placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Miten säilyttää toiveikkuus ja hyvä vire epävarmoina aikoina?

Hengissäsäilymismekanismimme – keho-mieli-tunteet-systeemimme – skannaa kaiken aikaa poikkeamia, ongelmia sekä mahdollisia uhkia ympäristöstämme. Systeemimme hälyttää meitä potentiaalisesta vaarasta tunteella, jota ilman saattaisimme sivuuttaa käsillä olevan henkeämme uhkaavan tilanteen. Hälytystunteet ovat niitä, jotka yleensä määrittelemme negatiivisten ja epämiellyttävien kategoriaan: esim. ahdistus, pelko, kauhu ja viha.

Tilanne muuttuu hankalaksi, kun systeemimme hälyttää kaiken aikaa potentiaalisesta vaarasta: hälytystunteet jäävät kroonisesti päälle. Hermosolujemme välille rakentuu vahvat yhteydet hälytystunteisiin. Positiivisiin tunteisiin liittyvät yhteydet jäävät herkästi tällaisissa olosuhteissa heikommiksi.

Tosielämässä olemme juuri nyt tällaisessa tilanteessa. Ensin podimme pari vuotta hengenvaarallista koronaa. Pelko henkeä uhkaavasta tartunnasta oli kaiken aikaa läsnä. Nyt median kanavissa tulvii koko maailmaa järkyttävä sota. Tilanne jäytää meidän suomalaisten perusturvallisuuden tunnetta erityisesti, sillä sodan toinen osapuoli on naapurimaamme, joka aiemmin uhkasi omaa henkeämme ja vapauttamme. Vanhat haavat aktivoituvat.

Jotta kykenemme edelleenkin toimimaan positiivisesti, vakaasti ja innovatiivisesti, meidän on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota vahvuuksiimme. Tämä on elintärkeää sekä oman henkilökohtaisen että yritystemme hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilyttämisen vuoksi.

Meidän pitää tietoisesti rakentaa hermosolujemme välisiä yhteyksiä sinne missä ne eivät ole vahvimmillaan tai ne ovat vaarassa heikentyä: 

  • Keskitytään vahvuuksiin
  • Keskitytään olemassa olevaan hiljaiseen tietoon
  • Tutkitaan eksellenssin rakennetta: mikä tekee meistä erinomaisia vahvuusalueillamme?

Vahvuuksiin paneutuminen auttaa meitä: 

  • Parantamaan vireystasoamme, energisoitumaan
  • Rentoutumaan, luottamaan ja lisäämään turvallisuuden tunnetta 
  • Näkemään laajemman perspektiivin
  • Olemaan innovatiivisempia 

Vahvuuksiin ja hiljaiseen tietoon paneutuminen on nyt tärkeämpää ja välttämättömämpää kuin koskaan:

Meidän kaikkien hyvinvoinnin sekä kestävän ja hyvän tulevaisuuden vuoksi.

Marja Koivisto

Kouluttaja Marja Koivisto (eMBA, FK) on itsekehitystaitojen valmennuksen ammattilainen. Viimeiset 16 vuotta hän on kouluttanut ja valmentanut asiakkaita itsensä johtamisen eri alueilla, kuten tunnetyöskentely, vuorovaikutus, itsetuntemus sekä oman hiljaisen tieto-taidon tunnistaminen ja hyödyntäminen työssä. Marja Koivisto on julkaissut kaksi henkilökohtaisen kasvun ja vuorovaikutustaitojen tietokirjaa sekä kolme runokirjaa. 

Miten säilyttää toiveikkuus ja hyvä vire epävarmoina aikoina?