placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Tunnetko väyläopintojen mahdollisuudet?

Onko sinulla mielessäsi yliopiston ala, jonne ei vielä ole paikkaa auennut, mutta haluaisit jo päästä opintojen pariin? Haluaisitko opiskella jotain yliopiston oppiainetta mutta et ole oikein varma, onko se kuitenkaan sinun juttusi? Vietätkö parhaillaan välivuotta ja pohdit tulevaisuuttasi? Onko työelämä tuonut mukanaan uusia osaamistarpeita, ja opiskelu on alkanut pyöriä mielessäsi?

Kaikkiin näihin yllä oleviin kysymyksiin väyläopinnot avoimessa yliopistossa tarjoavat loistavia mahdollisuuksia. Väyläopinnot tarkoittavat sitä, että voit aloittaa opinnot joustavasti avoimen yliopiston kautta. Pääset tutustumaan oppiaineeseen, opiskelutaitosi harjaantuvat ja keräät jo suoritettuja opintopisteitä. Avoimen väylä tarkoittaa mahdollisuutta hakea yliopiston tutkinto-opiskelijaksi näiden jo avoimessa yliopisto-opetuksessa suorittamiesi opintojen perusteella. Avoimessa yliopistossa tekemäsi opintojaksot ovat aina tutkinnon osia, joten opinnot ovat samoja opintoja, joita tutkinto-opiskelijat suorittavat yliopistossa. Kun pääset väyläopintojen haun kautta sisään yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi, voidaan aiemmin tekemiäsi opintoja sisällyttää osaksi tutkintoa, mikä nopeuttaa valmistumistasi.

Miten väyläopintoja suoritetaan?

Tutustu eri oppiaineisiin Kymenlaakson kesäyliopiston koulutustarjonnan verkkosivuilla. Tarjoamme avoimen yliopiston opintoja viiden eri yliopiston opintosuunnitelmien mukaan: Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Taideyliopisto. Väylähaku on tarjolla monissa oppiaineissa, mutta kaikkiin tutkinto-ohjelmiin ei järjestetä avoimen väylän hakua.

Eri yliopistoilla ja oppiaineissa on jokaisen yliopiston itse määrittelemät mahdollisuudet väylähakuun ja haun kriteerit. Väylän haussa vaadittavien opintojen määrä vaihtelee hakukohteesta riippuen. Opinnot ovat suoritettavissa yleensä yhden tai kahden lukuvuoden aikana. Opinnot mitoitetaan opintopisteinä: yksi opintopiste (op) tarkoittaa noin 27 tuntia opiskelua (sis. opetukseen osallistuminen ja itsenäinen työ).

Tällä hetkellä väylähaku on mahdollista näissä Kymenlaakson kesäyliopiston kautta tarjolla olevissa avoimen yliopiston opinnoissa:

  • Logopedia, Turun yliopisto
  • Kasvatustieteelliset alat: erityispedagogiikka, varhaiskasvatus, kasvatus- ja aikuiskasvatus, Itä-Suomen yliopisto
  • Kauppatieteelliset alat: kauppatiede, markkinointi, laskentatoimi, johtaminen, Itä-Suomen yliopisto
  • Sosiaalityö, Itä-Suomen yliopisto
  • Sosiaalipedagogiikka, Itä-Suomen yliopisto
  • Sosiaalipsykologia, Itä-Suomen yliopisto
  • Sosiologia, Itä-Suomen yliopisto
  • Yhteiskuntapolitiikka, Itä-Suomen yliopisto

Voit siis aloittaa opinnot näissä oppiaineissa tekemällä perusopinnot (25-30 op) Kymenlaakson kesäyliopiston kautta. Enemmistö avoimen yliopiston perusopinnoista on verkkopohjaisia opintoja, joten et ole sidottu paikkaan. Kymenlaakson kesäyliopiston opintotuutori tukee ja opastaa sinua tarvittaessa opintojen aikana. Tutustu myös, kuinka toimit, kun haluat aloittaa opinnot.

Miten väyläopintojen jälkeen haetaan yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi?

Avoin yliopisto ei koskaan myönnä kokonaisia tutkintoja, vaan sitä varten pitää hakeutua yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Haku tutkinto-opiskelijaksi on erillishaussa keväisin samaan aikaan kuin yhteishaku. Yliopistojen valintaperusteet tarkistetaan vuosittain ja ne julkaistaan yliopiston verkkosivuilla sekä Opintopolku-palvelussa. Valintaperusteisiin voi tulla muutoksia eli tarkistathan valintaperusteet aina ennen hakuaikaa. Avoimessa yliopistossa tekemiesi opintojen tulee olla suoritettuina niin, että saat niistä todistuksen tai suoritusotteen väylän hakuaikaa koskevien ohjeiden mukaisesti.

Väylän kautta täytettäviä aloituspaikkoja on rajoitetusti eli väylä ei ole automaatti. Siksi on tärkeää myös panostaa avoimen yliopiston kautta tehtyihin opintoihin ja niiden arvosanoihin, sillä valintaperusteina on usein paitsi suoritettujen opintopisteiden määrä niin myös opintojaksojen arvosanat. Väylähaussa ei siis enää ole erillistä valintakoetta. Väylähaun rinnalla on toki mahdollista hakea myös pääsykokeen kautta. Silloinkin aiemmin tekemiäsi avoimen yliopiston opintoja voidaan sisällyttää tutkintoosi ja opinnoista kertynyt tieto tukee sinua pääsykokeeseen valmistautuessasi.

Yliopistotutkintojen kokonaisrakenne:
• kandidaatin tutkinto eli alempi korkeakoulututkinto (180 op)
• maisterin tutkinto eli ylempi korkeakoulututkinto (120 op)
Valmis maisteritutkinto sisältää siis yleensä 300 op. Yleensä tutkinto-opintoihin sisältyy pääaine- ja sivuaineopintoja, kieli- ja viestintäopintoja, harjoittelu ja opinnäytetyö (gradu).

Ota yhteyttä Kymenlaakson kesäyliopistoon Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., kun suunnittelet ja pohdit opintoja ja mahdollisuuksia! Olemme täällä sinua varten ja autamme mielellämme opintopolullasi eteenpäin. Hyvä suunnittelu tukee oppimisen iloa ja tavoitteen saavuttamista!

 

Tunnetko väyläopintojen mahdollisuudet?