Saavutettavuus-avustimet
Opintojaksot sisältävät jaksokohtaisesti määriteltyjä erilaisia suoritustapoja: verkkotyöskentelyä, opintopiirejä, oppimistehtäviä, kirjallisuus/luentotenttejä. Opintojaksot on aikataulutettu lukuvuoden ajalle. Myös verkkokursseilla työskentely ja etäyhteydellä osallistuttavissa oleva työskentely voi olla aikataulutettu. Opinnot on aikataulutettu ja integroitu yliopiston perus- eli tutkinto-opetukseen. Osan opintojaksoista voi suorittaa molempina lukukausina, osan vain syyslukukaudella, osan vain kevätlukukaudella. Tutustu huolella opintojaksojen sisältöihin, suoritustapoihin ja aikatauluihin.
Opintojaksokohtainen opiskeluoikeus on voimassa enintään 31.7.2024 saakka.
Opintoihin tulee rekisteröityä erikseen kullekin opintojaksolle Itä-Suomen yliopiston järjestelmään. Saat yksittäiset opintojaksojen rekisteröitymislinkit Kymenlaakson kesäyliopistosta sen jälkeen, kun opintokokonaisuuden ilmoittautumisaika on päättynyt.
HUOM! Tutustu opintojaksoihin ja tarkkoihin aikatauluihin Pepin opinto-oppaassa.
Tuutori: Kymenlaakson kesäyliopistossa on opintojesi tukena tuutori. Kasvatustieteen tuutor Tero Tuononen pitää ensimmäisen opintojen aloitustuutoroinnin (Zoom) tiistaina 29.8.2023 klo 17.00 alkaen. Linkin siihen saat ilmoittautumisesi jälkeen.
Hinta: Kymenlaakson kesäyliopiston maksu 235 € + Itä-Suomen avoimen yliopiston maksut 225 €
Kasvatustieteellisen alan perusopintojen (erityispedagogiikka, kasvatus- ja aikuiskasvatustiede, varhaiskasvatus) infotilaisuus ke 23.8.2023 klo 17.00 Teamsissa.
Opetussuunnitelma 2023–2024
Perusopintokokonaisuus koostuu seuraavista jaksoista:
HUOM! Opinnot eivät tuota varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuutta aiemman päivähoitoalan tms tutkinnon lisäksi. Opinnot hyväksiluetaan Itä-Suomen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan koulutusohjelmassa täysimääräisesti. Voit hakea yliopiston tutkinto-opiskelijaksi joko avoimen yliopiston opintojen perusteella tai todistusvalinnalla ja/tai valintakokeella + soveltuvuuskokeella
Opinnoissa ei ole määrättyä suorittamisjärjestystä. Johdatus kasvatustieteisiin on hyvä johdanto, mutta opinnot voi aloittaa ja suorittaa myös aikataulullisista syistä eri järjestyksessä. Kasvatuksen historiallis-filosofiset perusteet-jakson molemmat osat, päällekkäin edellisten kanssa joko Johdatus kasvatustieteisiin tai Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi- jaksosta toinen tai molemmat osat. Kevätlukukaudelle jää suoritettavaksi Orientaatio varhaiskasvatukseen, Kasvatuksen yhteiskunnalliset perusteet-jakson molemmat osat ja vastaavasti joko Johdatus kasvatustieteisiin tai Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi- jaksosta toinen tai molemmat osat.
---------------------
Johdatus kasvatustieteisiin, yhteinen osa 2 op
Aikataulu: 07.09.2023–31.7.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Kasvatuksen keskeiset käsitteet (kasvatus, opetus, koulutus, pedagogiikka, ohjaus; elinikäinen oppiminen, inkluusio, kehitys, sivistys, sosialisaatio). Kasvatustieteiden paikka ja vaikuttavuus tieteiden järjestelmässä kansallisesti ja kansainvälisesti. Kasvatuksen tutkimuksen yleiset ominaispiirteet ja tyypilliset kohteet.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Luennot 10 t (myös etäosallistumismahdollisuus ja tallenteet); kirjallisuuden sekä luentojen ja luentomateriaalien tenttiminen verkkotenttinä 2 t; itsenäinen työskentely 42 t.
