placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Miten voimauttaa toista ihmistä?


Kymenlaakson kesäyliopistossa alkoi syksyllä 2021 Voimauttavan valokuvan perusteet 10 op -koulutus, jossa perehdytään siihen, miten toista ihmistä voidaan voimauttaa. Koronaviruksen tuomat poikkeukselliset olot, rajoitustoimenpiteet ja epävarmuus, pelkokin ovat laittaneet tarkastelemaan asioita ja omaa ympäristöään toisin silmin. Toiset kestävät poikkeuksellisia olosuhteita hyvin ja keksivät keinoja selviytyä. Monet saavat voimaa läheisistä ihmisistä, luonnosta, lemmikeistä, kuka mistäkin. Koronaepidemia on vain yksi esimerkki, meillä jokaisella on erilaisia elämäntilanteita, jossa tarvitsemme apua ja voimaa selviytyäksemme. Voisiko voimauttavan valokuvan menetelmästä löytyä keinoja selviytyä elämän erilaisissa vaiheissa ja voimautua. Kurssi sopii erityisesti mm. opettajille, varhaiskasvattajille, sosiaalityön perhetyöntekijöille ja hoitajille, kuntoutuksen ja terveydenhoidon parissa toimiville, terapeuteille, työnohjaajille, esihenkilöille tai ryhmien kanssa työskenteleville ihmistyön ammattilaisille, jotka voivat käyttää menetelmää omien asiakkaidensa kanssa. Miten sinä hyödyntäisit menetelmää työssäsi?

Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä. Hän kehitti Suomen kaikkien aikojen rakastetuimman valokuvaprojektin Maailman ihanin tyttö. Miina Savolaisen ja lastenkodissa kasvaneiden nuorten naisten palkittu Maailman ihanin tyttö synnytti 1990-luvulla merkittävän sosiaalisen innovaation: voimauttavan valokuvan menetelmän. Tänä päivänä menetelmän vuoden mittaisen täydennyskoulutuksen on käynyt 3000 moniammatillista ihmistyön ammattilaista eri puolilla Suomea.

Voimauttavassa valokuvamenetelmässä valokuva ei itsessään ole terapeuttinen väline, vaan tapa millä sitä käytetään voi olla sitä. Vaikka kurssilla otetaan paljon kuvia, ei pääasia ole valokuvaus, etkä tarvitse hienoa kameraa tai valokuvaustaitoja, vaan tärkeää on katse ja näkemisen tapa, miten voidaan katsoa toisin ja nostaa esiin asioita, jotka eivät edes vielä kunnolla näy.

Lue lisää tästä upeasta menetelmästä Voimauttavan valokuvan omilta nettisivuilta, jossa kerrotaan tarkemmin menetelmän mahdollisuuksista ja esitellään Maailman ihanin tyttö projektia http://www.voimauttavavalokuva.net/menetelma.htm

Seuraavan Voimauttavan valokuvan -koulutuksen tiedot verkkosivuiltamme.

 

Miten voimauttaa toista ihmistä?