• Opi uutta

Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? -webinaarisarja

  • Ajankohta: 29.09.2022 - 20.04.2023
  • Koulutuspaikka: verkkokoulutus
  • Kouluttaja: useita luennoitsijoita
  • Ilmoittautuminen päättyy: 06.04.2023
  • Hinta: maksuton

Tapahtuman kuvaus

Ennakkotieto: tiedot täsmentyvät kesän aikana.

Kesäyliopistot eri maakunnissa tarjoavat kaikille kiinnostuneille maksuttoman verkossa toteutettavan luentosarjan ajankohtaisista aiheista. Ensimmäisen luennon teema on Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia?.

Ilmoittaudu mukaan luentosarjalle!

LUENTO 1: Jatkuva talouskasvu – mihin sitä tarvitaan ja onko se edes mahdollista?

Luennoitsija: Kestävän hyvinvoinnin professori Arto O. Salonen, UEF

Aika: 29.9. 2022 klo 17.30–18.30

Kovin harvoilla ihmisillä maapallolla on asiat niin hyvin kuin suomalaisilla. Elämme yltäkylläisyydessä. Pitäisikö nyt viimeistään yhteiskuntapolitiikan tavoitteena olla kansalaisten elämänlaadun kohentuminen eikä talouden koon kasvattaminen?

Elintason jatkuvan parantamisen seurauksena suorituskeskeisyys lisääntyy elämässä. Ongelmaksi muodostuu riittämättömyyden ja merkityksettömyyden kokemukset. Juuri kun tavoitteen näyttää saavuttavan, se lipeää käsistä kuin liukas saippua. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä.

Olisiko bruttokansantuotteen kasvattamisen sijasta huomion kohteeksi otettava kansalaisen kokemus hyvinvoinnista? Millaista olisi yhteiskuntapolitiikka, joka tähtäisi suoraan kansalaisten elämänlaadun parantumiseen välineellisen talouskasvutavoitteen sijaan.

Hyvän elämän mahdollisuudet on välttämätöntä järjestää ekologisesti kestävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, jotta tulevaisuus olisi hyvä. Mitä myöhemmin kansalaiset, yhteiskunnat ja koko ihmiskunta tähän havahtuvat, sitä kalliimmaksi muodostuu yhteisen tulevaisuuden haltuunotto – ellei jopa mahdottomaksi.

Professori Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.

LUENTO 2: Tekoälyhuuma meni - miten kävi hyvinvoinnille?

Luennoitsija: Tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson, JY

Aika: 27.10.2022 klo 17.30–18.30

Tekoälyodotukset höyrysivät kuumana muutama vuosi sitten. Tekoälyn piti ratkaista sairaudet, säveltää sinfoniat ja auttaa arjen askareissa. Luennolla pohditaan mitä kaikkea on jäänyt käteen, millaista hyvinvointia on syntynyt ja mitä vielä on odotettavissa.

LUENTO 3: Planeetta, yhteisö, yksilö – kestävyyden avainkysymykset

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava

Aika: 24.1.2023 klo 17.30–18.30

LUENTO 4: Myötätunnon voima - kilpailukyvystä hyvinvointiin

Luennoitsija: Käytännöllisen teologian professori, Anne Birgitta Pessi, HY

Aika: 20.4.2023 klo 17.30-18.30

Professori Anne Birgitta Pessi toimii kirkkososiologian professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Pessillä on myös dosentuuri sekä teologiassa (Helsingin yliopisto) että sosiologiassa (Itä-Suomen yliopisto) ja hän on Suomalaisen tiedeakatemian jäsen. Pessi on mukana useissa tutkimusprojekteissa ja hänellä on lukuisia tieteellisiä luottamustehtäviä. Lisäksi hän on saanut monia kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja. Tutkimuksellaan hän haluaa edistää altruismin ja myötätunnon ja -innon voimaa.

 

Oikeus muutoksiin pidätetään.

Lisätietoja: Soili Valtonen
Puh: 044 747 8516
Sähköposti: soili.valtonen@kymenlaakso.fi


#osaamisenkehittäjä

Yhteystiedot

Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8501

Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501

Muualla verkossa