Luennoilla käydään läpi kasvatustieteen yleiset perusteet (6 t) ja metodiset perusteet (4 t). Luennot pidetään syyslukukauden alkupuolella Joensuussa, ja ovat seurattavissa myös reaaliaikaisesti verkossa ja katsottavissa myöhemmin verkkotallenteina. Luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuvan verkkotentin ja mahdollisen uusintatentin voi suorittaa loka-, marras-, maalis-, toukokuussa. Tentti on suoritettavissa em. kuukausina yhden, PEPPI-järjestelmässä ilmoitetun arkipäivän (12 t) aikana.
Oppimateriaali: Tentittävä kirjallisuus: Rinne, Kivirauma & Lehtinen ”Johdatus kasvatustieteisiin” (ei vuotta 2005 vanhempia painoksia; kahta viimeistä päälukua ”Klassiset kysymykset ja niiden esittäjät” ja ”Suomalaiset vastaukset” ei tentitä).
Arviointi: Verkkotentti arvioidaan asteikolla 0-5. Arviointikriteerit: luentojen sisällön ja kirjallisuuden hallinta.
Edeltävät opinnot: Johdatus kasvatustieteisiin, yhteinen osa 2 op pitää suorittaa joko ennen tai samaan aikaan koulutuskohtaisen osan kanssa.
---------------------
Johdatus kasvatustieteisiin, koulutuskohtainen osa (varhaiskasvatus) 3 op
Aikataulu: 12.10.–08.12.2023 TAI 04.03.–17.05.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Koulutusalan tieteellinen perusta ja sille keskeiset käsitteet. Koulutusalalle ominaisia tutkimuskohteita ja tutkimusmenetelmällisten lähestymistapojen esimerkkejä.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Luennot (myös etäosallistumismahdollisuus ja tallenteet) 4 t, 2-3 hengen ryhmissä tehtävät oppimistehtävät 12 t, itsenäinen työskentely 65 t. Luennot pidetään syksyllä, keväällä käytössä on vain tallenteet. Ryhmät voivat olla myös etäryhmiä.
Oppimateriaali:
Ronkainen, S., Pehkonen, L., Lindblom-Ylänne & Paavilainen, E. 2013. Sanoma Pro. Tutkimuksen voimasanat.
Varhaiskasvatuksen alan tutkimusartikkeleita, jotka esimerkittävät alan käsitteistöä ja tutkimusmetodologisia lähestymistapoja.
Arviointi: Arvosana on asteikolla 0-5 suoritettujen verkkotehtävien arvosanojen keskiarvo. Verkkotehtävillä arvioidaan oppimateriaalien hallinta (luentojen sisällöt ja kurssikirjallisuus).
Edeltävät opinnot: Johdatus kasvatustieteisiin, yhteinen osa 2 op; se pitää suorittaa joko ennen, tai samaan aikaan tämän koulutuskohtaisen osan kanssa.
---------------------
Kasvatuksen historiallis-filosofiset perusteet, yhteinen osa 2 op
Aikataulu: 23.10.–13.12.2023
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
Sisältö: Kasvatuksen ja koulutuksen historiallis-filosofinen kehkeytyminen. Kasvatusfilosofian ja kasvatustieteen filosofian käsitteet. Suomalaisen kasvatusajattelun ja koulutuspolitiikan yhteiskunnallis-kulttuuriset vaikuttimet. Kasvatuksen arvosidonnaisuus.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Luennot 10 t (myös etäyhteys ja tallenteet), luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuva verkkotentti 2 t; itsenäinen työ 42 t. Luennot ja kirjallisuus tentitään verkkotenttinä opintojakson tenttipäivinä.
Oppimateriaali: Tentittävä kirjallisuus koostuu suomenkielisistä open access-artikkeleista (n. 150 sivua). Linkit artikkeleihin löytyvät opintojakson verkkoympäristöstä.
Arviointi: Luentojen ja artikkelikoosteen tentti arvioidaan asteikolla 0–5.
