2020-2021 Tuotantotalouden sivuaineopinnot 25 op (OY)

  • Ajankohta: 26.08.2020 - 31.05.2021
  • Koulutuspaikka: Kymenlaakson kesäyliopisto, verkko-opinnot
  • Luennoitsija: Oulun yliopisto
  • Ilmoittautuminen päättyy: 16.08.2020
  • Hinta: 375 € (sis. avoimen yliopiston rek.maksun)

Tapahtuman kuvaus

Opintojan aloitusinfo: 24.8. klo 16.30 Kouvolassa, mahdollisuus myös osallistua etäyhteyden kautta. 

Tuotantotalouden opintokokonaisuus kattaa keskeiset tuotantotalouden teemat. Kirjallisuudessa englannin kielinen termi on Operations Management kuvaten organisaation toimintoja ja niihin liittyvää johtamista.

Koulutus alkaa kattavalla johdannolla tuotantotalouden koko opetusalueeseen. Projektitoiminta opetetaan siinä laajuudessa, mitä tarvitaan hyvään projektityöhön sekä projektipäällikön että projektissa työskentelevän näkökulmasta. Tuotekehitystä tarkastellaan yrityksen yhtenä ydintoimintona ja annetaan esimerkkejä tuotekehityksen johtamisesta ja toteutuksesta.

Prosessi- ja laatujohtamisessa annetaan valmiudet mallintaa toimintaprosesseja sekä yrityksissä että julkisen sektorin organisaatioissa. Tavoitteena on antaa perusosaaminen prosessien arviointiin ja jatkuvaan parantamiseen. Työterveys, työturvallisuus, työkyky, työn tuottavuus ja tuloksellisuus käsitellään sekä esimiehen että työntekijän osaamisen alueina.

Tuotantotalous 25 op -opinnot voi suorittaa monimuoto-opintoina. Etäopiskelun olennaisin tuki on kurssitutorin toteuttama verkkotutorointi Moodle -ympäristössä ja se on tarjolla kaikille opintoihin ilmoittautuneille opiskelijoille.

Kursseilla käytettävä opiskelumateriaali ja opettajan erikseen jakama materiaali jaetaan Moodle- verkko-opiskeluympäristössä, jossa myös verkkotutorointi toteutetaan. Moodleen kirjaudutaan henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella, jonka opiskelijat saavat ilmoittauduttuaan opintoihin.

Kunkin opintojakson suoritusvaatimuksiin sisältyvä kurssikirjallisuus ilmoitetaan erikseen opintojaksojen opinto-ohjelmissa.

Opetussuunnitelma

  • Tuotantotalouden peruskurssi 5 op
  • Projektinhallinnan peruskurssi 5 op
  • Työhyvinvoinnin ja työelämän hallinta 5 op
  • Prosessi- ja laatujohtaminen 5 op
  • Tuotekehitys 5 op


TUOTANTOTALOUDEN PERUSKURSSI 5 op

Aika ja paikka: 26.8.-20.10.2020, toteutus verkkokurssina

Tavoitteet: Kurssin suoritettuaan opiskelija

  • osaa kertoa, mitä tuotantotalous kokonaisuudessaan tarkoittaa
  • osaa selittää yritystoimintaan ja tuotantoon liittyviä keskeisimpiä käsitteitä ja käyttää niitä yritystoiminnan kuvaamisessa ja arvioinnissa
  • osaa kuvata yrityksen talousprosessin ja perustella laskentatoimen merkityksen yrityksen päätöksenteon apuna
  • osaa laskea suoritteiden yksikkökustannukset erilaisissa yksinkertaisissa esimerkkitilanteissa
  • osaa laskea erilaisia vaihtoehto-, suunnittelu- ja tavoitelaskelmia annettujen tietojen perusteella sekä tehdä johtopäätöksiä niiden perusteella
  • osaa annettujen esimerkkien perusteella tehdä tuotantosysteemeihin liittyviä yksinkertaisia lasku- ja suunnittelutehtäviä ja arvioida niitä

Sisältö:

  • Johdanto tuotantotalouteen: Tuotanto ja tuottavuus, Tuotantostrategiat, Kysynnän ennustaminen, Talousmenetelmiä.
  • Tuotantojärjestelmien suunnittelu: Sijaintipaikka, Layout, Toimitusketjut, Kapasiteetin hallinta, Henkilöstökysymykset.
  • Tuotantojärjestelmien hallinta ja johtaminen: Tilaus-toimitusketjun hallinta, Tuotannon suunnittelu ja ohjaus, Kunnossapito ja luotettavuus.

