placer

Saavutettavuus-avustimet

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Itsenäisen opiskelun haasteet

Onko Sinulla uuden, alkaneen vuoden tuomaa uutta virtaa, innostusta? Haluaisitko aloittaa jonkin uuden taidon oppimisen? Ehkäpä haluaisit aloittaa yliopisto-opintoja? Ehkä oletkin jo ilmoittautunut opintoihin, mutta odottelet vielä Ilpa-tunnuksia, jotka avaavat tien Moodlen ihanaan ja ihmeelliseen maailmaan? Mutta mitä: Moodlessa odottaakin opintojakso toisensa perään oppimistehtävineen. Missä on lähiopetus? Missä ovat luennot? Vilkaiset kirjallisuusluetteloa, ahdistaako vai inspiroiko? Ohessa muutama opiskeluvinkki ennen kuin ahdistus vie mennessään.

”Miksi minä edes rupesin tähän?”

Siksi, koska olet päättänyt kehittää itseäsi ja haluat oppia uusia asioita. Ehkäpä halusit opintojen myötä uuden työpaikan tai säilyttää nykyisen työsi? Kenties haaveilit uralla etenemisestä? Aikuisopiskelijana parasta on oman pääoman kartuttaminen. Opintojen myötä rakennat itsellesi uusia verkostoja, jotka voivat viedä Sinua urallasi uusiin sfääreihin. Saat ajankohtaista tietoa alastasi ja ennen kaikkea rakennat omaa osaamistasi entistä paremmaksi.

Tehtävä numero 1:

Kirjoita jo nyt ylös tavoitteesi opintojesi suhteen. Olipa se sitten uralla eteneminen, uuden osaamisen hankkiminen, uusi ammatti tai työpaikka… Oli syy mikä tahansa, kirjaa tavoitteesi ylös, jotta heikolla hetkellä voit taas muistuttaa itseäsi, miksi aloitit opinnot. Tämä ”syy” voi olla jossakin kohtaa se motivaatiota lisäävä tekijä heikkona hetkenäsi.


”Osaankohan enää opiskella? Mistä edes aloitan?"

Voi olla, että edellisistä opinnoistasi on jo vierähtänyt tovi. Älä anna sen kuitenkaan lannistaa. Aikuisopiskelijana Sinulla on jo karttunut elämänkokemusta, joka edesauttaa Sinua uusien asioiden ymmärtämisessä ja omaksumisessa. Pystyt liittämään oppimasi asiat helposti käytäntöön ja jopa suoraan työhösi.

Suuri osa avoimen yliopiston opinnoista tehdään verkko-opintoina. Tämä, jos mikä, vaatii opiskelijalta itseohjautuvuutta, ja sitä meiltä aikuisilta löytyy elämänkokemuksen myötä.

Tehtävä numero 2:

Laadi itsellesi opintosuunnitelma. Kirjaa ylös mitä aineita Sinun tulee opiskella ja missä ajassa. Osassa avoimen yliopiston opintoja on olemassa jo valmiit aikataulut, mutta suurimmassa osassa ei. Tällöin opiskelijan itsensä tulee rakentaa itselleen aikataulu.

Esimerkiksi psykologian perusopinnot, 25 op, koostuvat viidestä opintojaksosta. Näihin opintoihin ei ole valmista aikataulua, vaan opiskelija itse suunnittelee oman opiskeluaikataulunsa.
Katso opintojakson sisältö, tavoitteet, suoritustavat ja kirjallisuus ja mieti kuinka kauan Sinulla menee opintojakson suorittamiseen. Missä ajassa saat hankittua vaaditun kirjallisuuden? Miten hyvin ehdit lukea kirjallisuutta? Varaatko tehtävän tekoon viikon vai riittääkö viikonloppu? Milloin palautat tehtävän vai onko sille olemassa valmis deadline? Merkitse alustava suunnitelmasi kalenteriin.
Psykologian perusopinnot alkavat ”kehityspsykologian perusteet”-opintojaksosta. Saat kolme erilaista vaihtoehtoa, miten suorittaa opintojakso:
Opintojakso suoritetaan valitsemalla yksi seuraavista suoritustavoista:
a) kolme oppimistehtävää (2 op, 1 op ja 2 op)
b) kolme verkkotenttiä (2 op, 1 op ja 2 op)
c) oppimistehtävien ja verkkotenttien yhdistelmä (yhteensä 5 op)

Mikä em. vaihtoehdoista on Sinulle sopivin? Katso Moodlesta tehtävänannot ja mieti onko Sinun helpointa tehdä tehtävät vai opitko parhaiten tenttimällä? Vai tuntuuko kolme tenttiä liian suurelta palalta, olisiko parhain vaihtoehto kuitenkin tentin ja oppimistehtävän yhdistelmä? Seuraavaksi kannattaa katsoa kuinka suuri kirjamäärä tarvitsee lukea suorittaakseen opintojakson.