---------------------
Kasvatuksen historiallis-filosofiset perusteet, koulutuskohtainen osa (varhaiskasvatus) 3 op
Aikataulu: 12.10.2023–11.01.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Varhaiskasvatuksen historiallis-filosofiseterityiskysymykset. Tutkimuskirjallisuuden hyödyntäminen varhaiskasvatuksen historiallisten ja filosofisten lähtökohtien tarkastelussa.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Johdantoluento 2 t, opintopiirityöskentely ja opintopiiriraportin laadinta 30 t, kaikille yhteinen reflektiotapaaminen 2 t, itsenäinen työskentely 47 t. Johdantoluentoon ja reflektiotapaamiseen on etäosallistumismahdollisuus. Opintopiirityöskentely voidaan toteuttaa etäyhteyksien avulla.
Oppimateriaali:
Opettajan jakama materiaali.
Meretniemi, M. 2015. Hyvä koti ja henkinen äitiys lastentarhatyön esikuvina. Aate-ja käsitehistoriallinen tutkielma Suomen varhaiskasvatuksen taustasta. (Soveltuvin osin, s. 1-155, 282-317). http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-0203-4
Arviointi: Opintopiirityöskentely hyväksytty – hylätty.
---------------------
Kasvatuksen yhteiskunnalliset perusteet, yhteinen osa 2 op
Aikataulu: 15.08.–31.12.2023 TAI 09.01.–04.03.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Kasvatuksen yhteiskunnallisen tutkimuksen luonne, keskeiset käsitteet ja teoriat. Koulutuksen ja kasvatuksen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa eri ikäryhmille. Globalisaation haasteet koulutuspolitiikalle.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Opiskelija valitsee suoritustavan 1 tai 2:
Suoritustapa 1: Luennot 14 t (myös etäosallistumismahdollisuus, saatavissa myös tallenteina), luentojen ja kirjallisuuden tenttiminen verkkotenttinä (yksilö- tai ryhmätentti 2-6 henkilöä) 3 t, itsenäinen työskentely 37 t.
Suoritustapa 2: Luennot 14 t (myös etäosallistumismahdollisuus, saatavissa myös tallenteina) luentoihin ja kirjallisuuteen pohjautuvan opintopiiriraportin tekeminen opintopiiriryhmässä 10 t, itsenäinen työskentely 30 tuntia.
Oppimateriaali: Yhteisen osan kirjallisuus:
Antikainen, A., Rinne, R. ja Koski, L. 2013. Kasvatussosiologia. (Soveltuvin osin, opettajien tarkentamalla tavalla)
Apple, M.V., Ball, J.S. & Gandin, L.A. 2010. The Routledge International Handbook of the Sociology of Education. (Soveltuvin osin, opettajien tarkentamalla tavalla)
Arviointi: Yksilö-tai ryhmätentti / opintopiirin loppuraportti: 0–5.
---------------------
Kasvatuksen yhteiskunnalliset perusteet, koulutuskohtainen osa (varhaiskasvatus) 3 op
Aikataulu: 08.01.–15.03.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
Sisältö: Kasvatuksen yhteiskunnallisen tutkimuksen luonne, keskeiset käsitteet ja teoriat. Koulutuksen funktiot. Kasvatuksen ja koulutuksen merkitys suomalaisen yhteiskunnan eri ikäryhmille.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu.
Suoritustavat: Kirjallisuuteen pohjautuva yksilö- tai ryhmätehtävä 34 t, itsenäinen työskentely 47 t.
Oppimateriaali:
Alanen, Leena & Karila, Kirsti (2009): Lapsuus, lapsuuden instituutiot ja lasten toiminta
McDowall Clark, Rory: Childhood in society for the early years.
Muu aineisto: Ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Arviointi: Yksilö- tai ryhmätehtävä arvioidaan asteikolla 0–5.
---------------------
Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, yhteinen osa 3 op
Aikataulu: 06.09.–12.12.2023
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Kasvatus-ja kehityspsykologian ja oppimisen psykologian peruskäsitteet. Ihmisen luontaisen kehityksen kaari ja elämänkaari. Ajattelu, motivaatio, oppiminen ja hyvinvointi. Tunnesäätely, stressiaktivoituminen ja kehollisuus. Vuorovaikutus ja oppiminen kasvun ja kehityksen näkökulmista.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu.
