placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Voimauttava valokuva

Useimmiten ennätän seuraamaan vain vierestä kaikkia niitä mielenkiintoisia koulutuksia, joita meillä Kymenlaakson kesäyliopistolla on tarjolla. Vihdoinkin otin itselleni aikaa ja osallistuin vuoden mittaiseen Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet 10 op koulutukseen, josta olin haaveillut pitkään. Nyt kurssin päätyttyä täytyy sanoa, että se kyllä kannatti. Kurssilla otettuja kuvia selatessa nousee edelleen lämpöiset muistot kaikesta yhdestä koetusta ja opitusta.

Meitä oli aivan upea ryhmä ja koronan tuomista alkuhankaluuksista huolimatta saimme paljon mieleenpainuvia yhteisiä hetkiä, kun jaoimme kuviamme ja tarinoita niiden takana. Opettelimme kouluttajamme Miina Savolaisen mukaisesti lempeää katsetta, niin itseä kuin toisia kohtaan. Toisella hetkellä kaivettiin liikutuksesta nenäliinat esiin ja toisena hetkenä naurettiin yhdessä. Hitsauduimme yhteen ja tuimme toinen toisiamme.

Koulutuksen alettua jakauduimme pienryhmiin, joissa toimimme tiiviimmin ja jaoimme tekemiämme kotitehtäviä sekä kuvasimme kahtena päivänä. Kuvauspäivistä ensimmäinen oli lumituiskuisena tammikuun päivänä, jolloin luonnonvaloa oli vain hetken ja kylmyys toi omat haasteensa. Toisaalta keli ei haitannut meitä, vaan heittäydyimme päivään täysillä ja välillä makoilimme lumessa tai puunrungolla Kymijoen varrella. Illan hämärässä harjoittelimme pitkää valottamisaikaa ja kuljimme lyhdyt kädessä lumista polkua pitkin. Toisen kerran kuvasimme aurinkoisemmissa oloissa syyskuussa, jolloin valoa riitti huomattavasti pidempään ja saimme nauttia luonnon vihreydestä ja kukkaniityistä. Suuntasimme matkamme myös Kouvolasta Kotkaan meren ääreen Katariinan puistoon, joka tarjosi meille myös omanlaisensa upean kuvausympäristön.

Voimauttava valokuva 1

Kuvaamisen ja kuvatuksi tulemisen lempeä kokemus

Kännykkä- ja digikamera-aikaan tottuneelle perinteisen järjestelmäkameran käyttö tuntui ensin hieman haastavalta. Alkuun pelotti, osaanko laittaa filmiä kameraan ja saanko sen valottumatta pois ja onnistunko ottamaan ryhmäläisistä heidän toivomiaan kuvia. Miina kyllä lohdutti, että tärkeintä on yhteinen matka, vaikka kuvat eivät onnistuisikaan aivan huippuhyvin.

Filmikameran pelko osoittautui aiheettomaksi, ja kun jännityksellä hain valokuvaliike Näppäristä opiskelijoidemme ottamia kuvia, sain mukaani 45 pakettia valokuvia eli yhteensä n. 1620 kuvaa. Jokainen osallistuja kuvasi siis noin kolme 36 kuvan filmirullaa kummallakin kuvauskerralla. Eli kuvia tuli jokaista opiskelijaa kohden reilu 100. Koska kuvia ei saanut kurkistella etukäteen, hykerryttävä jännitys tiivistyi seuraavaan koulutuskertaan, kun Miina jakoi meille kuvat: ihastuneita huokauksia, muisteluja kuvaushetkistä, käsinkosketeltava jännityksen ja lempeyden ympäröimä tunnelma, kun levitimme kuvapaketin toisensa jälkeen katsottavaksi. Kuvista heijastui intensiivisten kuvauspäivien tunnelma ja se lempeys, millä katsoimme toisiamme. Oli upeaa saada käteensä paperikuvia, nähdä niiden pehmeys ja erilainen valo kuin nykyisissä digikuvissa. Kiersimme katsomassa jokaisen ryhmän kuvat ja kirjoitimme ihastuneesti kommentteja toisten kuvista heille muistoksi. Kahden kuvauskerran aikana kuvia tuli yhteensä n. 3200, eli jokainen opiskelija otti n. 200 kuvaa! Huima määrä ihania kuvia, joihin tulee palattua koulutuksen jälkeenkin yhä uudestaan, jolloin niistä löytää vielä erilaisia ulottuvuuksia.

Voimvalokuva_3

Koulutukseen kuului myös erilaisia väliaikojen tehtäviä. Kuvasimme itseämme ja läheisiämme. Kuvaukset olivat matka omaan itseen, kun katselimme elämänpolkua valokuvien kautta. Samoin osansa saivat läheiset ja ystävät, eikä työyhteisökään säästynyt tältä. Vaikka itse en toimi suoraan asiakastyössä, voin helposti hahmottaa, mikä hyöty tästä on erilaisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä esimerkiksi sote- ja opetusalalla. Kuulimme aivan upeita asiakastarinoita, kuinka osa opiskelijoista oli käyttänyt menetelmää asiakkaidensa kanssa jo koukutuksen aikana. Minäkin jatkan tämän hyödyntämistä lähipiirissäni ja eihän sitä koskaan tiedä, mitä tästä vielä kehitän.

Kiitos Miina Savolainen lempeästi otteestasi, olet kehittänyt jokaista ihmistä voimauttavan menetelmän. Sinulla on uskomaton taito saada meitä katsomaan toisiamme ja kuviamme lempeällä katseella.

Kiitos koko ihanalle ryhmälle ja erityisesti vielä Kristiinalle ja Pirkolle niistä kaikista yhteisistä hetkistä, kun kuvasimme ja jaoimme ajatuksia sekä tuntojamme omassa pienryhmässämme.

Elina

Voimauttava valokuva