Opintojakson kirjallisuus on seuraavanlainen:
1) Kronqvist, E-L. & Pulkkinen, M-L. Kehityspsykologia. Matkalla muutokseen. 2007.
2) Nurmi, J-E., Ahonen, T., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Pulkkinen, L. & Ruoppila, I. Ihmisen psykologinen kehitys. 2014 (1. – 6. painos) (myös e-kirjana).
3) Salmivalli, C. Kaverien kanssa – vertaissuhteet ja sosiaalinen kehitys. 2008.

Kyseiset kirjat ovat helposti kirjastosta saatavilla. Kuinka kauan arvioit aikaa menevän kirjojen lukemiseen tenttiä varten? Kalenteriin on hyvä jälleen merkitä jonkinlaista aikataulua ihan lukemiseenkin.

Käy samalla tavalla kaikki opintojaksot läpi ja mieti mitä ne Sinulta vaativat.

Mikäli opintojaksoon sisältyy tentti, suunnittele milloin suoritat tentin ja ilmoittaudu siihen jo nyt. Yleensä opinnot kannattaa suorittaa järjestyksessä, mutta aina sekään ei ole pakollista.

Olisiko Sinun opiskelutahtisi 5 opintopistettä eli opintojakso kuukaudessa? Tällöin esimerkiksi 25 opintopisteen perusopinnot vievät Sinulta aikaa viisi kuukautta. Vai 5 opintopistettä kahdessa kuukaudessa, jolloin kokonaisaika opiskelussa on 10 kk? Opiskeluaikaa perusopinnoissa on 1,5 vuotta, joten jos elämässä tapahtuu suuria muutoksia tai sairastut, ehdit silti ”kuroa” menetetyn ajan takaisin. Älä laadi kuitenkaan turhan tiukkaa aikataulua, vaan muista jättää aikaa myös läheisillesi! Liian väljä aikataulu puolestaan saattaa hidastaa opintojasi entisestään ja pian huomaat, että opintoaikasi meni umpeen. Ja jos ei vain kerta kaikkiaan nappaa, pidä vaikka kuukauden tauko opinnoista, mutta päätä, että ensi kuussa jatkat taas.

Muista myös, että kaikki opintojaksot eivät välttämättä ole yhtä motivoivia, ja sekin on ihan ok. Kaiva tällöin kohdassa 1 kirjoittamasi syy, miksi aloitit opinnot ja yritä ajatella positiivisesti: opintojakson suorittamalla, olet taas askeleen lähempänä tavoitettasi…

Motivaatio – check, opintojen aikataulu – check”

Nyt ei sitten muuta kuin hankkimaan kirjallisuutta kotiin ja tehtävien tekoon. Ihan vinkkinä, älä suotta lue koko kirjaa tai artikkelia tehtävien tekoa varten. Aloita sisällysluettelosta ja mieti mitä tehtävänanto aiheesta vaatii.

Silmäile teosta, tee muistiinpanoja ja laita pieniä post-it-lappuja niihin kohtiin, joita voit hyödyntää tehtävässäsi. Koko kirjaa ei yleensä tarvita mihinkään tehtävään, mutta tätähän me ei opettajalle kerrota, vaan leikitään, että ollaan luettu koko kirja. Hahmottele Wordille, paperille tmv. mitä ja missä järjestyksessä kirjoitat. Samalla kun kirjoitat tehtävää, merkitse vähintään edes lauseen/ kappaleen loppuun kirjan sivunumero tulevia lähdemerkintöjä varten, jollet merkitse lähdetietoja heti. Moodlesta löydät aina kunkin yliopiston käyttämät lähdemerkinnät.

Olipa lähdevaatimuksena oleva artikkeli suomen- tai englannin kielinen, aloita aina johdannosta. Johdanto on, entistä yliopisto-opettajaani siteeraten, käyntikortti artikkeliin. Tämän jälkeen lue teoriaosuus, tulokset (jos ne selkeästi kertovat jotakin uutta ja tärkeää tehtävääsi) sekä pohdinta. Toisinaan tulokset on avattu parhaiten pohdinnassa, joten itsekään en aina jaksa tuloksia edes lukea kovin tarkkaan.

Muista, että kirjoittaminen on prosessi. Harvoin meistä kukaan tempaisee loisteliasta 15 sivun esseetä yhden päivän aikana, vaan välillä kannattaa nukkua yön yli ja jatkaa seuraavana päivänä tekstin työstöä. Varsinkin lopputyötä kirjoittaessa ihminen usein sokaistuu tekstilleen, joten joskus lyhyemmätkin tehtävät kannattaa antaa jollekin toiselle luettavaksi. Toinen pystyy paremmin ehkä jopa kertomaan, onko tekstisi sisältö ja rakenne loogisia, ja ymmärtääkö hän kirjoittamaasi. Muista peilata tekstiäsi myös tehtävänantoon – vastaatko tehtävänantoon?