Suoritustavat: Luennot 24t (luennot striimataan ja niistä saatavilla myös tallenteet) Verkkotentti 2 t. Itsenäinen työskentely 55 t
Oppimateriaali:
Nurmi J., Ahonen, T., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Pulkkinen, L &Ruoppila, I. (2014) (tai myöhempi painos).Ihmisen psykologinen kehitys. Jyväskylä: PS-kustannus.
Salmela-Aro K. (toim.) (2018) Motivaatio ja oppiminen. Jyväskylä: PS-kustannus.
Arviointi: Verkkotentti 0-5 Tentissä arvioidaan luentojen ja kirjallisuuden muodostama kokonaisuus, jossa molemmat on suoritettava hyväksytysti.
---------------------
Oppiminen, kehitys ja hyvinvointi, koulutuskohtainen osa 2 op
Aikataulu: 08.01.–29.03.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Kasvatus- ja kehityspsykologian ja oppimisen psykologian peruskäsitteet. Ihmisen luontaisen kehityksen kaari ja elämänkaari. Ajattelu, motivaatio, oppiminen ja hyvinvointi. Tunnesäätely, stressiaktivoituminen ja kehollisuus. Vuorovaikutus ja oppiminen kasvun ja kehityksen näkökulmista. Sisältöteemoja tarkastellaan kasvun, kehityksen ja opettajuuden näkökulmasta.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu.
Suoritustavat: Suoritustapa 2 verkko-opintopiiri (kevätlukukausi): Verkko-opintopiiri 14 t, ryhmäesseen kirjoittaminen 20 t, itsenäinen työskentely 20 t.
Oppimateriaali: Opintopiireissä jaettavat varhaiskasvatukseen liittyvät tieteelliset artikkelit.
Arviointi: Suoritustapa 1: Opintopiirityöskentely hyv-hyl, ryhmäessee hyv-hyl Suoritustapa 2: Verkko-opintopiiri hyv-hyl, ryhmäessee hyv-hyl
---------------------
Orientaatio varhaiskasvatukseen 5 op
Aikataulu: 14.9.–21.11.2023 TAI 08.1.–29.3.2024
Osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
Sisältö: Varhaiskasvatuksen keskeiset pedagogiset käsitteet; varhaiskasvatusta ohjaavat suunnitelmat ja määräykset pedagogiikan lähtökohtana; reflektio ammatillisen kehittymisen perustana; Varhaiskasvatuksen opettajan rooli ja työn kokonaiskuva; turvallinen, yksilön osallisuutta tukeva inklusiivinen toimintakulttuuri; lapsen ja ryhmän toiminnan sekä opettajan pedagogisen vuorovaikutuksen tavoitteellinen havainnointi; arkiajattelu ja teoreettinen ajattelu kasvatusalalla.
Toteutustavat: Verkko-opiskelu, itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus.
Suoritustavat: Luennot 24 t (osa luennoista on lähiluentoja ja osa tallenteita, ks. myös opintojakson lisätiedot), ohjattu pienryhmätyöskentely 12 t, päiväkodissa toteutettavat havainnointitehtävät 12 t, yksilöllisesti ja ryhmässä tehtävät oppimistehtävät 10 t, itsenäinen työskentely 77 t.
Oppimateriaali: Pakollinen kirjallisuus:
Koivula, M. Siippainen, A. & Eerola-Pennanen, P. 2017 (toim.). Valloittava varhaiskasvatus: Oppimista, osallisuutta ja hyvinvointia. Tampere: Vastapaino. (soveltuvin osin)
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018 (https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet.pdf)
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 (https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf)
Opetuksessa jaettava materiaali.
Arviointi: Pienryhmätyöskentelyyn osallistuminen, havainnointien sekä yksilöllisesti ja ryhmässä tehtävien oppimistehtävien suorittaminen (hyväksytty - hylätty).
Oikeus muutoksiin pidätetään.
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516
Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501