placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kirjansidonnan perusteet

15.03.2024 06.04.2024


Koulutuksen kuvaus
Haluaisitko oppia sitomaan oman persoonallisen kirjasi? Tai onko sinulla kirjahyllyssäsi vanhoja kirja-aarteita, joita pitäisi korjata? Tällä kurssilla opit kirjansidonnan perusteita ja tutustut erilaisiin menetelmiin sekä työvaiheisiin ja -menetelmiin ammattilaisen opastuksella. Käsin sidottu kirja on uniikki, kestävä, kaunis ja miellyttävä pitää kädessä – kirja on tekijänsä näköinen. Jokainen työvaihe, neulanpisto ja kädenjälki muovaa ja muokkaa, kuljettaa tarinaa eteenpäin. Kirja ei ole pelkkä kirja vaan kokonaisvaltainen elämys.

Ajankohta
15.03.2024 06.04.2024
Osallistumismaksu
190 EUR
Kesto
kahtena viikonloppuna: pe klo 17-20 ja la 9-16
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen päättyy 01.03.2024
Paikka
Kotka
Kenelle sopii
Koulutus soveltuu sekä vasta-alkajille että kirjansidonnasta jonkin verran kokemusta omaaville.
Kuvituskuva Kymenlaakson kesäyliopisto

Aikataulu: 15.-16.3.2024 ja 5.-6.4.2024, pe klo 17-20 ja la 9-16

Kouluttajan esittely

Marjaana Korhonen on valmistunut kirjansitojaksi (artesaani) Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Hän on perustanut Kirjansitomo Anna Marjaanan ja erikoistunut vanhojen kirjojen iänmukaiseen sidoskorjaukseen ja taidesidontaan. Marjaanan sitomia kirjoja on nähtävillä Stable Ablen verkkosivuilla: https://stableable.wordpress.com/art-crafts-paja/

Marjaana Korhonen on opiskellut myös hevosavusteisten palvelujen tuottajaksi. Hän tarjoaa nykyään hevos- ja eläinavusteisia palveluita ja pitää erilaisia kädentaitokursseja.

”Elämäni kaksi intohimoa, käsillä tekeminen ja hevoset ovat kulkeneet läpi elämäni vahvasti mukana ja nämä kaksi asiaa yhdistyvät nykyisessä työssäni. Sisäsyntyinen luovuuden lahja on osittain varmaanikin tullut verenperintönä äidinäidiltäni ja äidiltäni - tekevät ahkerat kädet”, kertoo Marjaana.

Koulutuksen sisältö 

Kurssilla on mahdollisuus sitoa vieraskirjoja, luonnos- ja muistikirjoja eri tarkoituksiin: resepteille, runoille, haaveille, suunnitelmille, ajatuksille ja ihmetyksille. Voit myös sitoa aikakauslehtiä, adresseja tai muuta omaa materiaaliasi kirjan muotoon. Kurssilla voi sitoa myös uudelleen jonkin vanhan oman kirjan, jonka sidos on rikkoutunut tai jos kirjasi kaipaa uusia kansia. 

Kurssilla käydään läpi kirjansidonnan perusteita, opit tunnistamaan mm. paperin kuitusuunnan ja tutustut kirjansidonnan eri menetelmiin, työvaiheisiin ja työvälineisiin.

Vieras- tai luonnoskirjan valmistus alkaa paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta. Taitellut paperivihkoset prässätään ja ommellaan langalla kirja-aihioksi. Selkämys vahvistetaan ja liimataan. Kirjan selkä voidaan jättää suoraksi tai pyöristää. Kirjan päädyt voidaan viimeistellä kapiteelinauhoin. 

Kirjan kannet voidaan toteuttaa perinteisesti tai luovasti leikitellen. Kirjan kansien materiaaleiksi voimme värjätä erilaisia ylivetopapereita liisterivärjäyksellä tai marmoroinnilla. Kansimateriaaleiksi käyvät myös erilaiset kierrätysmateriaalit ja kankaat, vain mielikuvitus on rajana. 

Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kertaajille. Työvälineitä voi lainata kurssilla ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa. Osallistujan kannattaa varautua pieniin materiaalikuluihin riippuen siitä minkälaisen sidoksen tai sidoksia tekee.

Kurssi toteutetaan Kymenlaakson kesäyliopiston Laivurinkadun tiloissa ”kotikirjansidonnan” menetelmin ilman koneita. 

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

 

Ilmoittaudu koulutukseen
Paikkoja vapaana
Ilmoittautuminen päättyy: 01.03.2024

Lisätietoja

Soili Valtonen

Koulutussihteeri
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 747 8516

Jaa tämä artikkeli
Päivitetty: