placer

Saavutettavuus-avustimet

Kuka on sanataideohjaaja?

Sanataide on laaja kenttä, ja se sisältää paljon muutakin kuin kirjoittamisen opettamista. Se muun muassa hyödyntää muita taiteenlajeja sekä sisältää kytköksiä hyvinvointiin. Meillä itsellämme sanataideohjaajina on kokemusta esimerkiksi draaman kirjoittamisen ohjaamisesta, sanataiteen hyödyntämisestä luokanopettajan työssä, ilmastoon liittyvien tunteiden käsittelystä sanataiteen avulla (Joanna), monikielisen luovan kirjoittamisen opettamisesta yliopistotasolla, sanataiteen ja audion yhdistämisestä, pelikirjoittamisesta (Marras) sekä chatfictionista, kirjallisuuslähtöisestä sanataiteesta sekä laajasti eri-ikäisten ohjaamisesta (Roosa)

Olemme koostaneet Kymenlaakson kesäyliopiston sanataideohjaajakoulutuksen tätä laajaa kenttää ajatellen. Haluamme antaa koulutukseen osallistujille eväitä niin lasten kuin aikuisten ohjaamiseen. Monet asiat oppii parhaiten tekemällä, ja siksi koulutus on käytännönläheinen ja sisältää myös konkreettista ohjaamisharjoittelua ja tutustumista sanataiteen työllistymismahdollisuuksiin. Oma kirjoittajuus kulkee kokonaisuudessa myös vahvasti mukana, sillä se kytkeytyy olennaisesti ohjaajaidentiteettiin. Koulutuksen kautta pääset myös verkostoitumaan muihin alalle suuntautuviin.   

Sanataiteen ohjaaminen on siitä erikoinen kenttä, ettei sillä ole suojattua ammattinimikettä ja periaatteessa kuka tahansa voi alkaa kutsua itseään sanataideohjaajaksi. Käytännön tasolla sanataideohjaajalta kuitenkin kaivataan laajaa osaamista, joka on saavutettu mieluiten sekä koulutuksen että työskentelyn kautta. Jotkut tahot voivat vaatia ohjaajalta myös opettajan pedagogiset opinnot.

Sanataideohjaajakoulutus sopii erinomaisesti täydennyskoulutukseksi esimerkiksi luokanopettajille, äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille, varhaiskasvatuksen opettajille, lasten ja nuorten ohjaajille, kirjastoalan työntekijöille sekä vanhusten ja maahanmuuttajien kanssa työskenteleville. Oman ammatin ei kuitenkaan tarvitse liittyä suoraan sanataiteeseen, sillä sanataideohjaajakoulutuksen myötä on mahdollista löytää kokonaan uusia uramahdollisuuksia. Me itse tunnemme useampia henkilöitä, jotka ovat erilaisten sanataidekoulutusten kautta vaihtaneet alaa.

Sanataideohjaajana olet kielellä leikkimisen ja luomisen asiantuntija. Kieli on se aines, jolla rakennamme ympäröivää maailmaa ja itseämme. Kieli koostuu sanoista. Laajassa mittakaavassa sanataide antaa ihmisille keinoja käyttää kieltä ja siten myös keinoja toimia yhteiskunnassa. Myös sanojen ja tarinoiden luoma ilo, leikki ja ymmärrys itsestä ovat tärkeitä teemoja, joiden ytimeen sanataide pystyy johdattamaan niin lapsen kuin aikuisen.

Jos olet kiinnostunut sanataiteesta ja sen ohjaamisesta, niin käy katsomassa koulutuksemme kuvaus, ja ilmoittaudu mukaan! 

Lämpimästi tervetuloa koulutukseen syyskuussa!

Ilmoittaudu tästä 27.8.2023 mennessä!

Kouluttajat Roosa Berg, Joanna Heinonen ja Marras Mustonen

Hanna Laitvirta

  • Osumia: 189

Voimauttava valokuva

Useimmiten ennätän seuraamaan vain vierestä kaikkia niitä mielenkiintoisia koulutuksia, joita meillä Kymenlaakson kesäyliopistolla on tarjolla. Vihdoinkin otin itselleni aikaa ja osallistuin vuoden mittaiseen Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet 10 op koulutukseen, josta olin haaveillut pitkään. Nyt kurssin päätyttyä täytyy sanoa, että se kyllä kannatti. Kurssilla otettuja kuvia selatessa nousee edelleen lämpöiset muistot kaikesta yhdestä koetusta ja opitusta.

Meitä oli aivan upea ryhmä ja koronan tuomista alkuhankaluuksista huolimatta saimme paljon mieleenpainuvia yhteisiä hetkiä, kun jaoimme kuviamme ja tarinoita niiden takana. Opettelimme kouluttajamme Miina Savolaisen mukaisesti lempeää katsetta, niin itseä kuin toisia kohtaan. Toisella hetkellä kaivettiin liikutuksesta nenäliinat esiin ja toisena hetkenä naurettiin yhdessä. Hitsauduimme yhteen ja tuimme toinen toisiamme.

Koulutuksen alettua jakauduimme pienryhmiin, joissa toimimme tiiviimmin ja jaoimme tekemiämme kotitehtäviä sekä kuvasimme kahtena päivänä. Kuvauspäivistä ensimmäinen oli lumituiskuisena tammikuun päivänä, jolloin luonnonvaloa oli vain hetken ja kylmyys toi omat haasteensa. Toisaalta keli ei haitannut meitä, vaan heittäydyimme päivään täysillä ja välillä makoilimme lumessa tai puunrungolla Kymijoen varrella. Illan hämärässä harjoittelimme pitkää valottamisaikaa ja kuljimme lyhdyt kädessä lumista polkua pitkin. Toisen kerran kuvasimme aurinkoisemmissa oloissa syyskuussa, jolloin valoa riitti huomattavasti pidempään ja saimme nauttia luonnon vihreydestä ja kukkaniityistä. Suuntasimme matkamme myös Kouvolasta Kotkaan meren ääreen Katariinan puistoon, joka tarjosi meille myös omanlaisensa upean kuvausympäristön.

Voimauttava valokuva 1

Kuvaamisen ja kuvatuksi tulemisen lempeä kokemus

Kännykkä- ja digikamera-aikaan tottuneelle perinteisen järjestelmäkameran käyttö tuntui ensin hieman haastavalta. Alkuun pelotti, osaanko laittaa filmiä kameraan ja saanko sen valottumatta pois ja onnistunko ottamaan ryhmäläisistä heidän toivomiaan kuvia. Miina kyllä lohdutti, että tärkeintä on yhteinen matka, vaikka kuvat eivät onnistuisikaan aivan huippuhyvin.

Filmikameran pelko osoittautui aiheettomaksi, ja kun jännityksellä hain valokuvaliike Näppäristä opiskelijoidemme ottamia kuvia, sain mukaani 45 pakettia valokuvia eli yhteensä n. 1620 kuvaa. Jokainen osallistuja kuvasi siis noin kolme 36 kuvan filmirullaa kummallakin kuvauskerralla. Eli kuvia tuli jokaista opiskelijaa kohden reilu 100. Koska kuvia ei saanut kurkistella etukäteen, hykerryttävä jännitys tiivistyi seuraavaan koulutuskertaan, kun Miina jakoi meille kuvat: ihastuneita huokauksia, muisteluja kuvaushetkistä, käsinkosketeltava jännityksen ja lempeyden ympäröimä tunnelma, kun levitimme kuvapaketin toisensa jälkeen katsottavaksi. Kuvista heijastui intensiivisten kuvauspäivien tunnelma ja se lempeys, millä katsoimme toisiamme. Oli upeaa saada käteensä paperikuvia, nähdä niiden pehmeys ja erilainen valo kuin nykyisissä digikuvissa. Kiersimme katsomassa jokaisen ryhmän kuvat ja kirjoitimme ihastuneesti kommentteja toisten kuvista heille muistoksi. Kahden kuvauskerran aikana kuvia tuli yhteensä n. 3200, eli jokainen opiskelija otti n. 200 kuvaa! Huima määrä ihania kuvia, joihin tulee palattua koulutuksen jälkeenkin yhä uudestaan, jolloin niistä löytää vielä erilaisia ulottuvuuksia.

Voimvalokuva_3

Koulutukseen kuului myös erilaisia väliaikojen tehtäviä. Kuvasimme itseämme ja läheisiämme. Kuvaukset olivat matka omaan itseen, kun katselimme elämänpolkua valokuvien kautta. Samoin osansa saivat läheiset ja ystävät, eikä työyhteisökään säästynyt tältä. Vaikka itse en toimi suoraan asiakastyössä, voin helposti hahmottaa, mikä hyöty tästä on erilaisten asiakkaiden kanssa työskenneltäessä esimerkiksi sote- ja opetusalalla. Kuulimme aivan upeita asiakastarinoita, kuinka osa opiskelijoista oli käyttänyt menetelmää asiakkaidensa kanssa jo koukutuksen aikana. Minäkin jatkan tämän hyödyntämistä lähipiirissäni ja eihän sitä koskaan tiedä, mitä tästä vielä kehitän.

Kiitos Miina Savolainen lempeästi otteestasi, olet kehittänyt jokaista ihmistä voimauttavan menetelmän. Sinulla on uskomaton taito saada meitä katsomaan toisiamme ja kuviamme lempeällä katseella.

Kiitos koko ihanalle ryhmälle ja erityisesti vielä Kristiinalle ja Pirkolle niistä kaikista yhteisistä hetkistä, kun kuvasimme ja jaoimme ajatuksia sekä tuntojamme omassa pienryhmässämme.

Sinulla on mahdollisuus päästä nyt mukaan uuteen toteutukseen, joka alkaa 14.11.2023. Katso tarkemmat tiedot tästä.

Elina

  • Osumia: 1230

Matka eläinavusteiseen työhön

Lue Maria Suurnäkin tarina eläinavusteisesta työstä

Olen Maria Suurnäkki ja tällä hetkellä seurakuntapastorina Pieksämäen seurakunnassa. Aiemmin olen tehnyt kirkossa diakoniatyötä ja olen pohjakoulutukseltani psykiatrinen sairaanhoitaja. Minulla on kokemusta, miten koira soveltuu työpariksi diakoniatyössä sekä papin työssä. Diakoniatyössä asiakastyössä niin toimistolla kuin kodeissa koira oli oivallinen työpari. Koira pystyi sellaisen merkityksen antamiseen, mihin minulla ei ole mitään mahdollisuutta. Leiripäivissä ja ryhmissä oli myös koiratapaamisia. Papin työssä iso osa työstä on sellaista, mihin koiraa ei voi ottaa, mutta aina jotain löytyy, kun into on kova ja jos ei muuta, niin työkavereiden päivän piristys. Olenkin todennut, että sekään ei ole väheksyttävä asia.

Minulla on tällä hetkellä neljä valkoistapaimenkoiraa, jotka esittelen seuraavaksi.

Della on vauhdikas tyyppi ja on ollut mukana rippikoulussa ja erilaisissa tapahtumissa. On ollut hienoa havaita, miten nuoret sekä aikuiset haluavat kontaktia koiraan. Näissä kohtaamisissa näkyy merkityksellisyys. Tässä kuvassa Della on rippikouluisosen kanssa ja tämä on hyvä esimerkki siitä, että koirasta pitää näkyä, että koirallakin on kivaa töissä. Della oli tässä opiskeluvaiheessa, siksi ei ole vielä huivia kaulassa.

Della-koira mukana seurakuntyössä

Joskus voi sattua hienoja asioita suunnittelematta, koska koira nyt vaan on mukana autossa.

Surun keskelle voi koiran sädehtivä luonne tuoda valon.

Elli on rauhallisempi ja vähän ujon sorttinen ja tykkääkin enemmän olla vain yhden tai muutaman ihmisen kanssa. Kotikäynnillä Elli on oivallinen työpari. Elli on käynyt myös ilahduttamassa työyhteisöä. Ellin ilmeestä näkee, ettei pelkää ja on kiinnostunut, mutta vähän ujostuttaa uusi ihminen.

Urho alkoi opiskella työparikseni jo pikkupentuna. Urho ilahdutti kotikäynneillä vanhuksia ja toimistolla asiakkaita sekä hurmasi rippikoululaiset ja työyhteisön. Suuri suru on, että jo puoli vuotiaana Urholla todettiin paha selkäsairaus, eikä Urho ole töissä mukana. Tämä on opettanut sitä, että minulla voi olla toiveita, mutta välttämättä koira syystä tai toisesta ei voikaan olla siinä tehtävässä mukana, mitä olisin toivonut.

Martin tuli meille 8 kuukauden ikäisenä ja on nyt juuri täyttänyt 2 vuotta. Martin on aloittanut matkan papin työpariksi ja onkin aikamoinen hurmuri. Tässä kuvassa nykyisiä työtovereitani, seurakunnan diakoneja.

Koira seurakunnan työntekijöiden kanssa

Kaikkien koirien kohdalla on ollut niin, että yksin matkaa ei voi tehdä. Tarvitaan sukulaisia ja ystäviä vauvasta mummoon, joihin koira voi tehdä tuttavuutta. Tarvitaan ihania ihmisiä töissä, jotka ottavat opiskelevan koiran vastaan. Tarvitaan työpaikka ja työkaverit, jotka ottavat koiran kanssani työhön ja osoittavat myös koiralle, että se on tervetullut. Tarvittiin myös bussifirma, joka auttoi kuvaamaan tarvittavat matkustusvideot, koska koirat kulkevat normaalisti omalla autolla.

Tästä eteenpäin toivon mukaan myös Martin saa huivin vuonna 2023 kokeen läpäisyn merkiksi ja pääsee Dellan ja Ellin kanssa huiviporukkaan.
(Dellan ja Ellin kuva blogikirjoitusten johdantosivulla)

Tässä kuvassa on Della ja kirkko, koira ja seurakunta, kaksi itselleni rakasta asiaa, mitkä haluan jatkossakin pystyä yhdistämään.

Opiskelu Eläinavusteiseksi valmentajaksi teki koiran työhön mukaan ottamisesta ammattimaista. Koiran mukanaololle on jokin syy ja osaan arvioida entistä paremmin myös koiran tarpeet ja turvallisuuden. On myös helpompi perustella koiran läsnäolo, koska olemme työpari silloin, kun olemme yhdessä töissä. 

  • Osumia: 302

Kiinnostaako sinua opiskella kauppatieteellisiä opintoja tutkintotavoitteisesti kohti kauppatieteen maisterin tutkintoa?

Kiinnostaisiko sinua kauppatieteelliset opinnot, mutta yliopistossa opiskelu tuntuu niin kaukaiselta? Näin minäkin joitakin vuosia sitten ajattelin.  Olen Elina Ivakko ja toimin Kymenlaakson kesäyliopiston rehtorina. Olin opiskellut avoimessa yliopistossa ennenkin ja huomannut sen edut. Kauppatieteelliset opintoni alkoivat ikään kuin vahingossa. Olin suorittanut työ- ja organisaatiopsykologian perus- ja aineopinnot ja opiskeluinto jäi päälle. Hetken mietin, mitä voisin seuraavaksi suorittaa ja kauppatieteelliset opinnot houkuttelivat. Aloitin kauppatieteen perusopinnoista, jonka opintojaksoissa tutustuin johtamiseen, markkinointiin, laskentatoimeen, rahoitukseen ja yritysjuridiikkaan. Nämä opinnot antoivat kuvan siitä, mihin kauppatieteellisissä opinnoissa tahtoisin suuntautua ja loppujen lopuksi valitsin palvelujohtamisen.

Suoritin avoimessa yliopistossa kauppatieteen perus- ja aineopinnot sekä sivuaineopintoja. Hakeuduin lopulta väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Väylän kautta voi hakeutua, jos on suorittanut jo tietyn määrän ja tiettyjä kauppatieteellisiä opintoja. Väyläkriteerit vaihtelevat vuosittain hieman ja ne kannattaa tarkastaa yliopiston sivuilta. Päästyäni tutkinto-opiskelijaksi suoritin loput opintoni joustavasti työn ohessa. Opintojen edistymistä helpotti, kun takana oli jo hyvä pohja avoimessa yliopistossa tehtyjä opintoja, jolloin olin samalla oppinut opiskelutekniikkaa ja tutustunut alaan. Toki työn ja opiskelun yhteensovittaminen vaatii joustamista ja motivaatiota, mutta näin jälkikäteen ajateltuna opiskelu ei ollut ylivoimaista, kun saatoin itse aikatauluttaa, miten vien opintojani eteenpäin.

Kymenlaakson kesäyliopisto tarjoaa yhteistyössä Itä-Suomen avoimen yliopiston kanssa useita mahdollisuuksia opiskella kauppatieteellisiä oppiaineita. Jollet osaa päättää mihin suuntaudut, niin kauppatieteen perusopinnot on erinomainen vaihtoehto aloittaa opinnot. Opinnot sisältävät niitä jaksoja, joita joka tapauksessa kuuluu kauppatieteen maisterin tutkintoon, eli samalla edistät jo tulevaa maisterin tutkintoasi ja samalla tutustut moniin mahdollisuuksiin. Kymenlaakson kesäyliopistossa on tarjolla kauppatieteen perus- ja aineopinnot, johtamisen ja markkinoinnin perus- ja aineopinnot, laskentatoimen perusopinnot ja markkinoinnin perusopinnot. Lisäksi voit ottaa yksittäisiä jaksoja opintokokonaisuuksien sisältä täydentääksesi osaamistasi.

Voit aloittaa tutkintotavoitteisen opiskelun joustavasti Kymenlaakson kesäyliopiston kautta avoimessa yliopistossa ja hakeutua tutkinto-opiskelijaksi, kun hakukriteereihin vaadittavat opintosuoritukset ovat täyttyneet. Avoimessa yliopistossa opiskelu on joustavaa ja voit suorittaa opintoja vaikka työn ohessa. Samalla edistät opintojasi ja valmistuminen nopeutuu, sillä avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot ovat tutkinnon osia, eli aivan samoja, mitä opiskelijat suorittavat yliopistossa. Samoin edistät jo opiskeluvalmiuttasi ja tutustut alaan, joka helpottaa myöhempää opiskelua.

Voit tutustua kevään 2023 väyläinfon dioihin lataamalla alla olevan tiedoston. Joitakin muutoksia on tulossa tulevana lukuvuonna, ja kriteerit kannattaa tarkastaa joka vuosi huolellisesti, mutta saat tuosta kuvan, kuinka väylän kautta edetään tutkinto-opiskelijaksi.

Kauppatieteiden_Vaylat_kevat2023_UEF.pdf

Lisäksi voit tutustua linkin kautta väylän kriteereihin. Tulevan vuoden tiedot päivitetään syksyllä, kun valintaperusteet tiedekunnassa vahvistetaan.

Tutustu tarkemmin kauppatieteellisten oppiaineiden opetussuunnitelmiin ja valitse itsellesi sopivat opinnot Kymenlaakson kesäyliopiston avoimen yliopiston opintojen nettisivuilta.

Kuuntele Itä-Suomen avoimen suunnittelija Marjaana Mukkalan pitämä info kauppatieteellisistä opinnoista ja tutkintotavoitteisen opiskelun mahdollisuuksista tästä.

Webinaarin aineistoon voit perehtyä tästä.

Me kesäyliopistolla autamme sinua opinnoissasi ja voimme suunnitella opintopolkua kanssasi. Meillä on apuna myös tuutori, joka ohjaa sinua opinnoissasi. Jos opinnot pohdituttavat ja sinulla herää kysyttävää, ole epäröimättä yhteydessä meihin Kymenlaakson kesäyliopistossa! Autamme sinua mielellämme eteenpäin oman opintopolun löytämisessä!

 

 

 

Hanna Laitvirta, kauppatieteet

  • Osumia: 139

Opiskelisinko lyhytterapeutiksi?

Ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin koulutus antaa yleisnäkemyksen ihmisen kasvuun ja kehitykseen, psykiatriseen diagnostiikkaan, psykoterapiaan sekä etiikkaan. Koulutuksen käytyään osallistujalla on valmiudet toimia terapeuttisessa ja ohjaavassa työssä tuloksellisesti.

 lyhytterapian opiskelijatarina

Syksyllä 2022 ratkaisukeskeisen lyhytterapian koulutuksesta valmistunut Ritva Oravuo kertoo haaveilleensa jo jonkin aikaa opinnoista ennen niiden aloittamista.

- Minua mietitytti, miten saan kiireisen työn ja opinnot yhdistettyä. Toisaalta mietin, että osaankohan ja pärjäänkö. Onneksi päätin hypätä mukaan. Koulutuksen selkeä aikataulutus kahdelle vuodelle helpotti opintojen sijoittamista työn oheen. Opettajat olivat upeita ammattilaisia, jotka tukivat ja kannustivat silloin, kun tuli pohdituttava tilanne esim. asiakastyössä. Oma opiskeluryhmä oli myös tärkeänä tukena opintojen aikana ja olemme yhteydessä toisiimme edelleen. Kesäyliopistolta sai aina apua, kun vaikka oppimisalusta Moodlen kanssa tuli erimielisyyksiä.

Vuonna 2022 valmistunut ryhmä aloitti opintonsa juuri pandemian alkaessa. Ritva toteaakin, kuinka ratkaisukeskeinen ajattelu joutui siinä heti käyttöön.

- Opettajat, ohjaajat ja kesäyliopisto joutuivat miettimään koulutuksen rakenteen uusiksi. Lähipäivistä tuli Zoom-päiviä ja välillä hymyilytti tehdä harjoitteita yksin omassa olohuoneessa. Ryhmähenkeen etäily ei vaikuttanut ja opimme samalla olemaan etänä asiakkaidemme kanssa. Tärkeä taito! 

Ritva kokee saaneensa koulutuksesta monenlaisia oppimiskokemuksia ja eväitä arkeen ja voi suositella koulutusta monenlaisiin lähtötilanteisiin.

- Tämä koulutus voi olla se ensimmäinen askel kohti terapeutin opintoja. Koulutus voi myös olla mahtava työkalupakki ohjaustyöhön ja oman ammatillisen osaamisen kasvattamiseen. Haluan tässä myös lähettää kiitokset ihanille opiskelijoille, opettajille ja kesäyliopistolle mahtavasta yhteistyöstä! 

Seuraava Lyhytterapeuttikoulutus alkaa Kymenlaakson kesäyliopistossa lokakuussa 2023 - tutustu koulutuksen tietoihin.

Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisenä uusista koulutuksistamme.

 

  • Osumia: 274

Koulutus auttoi tekemään eläinavusteista työtä ammattimaisesti

Piret Byckling työskentelee Kymsoten (Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä) Työelämäpalveluissa yksilövalmentajana. Työelämäpalvelujen tehtävänä on edistää pitkään työtä hakeneiden asiakkaiden työllistymistä ja kuntouttaa sekä aktivoida asiakasta kohti työelämää. Piret Byckling tapaa asiakkaitaan usein muualla kun toimistossa ja monesti mukana on kaksi hänen omaa koiraansa.  

Piret Byckling ja koira tekevät eläinavusteista työtä yhdessä.

- Asiakas saattaa tuntea tapaamisissa jännitystä ja koirien läsnäolo auttaa lievittämään jännitystä, kertoo Piret.

Jokaisella meillä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Eläin näkee sinut heti ja ottaa sinut sellaisena kuin olet. Syntyy aito kohtaaminen.  

- Saatan antaa asiakkaalle toisen koiran talutettavaksi ja itselläni on toinen koira. Ulospäin näytämme kahdelta koiran ulkoiluttajalta. Tällaisissa tilanteissa syntyy helposti arkipäivän kohtaamisia muiden ulkona liikkuvien ihmisten kanssa. Tämä auttaa esimerkiksi sellaista asiakasta, jolla on ulkona liikkumiseen liittyviä pelkotiloja.

Piret käyttää eläintyöparin kanssa työskentelyä myös toimiessaan neuropsykiatrisena valmentajana lapsille ja nuorille.
- Lasten ja nuorten kanssa teen usein erilaisia harjoitteita. Esimerkiksi keskittymistä voi harjoitella koiran kanssa ja saada kokemuksen siitä, miltä keskittyminen tuntuu. Kokemusta voi soveltaa esimerkiksi koulussa.

Eläimen koskettaminen tuottaa tutkitusti mielihyvää ja rauhoittaa. Se saa mielihyvähormoni oksitosiinin tuotannon liikkeelle. - Olen nähnyt, miten pelkkä eläimen näkeminen saa masentuneen hymyilemään, kertoo Piret Byckling. 

- Koulutus oli minulle ratkaiseva tekijä, joka auttoi tekemään eläinavusteista toimintaa ammattimaisesti. Sain koulutuksesta teoriatietoa ja innostusta sekä taitoa arvioida eläinavusteisen työskentelyn soveltuvuutta eri tilanteisiin. Koulutus avasi tärkeällä tavalla myös eläimen oikeuksien näkökulmaa ja eläimen kanssa työskentelyn eettistä puolta.

Kymenlaakson kesäyliopisto järjestää Eläinavusteinen valmentaja - SFAAT® (30 op) -koulutusta. Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat oppia yhdistämään eläinavusteisen työtavan erilaisten asiakkaiden valmennukseen, ohjaukseen tai terapiaan. Koulutus soveltuu myös eläimensä kanssa vapaaehtoistyötä tekeville. Ota yhteyttä tai tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisenä uusista tulevista koulutuksista.

Johdantosivun ja artikkelin kuvat: Jenni Hautamäki

  • Osumia: 314

Taideterapeuttiset menetelmät rikastavat asiakastyötä

Taideterapian ohjaaja (30 op) -koulutuksen pääkouluttaja Hilkka Putkisaari suosittelee koulutusta henkilöille, jotka haluavat rikastuttaa sekä asiakastyötään että omaa henkilökohtaista elämäänsä taideterapeuttisilla menetelmillä.  
 
- Puhuminen ei ole kaikille yksilöille se luontevin tai aina edes mahdollinen tapa ilmaista itseään, siksi on hyvä että käytetään myös muita, luovia ilmaisukanavia, kertoo Hilkka.  
 
Hilkka Putkisaari on työskennellyt koulumaailmassa, lastensuojelussa ja vuosituhannen vaihteesta lähtien yrittäjänä: terapeuttina (ratkaisukeskeinen psykoterapia, kognitiivinen lyhytterapia, seksuaaliterapia ja taideterapia), työnohjaajana, kouluttajana ja tietokirjailijana. Perheeseen kuuluu aviomies ja kolme jo aikuista lasta, sekä pieni koira. Hilkka harrastaa mm. lukemista, käsitöitä, ulkoilua ja taiteita. 
 
-Taiteet sekä opetustyö/kouluttaminen on aina innostanut minua, Hilkka kertoo. Aluksi työskentelin koulumaailmassa, josta siirryin lastensuojelun puolelle ja terapiakentälle. Ympyrä sukeutui, kun palasin takaisin kouluttamaan, mutta tällä kertaa aikuisia. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja nykyisessä työssäni on ehdottomasti parasta kun saan tutustua uusiin ihmisiin.
 
Taideterapiaohjaajakoulutuksen tavoitteena on antaa monipuolisia valmiuksia ja työmenetelmiä taideterapeuttiseen asiakastyöhön.  
 
Koulutuksessa keskitytään pääasiassa kuvataideterapian, mutta myös muiden luovien terapioiden, esimerkiksi kirjallisuus-, tanssi- ja liike- sekä musiikkiterapian työmuotoihin. 
 
- Opiskelijapalautteen mukaan koulutus antaa erinomaiset valmiudet taideterapeuttiseen asiakastyöhön, lisäksi kokemukselliset harjoitukset lisäävät ja vahvistavat henkilökohtaista itsetuntemusta ja luovuutta, Hilkka toteaa. 

Kouluttaja Hilkka Putkisaari kertoo kuvataideterapiakouluksesta.

 

  • Osumia: 204

Ihmisyys johtamisen keskiössä

Kuinka suuri merkitys johtamisen tavalla voi olla henkilöstön innostumiselle, motivaatiolle ja hyvinvoinnille heidän omalla työpaikallaan? Positiivisesta johtamisesta väitelleen Sanna Wenströmin mukaan valtava! 

Sanna Wenström kouluttaa Kymenlaakson kesäyliopistossa

Uudessa Positiivinen ja yhteisöllinen johtaminen -koulutuksessa Sanna Wenström ja hänen kouluttajakollegansa Aki Heiskanen auttavat johtajia ja esihenkilöitä lähestymään johtamista teoreettisesti, mutta samalla lempeän ihmislähtöisesti. Koulutus perustuu positiivisen johtamisen teoriaan, jolla tavoitellaan kokonaisvaltaista hyvinvointia, millä on taas vaikutuksensa myös viivan alle jäävään tulokseen. Positiivisen johtamisen oppien mukaan tämä tuloksellisuus saavutetaan kuitenkin ihmisten kautta, eikä heidän kustannuksellaan. 
 
-Tässä koulutuksessa liikumme äärimmäisen ajankohtaisen teemojen äärellä. Positiivinen ja yhteisöllinen johtaminen ei pelkästään tunnu mukavalta; tutkimustulosten perusteella voimme todeta, että näiden asioiden kautta saavutetaan myös se tuottavuus, tehokkuus ja laatu, Wenström kertoo. 
 
Wenström kiinnostui positiivisesta johtamisesta tutkittuaan ensin työinnostusta ja huomattuaan sitten, miten johtaminen vaikuttaa mahdollisuuteen innostua omasta työstään. Tämän jälkeen Wenström on syventänyt asiantuntijuuttaan tekemällä positiivisesta johtamisesta väitöstutkimuksen sekä kaksi kirjaa. Kuvaillessaan positiivisen johtamisen hyötyjä Wenström käyttää sateenvarjon käsitettä, sillä teorian avulla on mahdollista koota aiemmin irralliselta tuntuneita asioita yhden varjon alle.  
 
- Positiivisen johtamisen kautta monet ovat kokeneet pystyvänsä tuomaan sekä aikaisemman osaamisensa että kokemuksensa johtajana yhden ja saman ”sateenvarjon” alle. Positiivinen johtaminen tarjoaa teoreettisen selkärangan tieto-taitoa kiinnittämään sekä uudenlaista syvyyttä aikaisempaan osaamiseen, Wenström kuvailee. 
 
Wenström on saanut positiivisen johtamisen opeista paljon hyvää palautetta niin uusilta kuin kokeneiltakin johtajilta. Häntä ilahduttaa suuresti, kuinka kokeneet johtajat ovat tulleet kertomaan löytäneensä viimein sellaisen johtamisopin, joka vastaa kaikkea sitä, mitä he ovat edellisen 30 vuoden aikana toteuttaneet. Kursseille osallistuneet ovat muutenkin reflektoineet omaa johtamistapaansa ja kokeneet sen seurauksena hätkähdyttäviä oivalluksia.

Eräskin toimitusjohtaja kertoi huomanneensa esittävänsä työpaikallaan sellaista roolia, joka ei vastannut hänen aitoa minäänsä vaan enemminkin kiiltokuvaa hyvästä johtajasta, ja uskalsi tämän oivalluksen myötä hyödyntää enemmän omia vahvuuksiaan. Nyt hän voi paremmin omassa työssään ja pystyy auttamaan myös henkilöstöä hyödyntämään omia vahvuuksiaan huomattavasti aikaisempaa tehokkaammin. 
 
- Pysähdymme tarkastelemaan ja reflektoimaan omia johtamistapojamme. Myös johtaminen on sellainen asia, jonka kehittämiselle tulisi antaa aikaa, mutta valitettavasti johtajat ja esihenkilöt ovat monesti todella kiireisiä. Tämän lisäksi koulutus tarjoaa osallistujille myös paikan vertaistuelle ja verkostoitumiselle, Wenström jatkaa.  
 
Wenströmin mielestä koulutus sopii kaikille johtajille ja esihenkilöille kertyneiden työvuosien määrästä tai alasta riippumatta. Kouluttajakollega Aki Heiskaselle äärimmäisen tuttu sosiaali- ja terveysala on ollut sellainen, missä positiivisen johtamisen opit ovat resonoineet varsin voimakkaasti. Wenströmin mukaan tämä ei yllätä, koska alalla vallitseva ihmiskäsitys vastaa positiivisen johtamisen humanistista ihmiskäsitystä. Yhteensopivuus helpottaa johtamisteorian hyväksymistä ja sen käytäntöön soveltamista.

Sotealalla toimivien johtajien ja esihenkilöiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota henkilöstön tunteiden ja hyvinvoinnin johtamisen kehittämiseen, sillä siellä ihmisyys on kaiken keskiössä. 

- Me emme voi soveltaa pelkkää prosessiteollisuuden johtamistapaa ihmisten parissa. Esimerkiksi vanhustyötä ei ole kovin mielekästä lähestyä prosessina, jonka yhteydessä voisi puhua läpimenoajoista, Wenström huomauttaa. 
 
Tiedettävästi sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristön haasteina ovat erilaiset veto- ja pitovoimatekijät, joihin lukeutuu muun muassa lainsäädäntö, reunaehdot ja resurssipula. Tämän lisäksi myös väärät johtamismenetelmät voivat vaikuttaa siihen, etteivät työntekijät sitoudu, motivoidu tai viihdy omassa työssään.  
 
- Luonnollisesti ihmiset haluavat olla siellä, missä heidän on hyvä olla. Hyvä ilmapiiri onkin yksi kilpailutekijä, joka voi lisätä organisaation vetovoimaa työmarkkinoilla. Tutkimusten mukaan tällä alalla työntekijöiden hyvinvointi näkyy konkreettisesti jopa pienempänä komplikaatioiden ja kuolleisuutena, Wenström toteaa. 
 
Wenströmin mukaan nykyisessä toimintaympäristössä korostuvat nimenomaan tarpeet resilienssin vahvistamiseen, ihmisyyteen keskittymiseen ja perusasioihin palaamiseen. Ja näihin tarpeisiin voidaan vastata perehtymällä positiiviseen ja yhteisölliseen johtamiseen. 

Tulossa:

Positiivinen ja yhteisöllinen johtaminen -asiantuntijakoulutus (40 op), alkaa elokuussa 2023.

Kouluttajina Sanna Wenström ja Aki Heiskanen.
 

  • Osumia: 447

Uusia taitoja ja sydämen sivistystä

Haastattelussa Systemic Green Coach -koulutuksen perustaja Riitta Suonpää

Systemic Green Coach ® (35 op) on täysin uudenlainen koulutuskokonaisuus, jossa kestävän hyvinvoinnin edistämistä lähestytään systeemisestä näkökulmasta.

- Ajattelemme, että yksilön hyvinvointi heijastuu yhteisön hyvinvointiin ja yhteisön hyvinvointi taas heijastuu edelleen sekä ympäristöön että yhteiskuntaan, toteaa koulutusohjelman perustaja ja johtaja Riitta Suonpää.

Merkittävän työuransa aikana Suonpää on kartuttanut kokemusta niin kestävän hyvinvoinnin, johtamisen kuin palvelumuotoilunkin aloilla. Laadun ja kestävän hyvinvoinnin edistäminen on ollut Suonpäälle intohimo ja elämäntapa, jonka juuret juontavat hänen perheessään useiden sukupolvien päähän, ja siksi se on ollut näkyvässä roolissa myös hänen työurallaan. Johtamisen ja palvelumuotoilun osalta hänen osaamistaan ovat koulutuksen lisäksi rikastuttaneet monipuoliset työmahdollisuudet sekä laaja ja pitkäaikainen asiakaskunta.

- Omassa työssäni johtajana antoisinta on ollut palveluiden muotoilu yhdessä asiakkaidemme kanssa, sillä siinä olen saanut hyödyntää monipuolista kokemustani sekä ammatillista kasvuprosessiani. Pitkän palvelukokemukseni kautta pystyn peilaamaan paremmin muotoilujohtamisen nykytilaa sekä tulevaisuutta, Suonpää kuvailee.

Tulevalla koulutuskokonaisuudella Suonpää tahtoo tuoda hyvinvoinnin saralle monipuolisempaa tietoa, taitoa, toivoa sekä jatkuvuutta. Hän kuvailee tämän koulutuksen olevan laaja systeeminen kokonaisuus, joka sukeltaa syvälle yksilön, yhteisön ja ympäristön hyvinvointiin.

- Tämä tekee koulutuksen sisältökokonaisuudesta ainutlaatuisen kattavan, toteaa Suonpää.

Koulutuksen monipuolisuudesta kertoo parhaiten se, että sen sisältö vaihtelee yksilön ja yhteisön kasvuprosessien kautta aina omavaraistalouteen ja puutarhaterapiaan asti. Näistä viimeksi mainitun parissa Suonpää on toiminut muun työnsä ohessa asiantuntijana ja kouluttajana jo vuodesta 2009. Kouluttajana hän on huomannut, että varsinkin ruokaan, luontoon sekä terapia- ja aistipuutarhoihin liittyvät osuudet ovat olleet koulutettavien keskuudessa suosittuja.

- Näihin liittyvät harjoittelut ovat monesti tuottaneet merkittäviä uusia toimintamalleja, Suonpää kertoo.

Tämän koulutuksen tavoitteena on valmentaa uusia ”Systemic Green Coacheja”, jotka osaavat synnyttää uusia, raikkaita ja kestävää hyvinvointia edistäviä toimintamalleja ja liikeideoita. Suonpää toivoo, että uudet ammattivalmentajat pystyvät saamaan aikaan positiivista muutosta ja kehitystä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Koulutuksen kantava idea ja tarkoitus tiivistyy mottoon ” valmiina tukemaan ja toimimaan”.

- Koulutuksen tavoitteena on myös lisätä uusia taitoja sekä henkistä ja fyysistä kestävyyttä yksilö- ja yhteisötasolla. Olemme havainneet suuria asiakastarpeita koskien mielen hyvinvointia, psykofyysistä kestävyyttä ja kokonaisterveyttä edistävän elämäntavan kouluttamiseen, joten tietysti me haluamme osaltamme vastata tähän tarpeeseen, Suonpää luonnehtii.

Suonpään mukaan tämä koulutus antaa osallistujilleen oivan mahdollisuuden uusien ja merkityksellisten taitojen opiskeluun sekä sydämen sivistyksen kasvattamiseen.

- Suosittelisin tätä koulutusta etenkin yrittäjille, esihenkilöille ja asiantuntijoille. Koulutus ei ole sidottu tiettyyn toimialaan tai työtehtävään. Parhaiten se soveltuu henkilöille, joita inhimillisen ammatillisen kasvun, kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden arvot ja viitekehys puhuttelevat vahvasti, Suonpää summaa.

 

Riitta Suonpää 
Riitta Suonpää
, koulutusohjelman perustaja, koulutuksen johtaja

Muut kouluttajat 

Riitta Peräinen 
Riitta Peräinen, asiantuntijakouluttaja, MMM, agronomi, FM

Eija Keckman 
Eija Keckman, kouluttaja, kirjailija, puutarhuri, Green Coach, Eija`s Garden

ja Terhi-Maarit Kärkkäinen, asiantuntijakouluttaja, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti

sekä muita asiantuntijakouluttajia teemojen mukaan.

 

  • Osumia: 318

Miksi opiskella seksuaalineuvojaksi?

Seksuaaliterapeutti Tiina Vilponen on vetänyt Kymenlaakson kesäyliopistossa jo useamman seksuaalineuvontakoulutuksen ja hän kertoo, miksi kannattaa opiskella seksuaalineuvojaksi.

- Seksuaalineuvontakoulutus antaa paljon tietoja ja taitoja, jotka auttavat seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden kysymysten puheeksi ottamisessa ja käsittelyssä. Käytyään tämän koulutuksen osallistujalla on rutkasti osaamista, jolla kohdata ihmisiä seksuaalisen hyvinvoinnin tukemisessa.

- Opiskelija saa näkökulmia, miten kohdataan vastuullisesti ja sensitiivisesti monenlaisissa elämäntilanteissa. Lisäksi hän saa paljon tietoa seksologiasta, kuten seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta.

Tiina kertoo, että tärkeää koulutuksessa on myös oma prosessi, koulutus auttaa itsetutkiskeluun eli siinä myllätään omia arvoja ja asenteita, tutustutaan omaan itseen, siihen kuka minä olen ja mitä asioista ajattelen. Tämä auttaa neuvontatilanteessa keskittymään asiakkaaseen ja lähtemään hänen maailmastaan.

Tiina korostaa myös työnohjauksen tärkeyttä.
- Tämä koulutus sisältää työnohjauksen, se kuuluu sekä hintaan että opetusohjelmaan. Työnohjaus tukee omaa kasvua seksuaalineuvojaksi, se tukee nykyhetkeä ja koulutuksen aikaista harjoittelua sekä auttaa suuntaamaan tulevaan asiakastyöhön.

Tiina korostaa, että tämä koulutus on sote- ja kasvatusaloilla nykyään jo varsin tunnettu. Työnantajat tunnistavat ja arvostavat koulutusta ja joillekin tämä on jopa ratkaissut sen, että he ovat tulleet valituksi siihen työhön, mitä he ovat hakeneet.

- Toiset sitten lähtevät tekemään sivutoimisesti yrittäjyyttä tai jatkavat seksuaaliterapian opintoihin. Seksuaalineuvontaopinnoissa tutustutaan paljonkin siihen, miten koulutusta voi hyödyntää nykyisessä tai tulevissa työtehtävissä.

Näkisin, että seksuaalineuvontakoulutus tarjoaa tietoa myös yhteiskunnallisista kysymyksistä eli samaan aikaan ollaan asiakastyön ytimessä, mutta tutkitaan myös ympäröivää yhteiskuntaa ja tutustutaan sen eri ilmiöihin. Koska seksuaalineuvonta tapahtuu aina jossakin kontekstissa, yhteiskuntaa ei voi sivuuttaa eikä jättää vastaanoton ulkopuolelle.

Koulutuksesta on paljon hyötyä. Tiina pohtii, että ensiksikin koulutuksen suorittanut saa seksuaalineuvojan nimikkeen, mutta samalla se on matka itseen, siitä saa työkaluja oman elämän hyvinvointiin sekä asiakassuhteisiin ajantasaiset tiedot ja taidot.
- Seksuaalineuvojan tutkinto tarjoaa monia vaihtoehtoja. Se ei ole sidottu yhteen kontekstiin vaan seksuaalineuvojan työtä voi harjoittaa monissa erilaisissa ammateissa ja toimenkuvissa.

Tiina kertoo olevansa erityisen iloinen, että seksuaalineuvojaksi tullaan kouluttautumaan eri aloilta, koska sitä voidaan hyödyntää kaikenikäisten parissa ja monissa eri yhteyksissä.

Seksuaalineuvontakoulutuksessa käsitellään paljon myös ihmissuhteita ja niiden monimuotoisuutta.

 Tiina Vilponen, TM, kliininen seksologi (NACS), seksuaaliterapeutti, Authorised Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS)  

  • Osumia: 210

Seksuaalineuvojasta seksuaaliterapeutiksi

Opiskelijatarina

Pia Helveranta on opiskellut Kymenlaakson kesäyliopistossa seksuaalineuvojaksi ja jatkaa nyt opintojaan kohti seksuaaliterapeutin tutkintoa.

Hänellä on taustalla laaja pohjakoulutus, mikä kuvaa, miten erilaisilla taustatutkinnoilla voidaan tulla opiskelemaan seksuaalineuvojaksi. Pia on suorittanut lähihoitajan tutkinnon, jota hän on vielä täydentänyt mielenterveys- ja päihdetyön opinnoilla sekä yrittäjän ammattitutkinnon, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan sekä yhteisöpedagogin (AMK) tutkinnot.

Pia kertoo, että seksuaalineuvojaksi opiskelu oli ollut haaveena jo jonkin aikaa ennen kuin hän lähti opiskelemaan.
- Koulutukseen tarjoutui mahdollisuus YT-neuvotteluiden kautta, kun jouduin irtisanotuksi.  YT- pakettiin kuului työnantajan maksama koulutus. Siinä kohtaa minä päätin, että se on seksuaalineuvojakoulutus. Kun yksi ovi sulkeutui, niin toinen ovi avautui.

- Olen ollut nuorisopuolella töissä reilun kymmenen vuotta ja siellä nuorten parissa on ollut tarvetta käsitellä seksuaalisuutta. Olen tehnyt erilaisia tietoiskuja ja sellaista neuvontaa, joka on ollut minulle luonnollista. Tämän vuoksi hakeuduin seksuaalineuvojan koulutukseen.

Pia valmistui kesällä 2021 seksuaalineuvojaksi.
- Nyt kun tuli haku seksuaaliterapeuttikoulutukseen mietin sitä tovin ja miten sen rahoittaisin, mutta ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Otin pienen lainan ja hyppäsin mukaan tähän koulutukseen, koska tämä on ollut haaveissa, että tahdon jatkaa seksuaaliterapeutiksi ja tässä sitä nyt ollaan. Ajattelin, että tämä koulutus maksaa itsensä takaisin, kun pääsee töihin.

Alkuvuodesta 2023 Pia on jäämässä työttömäksi ja suunnittelee hakevansa ammatilliseen opettajakoulutukseen.
- Haluaisin seksuaaliterapeuttina järjestää erilaisia koulutuksia, kuten parisuhdekursseja tai koulutusta hoitohenkilökunnalle. Pedagoginen koulutus toisi tukea osaamiseen. Suunnittelen mielessäni ja tulevan vuoden aikana käyn juttelemassa yrittäjyysasioista ja valmistelen siihen suuntaan.

- Nuorisoalan osaaminen on vankka, koska olen nyt työskennellyt etsivänä nuorisotyöntekijänä ja nähnyt sitä työn vaativampaa puolta. Mutta tuleva työ seksuaaliterapeuttina on varmaan työskentelyä kaiken ikäisten parissa, ei välttämättä keskity pelkästään nuoriin.

"On tärkeää puhua seksuaalisuudesta, koska se on elämän perusta vauvasta vaariin, ei pelkästään seksi vaan kaikki se, miten ilmennät itseäsi, miten tulet ihmisten kanssa toimeen."

Koulutus on hyödyllinen, koska se tuo laajasti tietotaitoa.
-Tärkeää on, että itsetuntemus kasvaa tässä, kun käsitellään aika syvältä omaa itseä. Etenkin terapiakoulutuksessa joutuu sukeltamaan sinne omaan itseen aika syvälle.

Lisäksi koulutus auttaa käsittelemään avoimesti seksuaalisuuteen liittyviä asioita perheessä ja vahvistaa perheen sisäistä tietoa ja ymmärrystä.
- Herkemmin lähtee keskusteluun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kun näkee keskustelua vaikkapa parisuhteesta. Voi ehdottaa, oletteko miettineet tämmöistä tai tämmöistä vaihtoehtoa ja muutenkin tämä tuo työkaluja kaikkeen lisää, Pia toteaa.

Pia suunnittelee jo työtä itsenäisenä ammatinharjoittajana ja verkostoitumista erilaisten toimijoiden kanssa, jotta pääsee hyvin alkuun omassa tulevassa työssään. Pia pohtii, että

"yhteistyössä ja verkostoissa voisi olla turvallinen keino aloittaa työskentely seksuaaliterapeuttina."

 Pia Helveranta

 

  • Osumia: 259

Kesäyliopistot koulutuksen järjestäjänä

Kesäyliopistot ovat vapaan sivistystyön oppilaitoksia, joiden laaja alueellinen koulutustarjonta varmistaa omalta osaltaan korkeakoulutettua väestöä palvelevan koulutuksen saavutettavuutta eri puolella maata. Kesäyliopistot ovat osa korkeakoulutuksen kansallista jatkuvan oppimisen verkostoa, jossa yhdessä niin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kuin muiden koulutusorganisaatioiden kanssa tavoitteena on mahdollistaa opiskeleminen työn ohella. Kesäyliopistot tunnetaan erityisesti työelämän osaamista vahvistavasta koulutuksestaan, sillä koulutuksen toteuttamisessa käytetään työelämän parhaita asiantuntijoita, joilla on uusinta tietoa omalta alaltaan.

Kesäyliopistot muodostavat maan laajuisen verkoston ja oppilaitosten keskinäisellä yhteistyöllä vahvistetaan koulutuksen laatua. Yhdessä toimien varmistetaan iästä tai pohjakoulutuksesta riippumatta kaikkien kansalaisten mahdollisuus korkeakoulutasoiseen opetukseen sekä yleissivistävään ja työelämälähtöiseen koulutukseen kaikkialla Suomessa.