Verkkoluennoilla käsiteltävät aiheet

  • Tuotannollinen toiminta ja tuottavuus, Tuotantostrategia
  • Ennustaminen, Kustannuslaskenta
  • Investointitoiminta, Kestävä kehitys
  • Kapasiteetin hallinta, Sijaintipaikan valinta
  • Tuotannon layout, Henkilöstöasiat
  • Toimitusketjun hallinta, Alihankinta
  • Varastojen hallinta, Tuotannon suunnittelu
  • MRP & ERP, Tuotannon ohjaus
  • JIT & Lean, Kunnossapito

Kirjallisuus:

  • Jay Heizer & Barry Render (2014) Operations Management, 11th ed., Pearson, Inc.

Arviointi: 1-5 ja hylätty

Järjestämistapa: Aloitusluennot sekä luennot Moodlessa, 7 viikkotehtävää (vk. 35-41) ja verkkotutorointi. Tarkemmat ohjeet annetaan Moodlessa.


PROJEKTINHALLINNAN PERUSKURSSI 5 op

Aika ja paikka: 21.10.-31.12.2020, toteutus verkkokurssina

Tavoitteet:

Kurssin suoritettuaan opiskelija

  • pystyy selittämään projektijohtamisen keskeiset konseptit
  • pystyy kuvaamaan projektisuunnitelman pääpiirteet ja kykenee hyödyntämään erilaisia menetelmiä projektin osittamiseksi
  • pystyy aikatauluttamaan projektin ja arvioimaan sen kustannuksia
  • tunnistaa projektin riskien hallinnan keskeiset tehtävät
  • ymmärtää hyvin projektinhallinnan keskeiset osaamisalueet ja projektipäällikön osaamisvaatimukset
  • osaa soveltaa saavutettua osaamista erityyppisten (rakennus-, tietotekniikka-, tuotekehitys) projektien toteutuksen suunnitteluun ja arviointiin

Sisältö:

  • Johdanto projektihallintoon - projektien ja projektityön luonne
  • Projektin elinkaari
  • Projektin myynti ja markkinointi
  • Projektin tavoitteiden hallinta
  • Projektien suunnittelu, organisointi ja aikataulun hallinta
  • Projektin kustannusten hallinta
  • Projektin sidosryhmien hallinta
  • Projektin riskienhallinta
  • Projektin aikataulun ja riippuvuuksien hallinta
  • Tuloksen arvon laskenta - earned value calculation
  • Erilaisten (ketterä, integroitu projektitoteutus) projektien hallinta
  • Projektit liiketoimintana

Oppimateriaali:

  • Artto et al (2006) Projektiliiketoiminta, myös sähköisenä osoitteessa: http://pbgroup.aalto.fi/en/the_book_and_the_glossary/projektiliiketoiminta.pdf. Kurssikirjasta on tarjolla myös äänikirjaversio ilmaiseksi
  • Lisäksi kurssilla jaettava muu lukumateriaali PMAF -sertifiointikokeeseen valmistautumista varten

Arvostelu: 1-5

Järjestämistapa: verkkoluento

Verkkoluennoilla käsitellään mm. seuraavia aiheita:  

  • Johdatus projektinhallintaan: Projektin määritelmät ja projektityypit, projektinhallinnan osaamisalueet, projektin sidosryhmät, projektin elinkaari, projektin aloitus ja määrittely, projektin myynti- ja markkinointi.
  • Projektin tavoitteet ja menestymisen mittaaminen, laajuuden hallinta ja osittaminen . Projektin aikataulun hallinta. Tehtäväverkko, kriittinen polku ja kriittinen ketju, puskurien käyttö.
  • Johdatus projektin kustannusten hallintaan Tuloksen arvo ja siihen liittyvät tunnusluvut kolmen pisteen menetelmä kustannusten arviointiin.
  • Projektin ohjaus ja raportointi Projektin riskienhallinta projektin sopimus riskienhallinnan työvälineenä.
  • Projektinhallinnan standardit ja sertifiointi, Projektisuunnittelu, Projektipäällikön rooli ja osaamisvaatimukset.
  • Projektinhallinnan kurssin yhteenveto Projektinhallinta eri toimialoilla ja näihin liittyvät erityispiirteet (mm. ketterät menetelmät, integroitu projektitoimitus)


