta eikä ruokailuita kahtena lähiopetusviikonloppuna Kotkassa.

Kouluttajan esittely

Kurssin opettaja Mari Vainio on ohjannut rakastettuja Hiljaisuuden retriittejä sekä Elämäni tarinat -kirjoituskursseja n. viisitoista vuotta. Hiljaisuuden hoivaan hän on kantanut satoja ihmisiä mm. Utön ja Örön saarilla. Hän on kehittänyt Elämäni tarinat -ohjaajakoulutuksen perustuen syvään hiljaisuuden voiman ymmärrykseen, opiskelemiinsa ratkaisukeskeisen ja ekspressiivisen taideterapian metodeihin sekä monivuotisiin hiljaisuuden retriitinohjaajan kokemuksiin. Hän on myös tehnyt työtä monia vuosia toimittajana ja päätoimittajana eri lehdissä. Tänä keväänä häneltä ilmestyi kirja ”Antaudu hiljaisuudelle” (Kirjapaja). Hän toimii myös ratkaisukeskeisenä valmentajana ja joogaohjaajana.

Kaikki nämä kokemukset ihmisten äärellä ovat vahvistaneet hänen ymmärrystään pysähtymisen, levon, hiljaisuuden merkityksestä elämän avautumiselle. Moni hänen ohjauksessaan ollut kulkija on löytänyt uuden näkökulman elämäänsä. Hoitava hiljaisuus on auttanut näkemään elämän uudella tavalla. Kirjoittaminen hiljaisuuden äärellä on osaltaan kantanut ohjattavan mielen avautumista eteenpäin.

Tämä kurssi kuljettaa lepoon, matkalle kohti omaa elämää. Sen kautta ohjaajaopiskelija osaa kantaa myös muita levolliseen tapaan olla ja avautua elämän äärellä.  

Oikeus muutoksiin pidätetään.

Ilmoittaudu koulutukseen
Paikkoja vapaana
Ilmoittautuminen päättyy: 26.09.2024

Lisätietoja

Soili Valtonen

Koulutussihteeri
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 747 8516

Jaa tämä artikkeli
Päivitetty: