placer

Saavutettavuus-avustimet

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Onko sinulla elämääsi haittaavia leimoja?

”Minä en ole hyvä asiassa X.” ”Minun pitää aina toimia oikein.” ”Toisia ihmisiä pitää aina auttaa.” ”Minä en koskaan voi menestyä X asiassa.” ”Minä osaan nämä asiat, mutta en noita.” ”Minä olen tällainen, mutta en tuollainen.” ”Minun pitää aina…” ”Minä en saa, minä en voi…”

Onko jokin yllä olevista lausahduksista tuttu? Annamme itsellemme leimoja helposti ja huomaamatta. Määrittelemme itseämme syntymästämme asti joko tulkitsemalla itse ympäristömme reaktioita tai kyseenalaistamatta mitä meille sanotaan. Joskus leimautuminen tapahtuu vahingossa ja välähdyksenomaisesti.

Esimerkkinä isän torut viisivuotiaalle Matille: ”Nyt sinä Matti olet tyhmä.” Miten Matti tulkitsee isän moitteen? Ehkä Matti ei edes huomaa sitä. Toisaalta Matti saattaa vetää johtopäätöksen, että hän on aina tyhmä. Matti omii tyhmän ”leiman” ja alkaa tiedostamattaan etsiä ympäristöstään vahvistavia todisteita. Määritelmä alkaa rajoittaa hänen elämäänsä ”tyhmän” muottiin.

Ihminen on inhimillinen tallennus- ja lähetyslaite. Me emme kykenisi toimimaan omassa elinympäristössämme, jos emme omaksuisi tapoja, uskomuksia ja lakeja, jotka siinä pätevät. Mutta, koska imemme impulsseja ympäristöstämme taaperoiässä kyseenalaistamatta tai suodattamatta, tulemme epähuomiossa napanneeksi itsellemme myös sellaista, jota ei ole tarkoitettu pysyväksi ominaisuudeksi. Mattikin oli isän mielestä todennäköisesti vain kuvatussa tilanteessa tyhmä.

Joissain asioissa olemme tarkentaneet inhimillisen radiovastaanottimemme ”taajuudelle”, joka palveli lapsena, mutta joka on häiritsevä ja rajoittava ominaisuus aikuiselle. Me muutumme ja ympäristömme muuttuu. Kaikki on energiaa – ja energia on luonteeltaan fluidia: joustavaa, silmänräpäyksessä muotoaan muuttavaa. Mekin olemme perimmiltämme energiaa kuten ominaisuutemmekin. Emme tosin muuta muotoamme silmänräpäyksessä, mutta voimme kyllä vapautua jumittavista ja haittaavista leimoista sekä uskomuksista nopeasti.

NPA, Non-Personal-Awareness, ei-henkilökohtainen-tietoisuus, on ajattelutapa. NPA’han liittyy harjoitus, joka auttaa meitä päästämään irti sellaisesta, joka ei palvele nykyminäämme ja vastaanottamaan sitä mikä tukee hyvinvointiamme ja onnellisuuttamme. Voimme havainnoida ilmiöitä, ominaisuuksia, ihmisiä ja asioita neutraalisti, määrittelemättä, puhtaan energian näkökulmasta. Se auttaa meitä vapauttamaan ajatteluamme.

Mitä NPA antaa?

  • Perspektiivisyyttä ja innovatiivisuutta ajatteluun
  • Nopean tavan vapautua rajoittavista jumeista
  • Helppoutta ja sujuvuutta elämään
  • Iloa ja vapautta
  • Sitä mitä sinä toivot itsellesi lisää ja mikä palvelee sinun hyvinvointiasi sekä onnellisuuttasi niin työssä kuin vapaalla

 

Marja Koivisto 

Ps. Lisätietoa NPA:sta ja sen kehittäjästä Joel Youngista: www.nonpersonalawareness.com

Katso Marja Koiviston ja Taina Siukolan keskustelu NPA-menetelmästä

 

Onko sinulla elämääsi haittaavia leimoja?
Yhteystiedot
Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516


Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501


Copyright © 2023 Kymenlaakson kesäyliopisto