TYÖHYVINVOINNIN JA TYÖELÄMÄN HALLINTA 5 op

Aika ja paikka: 9.12.2020-17.2.2021

Tavoitteet:

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:

  • osaa asettaa tavoitteita sekä valita keinoja työhyvinvoinnin kehittämiselle niin yksilö- kuin organisaatiotasoillakin
  • osaa sijoittaa työhyvinvoinnin niin työelämän lainsäädännön, organisaation tavoiteasetannan, tuottavuuden edistämisen, työsuojelun asiantuntijuuden kuin esimiestyön- ja henkilöstöhallinnon yhteyteen
  • tunnistaa työhyvinvoinnin merkityksen yksilön ja organisaation suorituskyvyn osalta kyeten myös arvioimaan työhyvinvoinnin taloudellisia vaikutuksia organisaatiotasolla
  • tuntee kansallisen ja kansainvälisen julkisen vallan lainsäädännöllisen ja strategisen tavoiteasetannan, esimerkkiorganisaatioiden hyviä käytäntöjä sekä tutkimuksen ja kehittämisen keskeiset ajankohtaiset asiat ja menetelmät

Sisältö:

Kurssin lähtökohtana on tuoda esille työelämän laatutekijöiden moniulotteisuus. Kurssin verkkoluennoilla esillä ovat mm.:

  • Työelämän nykytila, haasteet ja strategiset tavoitteet kansallisesti ja kansainvälisesti; työhyvinvoinnin merkitys työvoiman terveyttä turvaavana ja edistävänä sekä viihtyisyyttä, töiden kehittävyyttä ja kokonaisvaltaista tehokkuutta lisäävänä toimintana.
  • Työhyvinvoinnin johtaminen yrityksen strategiaan sidottuna toimintona.
  • Työhyvinvoinnin henkilöstö- ja talousvaikutukset eri mittareilla; ml. sairauspoissaolot ja ammattitaudit; suomalaisen ja yleiseurooppalaisen lainsäädännön ja normien perusteet; työsuojelu; työsuojeluyhteistoiminta, -valvonta sekä työterveyshuolto ja työkykyä edistävä toiminta; - sosiaalinen, psyykkinen, kognitiivinen, fyysinen, kemiallinen ja biologinen työympäristö, erilaiset vaaratekijät ja niiden tekninen ja toiminnallinen torjunta ja hallinta.
  • Hyvinvoinnin tuottavuus; työhyvinvoinnin ja yrityksen suorituskyvyn yhteydet muuhun johtamiseen ja kehittämiseen integroituna, välttämättömänä ja hyödyllisenä, myös laatua ja tuottavuutta vahvistavana kokonaisuutena.
  • Johdon ja linjaorganisaation mahdollisuudet ja vastuut; henkilöstön osallistumisen ja osallistamisen tärkeys ja keinot; palkitseminen ja sanktiot, hyvän ergonomian ja työympäristön tuottavuusvaikutukset.

Kirjallisuus:

  • Kansainvälisen kirjallisuuden taustaa soveltuvin osin, Arnold, J. et al. (2010), Work Psychology; Understanding Human Behaviour in the Workplace. 5th Edition. Financial Times/Prentice Hall.
  • Ajantasainen muu kirjallisuus ja materiaali ilmoitetaan kurssin aikana.

Arviointi: 1-5 ja hylätty. Tentti (painotus arvosanassa 50 %), h arjoitukset seminaareineen (painotus arvosanassa 30 %), tuntitehtävät portfolioon (jatkuvan oppimisen painotus arvosanassa 20 %).

Järjestämistapa: Luennot 22h, viikkotehtävät, verkkotentti. Verkkotutorointi ja tarkemmat ohjeet viikkotehtävistä Moodlessa.
Opetuskieli on suomi. Aineistossa käytetään myös englanninkielistä materiaalia.


PROSESSI- JA LAATUJOHTAMINEN 5 op

Aika ja paikka: 24.2.-21.4.2021

Tavoitteet:

Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa selittää prosessien, laadun, prosessijohtamisen ja kokonaisvaltaisen laatujohtamisen roolin yrityksen liiketoiminnassa. Opiskelija omaa valmiudet kehittää yrityksen toimintaa prosessi- ja laatujohtamisen modernien periaatteiden mukaisesti ja tarkoituksenmukaisia työkaluja hyödyntäen.