Mikäli opiskelu ei kotona onnistu vaikkapa liikaa pälpättävän puolison takia, kirjasto on mukavan hiljainen paikka eikä siellä useimmin törmää tuttuihin. Pakkaa termariin kahvia tai teetä sekä eväät mukaan ja suuntaa lähikirjastoon läppärisi kanssa.

Kun olet saanut tehtävän valmiiksi ja palautettua:

Tehtävä numero 3:

Muista onnitella itseäsi. Se voi olla vaikkapa jonkin kivan asian ostaminen, kakkupala kahvilassa tmv. mutta muista joka ikinen kerta taputtaa itseäsi olalle, että ”Sinä teit sen!”
Tehtävän palautuksen ja uuden opintojakson aloittamisen väliin kannattanee jättää pari päivää lepoa, mutta ei liikaa. Näin saat pidettyä hyvän opiskelutahdin päällä.

”Tentti tulossa, mutta just nyt kotona ois niin paljon siivottavaa…”

Käsi pystyyn kuinka moni aloittaa siivousprojektin, kun pitäisi lukea tenttiin? Ikinä ei koti ole niin puhdas kuin silloin, kun tentti lähestyy. Se onkin jännä ilmiö, johon lähes kaikki törmäämme…
Avoimen yliopiston tentteihin tulee ilmoittautua yleensä 10-14 vrk aikaisemmin. Muista varmistaa Moodlesta mikä on Sinun yliopistosi käytäntö.

Tehtävä numero 4:

Ilmoittaudu tenttiin ajoissa ja jaa kalenteriisi päivittäinen lukualue. Jälleen suunnittele milloin ja missä luet, ja kuinka paljon kerralla. Kun luet, tee samalla muistiinpanoja, joita voit kerrata jokaisen lukuhetkesi jälkeen. Ja vaikka imurointi ja lattioiden pesu tuntuisivatkin paljon kiinnostavimmilta kuin tenttiin lukeminen, kaiva se kirja esille. Kurjempaa on joutua tekemään tentti uudelleen huonon valmistautumisen takia. Myöskin se tehtävässä 1 kirjoittamasi tavoite joutuu odottamaan.

Älä koskaan jätä lukemista viimeiseen iltaan. Viimeinen ilta tulisi käyttää asioiden kertaamiseen. Myöskään juuri ennen tentin alkua ei kannata enää päntätä. Keskity ennen tenttiä itsesi sparraamiseen: Sinä osaat, olet hyvin valmistautunut, Sinulla on kynä ja kumi mukana ja puhelin äänettömällä ja tentti menee tosi hyvin.

Kun tentti alkaa, ota suttupaperi esiin ja ala ensin hahmotella paperille mitä kaikkea tenttikysymykseen liittyy. Jotkut tekevät mind-mapin, toiset ranskalaisia viivoja. Olipa tyylisi mikä tahansa, kirjaa ensin kaikki asiat lyhyesti suttupaperille, ja aloita vasta sitten kirjoittaminen. Näin koevastauksestasi tulee hyvin jäsennelty ja looginen. Muista taas, ennen kuin palautat tenttipaperin, tarkistaa vastasitko tehtävänantoon.

”Ei tästä tule yhtään mitään!”

Muistan, kun tein erityispedagogiikan opintoja erääseen yliopistoon. Olin jo kokenut opettaja, suorittanut valtavan määrän opintoja, ja sain aivan järkyttävän huonon arvosanan erkkapedan tehtävästä. En käsittänyt ollenkaan mikä vika tehtävässäni oli. Lähestyin opintojakson opettajaa sähköpostitse ja kysyin suoraan, miksi sain näin huonon arvosanan.

Tehtävä numero 5:

Pyydä palautetta. Älä jää miettimään huonoa arvosanaa tehtävästä tai tentistä, vaan kysy opettajalta palautetta. Mikä meni pieleen? Mitä voit oppia palautteesta? Sitäkään ei kannata jäädä murehtimaan, jos yksi opintojakso menee alle arvosanan 3. Jos opiskelet tutkintotavoitteisesti, tarvitset pääsääntöisesti vähintään arvosanan 3 KOKO perusopinnoista. Yksittäinen heikompi arvosana ei siis perus- tai aineopinnoissa kaada koko pakkaa.

Tehtävä numero 6:

Aikuisopiskelija on ihan super ihminen, joka klaaraa useimmiten työ- ja perhe-elämän opintojen ohella. Välillä voi ja pitää olla armollinen itseä kohtaan. Pidä taukoja opinnoissa, mutta älä liian pitkiä. Nauti elämästä opiskelun ohella.

Terkuin, Anna-Maria (01/2020)

Itsenäisen opiskelun haasteet
Yhteystiedot
Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516


Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501


Copyright © 2023 Kymenlaakson kesäyliopisto