placer

Saavutettavuus-avustimet

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Miten Leijonat sen tekivät? - Hiljaisesta tiedosta energiaa kasvuun

Olen mielenkiinnolla - ja tietysti suomalaisella ylpeydellä - seurannut jääkiekkoleijonien onnistumistarinaa ja Jukka Jalosen mestarillisia valmentajaominaisuuksia.

Jalonen on kehitellyt menestyksen reseptin ja malttaa toistaa reseptiä kerta toisensa jälkeen.
1) Hän saa jokaisesta esille parhaat puolet.  
2) Jokaiselle kerrotaan, ja jokainen tietää olevansa olennaisen tärkeä menestystekijä riippumatta siitä, onko tehtävä kentällä tai huoltokopissa.
3) Toinen täydentää toistaan omassa roolissaan: kaikki tietävät, että menestystä ei rakenneta yksin.

Lisäksi Jalosen joukkueessa on kiva olla.

Kaikki lähtee vahvuuksien tunnistamisesta ja tunnustamisesta. 

Jokaiselle on selvää, että huipputulos rakentuu toinen toisen täydentämisestä, ei yhdestä huippuominaisuudesta tai yksittäisestä tähtipelaajasta.

Kaikkien tieto-taito, kaikki vahvuudet, ovat merkityksellisiä.

Me pyrimme usein yksinkertaistamaan omat vahvuutemme ja listaamme pyydettäessä niistä kymmenen, vähän pinnistämällä saamme paperille kolmekymmentä.

Siinä ei suinkaan ole kaikki. Olemme kerryttäneet vahvuuksia, hiljaista tieto-taitoa, matkamme varrella valtavan määrän. Hämäävää kyllä, kun saavutamme jossain mestarillisen tason, meillä on taipumus "unohtaa" taitomme. - Tiedäthän, ne asiat, joita teet vasemmalla kädellä, etkä edes huomaa tehneesi. Tai ne asiat, joista vain nautit niin kovasti, ettet huomaa toteuttavasi huipputaitoasi.

Kaikki ne taidot ovat arvokasta pääomaasi. Siitä koostuu sinun menestysreseptien arkistosi. Kun opit kiinnittämään huomion hiljaiseen tieto-taitoon, opit tarkastelemaan miten oma mestarillisuutesi syntyy. Opit samalla näkemään uusin silmin hiljaista tietoa ympärilläsi, toisissa. Opit näkemään enemmän onnistumisia tiimisi jäsenissä. Opit rakentamaan omia menestyksen reseptejäsi sekä oman tiimisi menestysreseptejä.

Kun olet löytänyt hyviä onnistumisen ja menestyksen reseptejä, ei pyörää tarvitse keksiä joka kerta uudelleen, kuten meidän Leijonat olympiamestaruudellaan osoittivat.

Se kasvaa mihin huomio kiinnittyy. Kun tutkitaan taitoja, onnistumisia ja vahvuuksia pintaa syvemmältä, saadaan täysin eri tuloksia kuin ongelmiin paneutumalla tai puutteita korjaamalla.

Ennen kaikkea: Hiljaista tietoa tutkimalla saadaan aikaan onnistumisia, motivaatiota, tekemisen iloa, innostusta sekä luovuutta.

Marja Koivisto

Kouluttaja Marja Koivisto (eMBA, FK) on itsekehitystaitojen valmennuksen ammattilainen. Viimeiset 16 vuotta hän on kouluttanut ja valmentanut asiakkaita itsensä johtamisen eri alueilla, kuten tunnetyöskentely, vuorovaikutus, itsetuntemus sekä oman hiljaisen tieto-taidon tunnistaminen ja hyödyntäminen työssä. Marja Koivisto on julkaissut kaksi henkilökohtaisen kasvun ja vuorovaikutustaitojen tietokirjaa sekä kolme runokirjaa. 

 

(Kuvat introssa ja tällä sivulla: Suomen Jääkiekkoliitto ja Mika Kylmäniemi)

 

Miten Leijonat sen tekivät? - Hiljaisesta tiedosta energiaa kasvuun
Yhteystiedot
Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516


Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501


Copyright © 2023 Kymenlaakson kesäyliopisto