Sisältö:

  • Laadun ja laatujohtamisen merkitys ja perusolettamukset, laatu organisaation strategiassa ja kulttuurissa, tuotteiden ja palveluiden laatu, prosessien kuvaus ja johtaminen, suorituskyvyn mittaus, laatujärjestelmät, Lean, Six Sigma, henkilöstö ja tiimit, Quality 4.0.

Luentojen teemat:

  • Orientaatio ja johdanto prosessi- ja laatujohtamiseen
  • Laatu- ja prosessijohtamisen peruspilarit
  • Strategianäkökulma
  • Design for quality
  • Suorituskyvyn mittaus, muutosjohtaminen ja benchmarking
  • Prosessien johtaminen ja suunnittelu
  • Laatujärjestelmät ja jatkuva kehittäminen
  • Lean, Six Sigma ja Lean Six Sigma
  • Henkilöstö, tiimit ja koulutus
  • Quality 4.0 ja yhteenveto

Toteutustavat:

Kurssi koostuu kymmenestä viikottaisesta luennosta ja niihin liittyvistä tehtävistä. Orientaatioluento järjestetään live-verkkoluentona helmikuussa 2021 ja julkaistaan tallenteina jälkeenpäin. Tämän jälkeen seuraavan yhdeksän viikon ajan kurssin Moodle-työtilassa julkaistaan viikottaiset videoluennot. Viimeinen luentokerta järjestetään myös mahdollisesti live-verkkoluentona.

Oppimateriaali:

  • JS Oakland, RJ Oakland & MA Turner (2020) Total quality management and operational excellence: text with cases, (5th ed.). Routledge, 540 pp. ja kurssin aikana jaettava materiaali.

Suoritustavat ja arviointikriteerit:

Opiskelija laatii viikottain kyseisen viikon aineistoon perustuen omaa oppimistaan käsittelevän luentoreflektion ja vastaa kyseisen viikon kotitehtävään. Tehtävät arvostellaan viikottain, ja kurssiarvosana asteikolla 1-5 tai hylätty muodostuu näiden viikkoarviointien summasta.


TUOTEKEHITYS 5 op

Aika: 28.4.-9.6.2021

Tavoitteet:

Kurssin suoritettuaan opiskelija

  • osaa määritellä tuotekehityksen roolin yrityksen toiminnassa
  • osaa erottaa innovaatiotoiminnan ja systemaattisen tuotekehityksen toisistaan ja osaa kuvata nämä
  • osaa erotella tuotekehitysprosessin vaiheet ja tehtävät toisistaan
  • osaa työskennellä tuotekehitysprojektissa
  • osaa käyttää QFD ja DFM kaltaisia työkaluja tuotekehityksessä
  • osaa määrittää yrityksen muiden toimintojen (osapuolten) merkityksen tuotekehitystoiminnalle
  • osaa kuvata erilaisten osapuolten tarpeiden muuttumisen vaatimuksiksi ja spesifikaatioiksi
  • osaa kuvata erilaisten osapuolten vaatimusten hallinnan tuotekehityksessä

Sisältö:

  • Tuotteiden merkitys teollisuusyritysten toiminnassa
  • Tuotekehityksen paradigma ja käsitteiden määrittely
  • Tuotekehityksen onnistumiseen vaikuttavat tekijät
  • Tuotekehityksen toteutus menetelmällisesti (U&E -malli, Cooperin stage-gate -malli, QFD)
  • Tuotekehityksen osapuolet ja sidosryhmät
  • Vaatimusten hallinta tuotekehityksessä

Oppimateriaali:

  • Ulrich, Karl T., Eppinger, Steve D., and Yang, Maria C., Product Design and Development. 7.th ed., Mc Graw-Hill Education, 2020.
  • Lisäksi kurssilla jaettava muu materiaali.

Arviointi: 1-5 ja hylätty.

Järjestämistapa: Aloitusluennot sekä luennot (20 h) Moodlessa, viikkotehtävät ja etäryhmissä suoritettava projektityö. Tarkemmat ohjeet annetaan Moodlessa.


Oikeus muutoksiin pidätetään.

Lisätietoja:
Rehtori Elina Ivakko
elina.ivakko@kymenlaakso.fi
puh. 040 555 9094

 


#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 040 538 0213

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.