Kymenlaakson kesäyliopisto on ollut osa Kymenlaakson liittoa koko liiton olemassaoloajan. Kymenlaakson kesäyliopiston oma historia ulottuu kuitenkin vielä kauemmas: Kymenlaakson kesäyliopisto on kouluttanut kymenlaaksolaisia jo yli 50 vuoden ajan.

Kesäyliopistot toimivat kiinteässä yhteistyössä omien alueidensa korkeakoulujen ja muiden koulutuksen tuottajien sekä työelämän asiantuntijoiden kanssa, mutta toimivat myös sellaisen korkeakouluopetuksen tarjoajana, jota paikkakunnan omilla korkeakouluilla ei ole koulutusvastuissaan. Kesäyliopistot tukevat opiskelijoita heidän jatkuvassa oppimisessaan tarjoamalla sijaintipaikkakunnillaan opetusta ja opiskelijan oppimista tukevia palveluja.

Nimestään huolimatta kesäyliopistot toimivat ympärivuotisesti painottaen toiminnassaan korkeakoulutasoista opetusta, työelämän osaamista vahvistavaa koulutusta, lasten ja nuorten tiedetoimintaa, ikääntyvien yliopistotoimintaa sekä yleissivistävää koulutusta, kuten kielikoulutusta sekä taide- että kulttuurialojen koulutusta.

Osaaminen näkyväksi

Kesäyliopistojen pitkäkestoisissa ammatillisissa koulutuksissa kertyy opiskelijalla monenlaista osaamista, jota voidaan hyödyntää työelämässä ja mahdollisissa myöhemmissä opinnoissa. Kesäyliopistot laativat näihin koulutuksiin osaamisperusteiset opetussuunnitelmat, joissa kuvataan koulutustarjonnan tuottama osaaminen opintokokonaisuuksien tasolla. Osaamisperusteisuudella tuetaan opiskelijan mahdollisuutta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen ja päällekkäisyyksien välttämiseen opintoja suoritettaessa.

Kesäyliopistojen opetussuunnitelmia laadittaessa pyritään ratkaisuihin, jotka kehittävät opiskelijoiden hyvinvointia, osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta sekä tukevat heidän pyrkimyksiään jatkuvaan oppimiseen ja sivistykseen. Kunkin kesäyliopiston sijaintialueen ja sen väestön koulutustarpeet tuovat opetussuunnitelmaan kansallisen tason ohella tarvittavaa paikallisuutta. 

1.8.2021 alkaen myös Kesäyliopistojen tarjoamien koulutusten suoritustietoja voidaan opiskelijan suostumuksella tallentaa kansalliseen KOSKI-tietovarantoon, joka on Opetushallituksen ylläpitämä koulutusten opintosuoritus- ja tutkintotietoja sisältävä valtakunnallinen tietovaranto. Näiden koulutusten opetussuunnitelmat tallennetaan ePerusteet-palveluun.

Lainsäädännöllinen tausta, kesäyliopistojen tehtävä ja arvoperusta

Kesäyliopistojen toiminnasta säädetään vapaata sivistystyötä koskevassa lainsäädännössä. Lain mukaan vapaana sivistystyönä järjestettävän koulutuksen tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista

Kesäyliopistojen tehtävässä korostuvat paitsi laaja ja monipuolinen korkeakoulutuksen saatavuus myös sivistystehtävä kaikkialla Suomessa. Kesäyliopistoilla on tärkeä rooli niin yleissivistyksen kuin työelämässä tarvittavan osaamisen vahvistamisessa elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti. Kesäyliopistot ovat osa korkeakoulutuksen verkostoa ja ne osaltaan tukevat yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa, osallisuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Kesäyliopistojen visiona on tukea kansalaisten yksilöllisiä opintopolkuja ja kehittyä merkittäväksi jatkuvan oppimisen valtakunnalliseksi verkostoksi.

Kesäyliopistojen toiminta ja opetussuunnitelmien arvoperusta rakentuu kolmelle yhdessä määritellylle arvolle. Ne ovat sivistys, kumppanuus ja merkityksellisyys.

Sivistys on arvoista tärkein ja sen mukaisesti koulutuksen ja kasvatuksen kautta omaksuttu viisaus, avarakatseisuus ja henkinen kehittyneisyys ovat kesäyliopistojen toiminnan ytimessä. Sivistyksen arvosta kumpuaa kesäyliopistojen oppimiskäsitys, joka perustuu itseään kehittävän uteliaan ihmisen oppimisen polun viitoittamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Kumppanuus yhteistyön muotona on kesäyliopistojen arvoperustassa keskeinen. Kumppanuudessa kesäyliopistojen asiakkaisiin – niin kansalaisiin kuin yhteisöihin – kunnianhimoisena tavoitteena on toimia rinnalla kulkijana. Kesäyliopistot haluavat luoda opiskelijalle hyvän asiakaskokemuksen, jonka merkitsee enemmän kuin asiakastyytyväisyys. Kumppanuus toteutuu myös kesäyliopistojen tiiviinä keskinäisenä verkostoitumisena ja oppilaitosten yhteistyönä yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja muihin oman alueensa koulutusorganisaatioihin.

Merkityksellisyys on arvo, jossa korostuu oppimisen kyky tuottaa itseään kehittävälle uteliaalle ihmiselle jotakin itsessään arvokasta. Kesäyliopistojen koulutus ei ole pelkkä väline, esimerkiksi taloudelliseen menestymiseen, vaan luo arvokkaan elämän kokemuksia. Merkityksellisyyden arvon mukaisesti koulutuksen tavoitteena on eettisesti kestävän hyvän tuottaminen ja ihmisarvoisen elämän ja osallisuuden edistäminen. Merkityksellisyys toteutuu koulutuksessa myös siten, että itseään kehittävä, utelias ihminen saa mahdollisuuksia ilmaista ja toteuttaa itseään ja luoda sitä kautta uutta.

Opetus kesäyliopistossa

Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, osallisuus ja yhteisöllisyys.

Kesäyliopistojen oppimiskäsityksen ytimessä on itseään kehittävä, oppimishaluinen ja utelias ihminen osana oppivaa yhteisöä. Tämän mukaisesti opetuksessa ja oppimisessa korostuu ihmisen oma vastuu ja aktiivisuus itseohjautuvana toimijana. Tavoitteena on herättää oppivassa ihmisessä opittavaan asiaan liittyviä kysymyksiä, kykyä ymmärtämiseen ja ongelmanratkaisuun sekä halua ja intoa omiin kokeiluihin. Oppimiskäsityksen mukaan oppiva ja utelias ihminen rakentaa tietoa aikaisemman tietämyksensä ja kokemuksiensa perustalle. Kesäyliopistoissa oppiminen palvelee opiskelijan sivistysperustan rakentamista ja työelämäosaamisen vahvistamista. 

Osaaminen näkyväksi

 

  • Osumia: 415

Miten löytää unelmatyö?

Etkö rakasta työtäsi? Tässä kolme vinkkiä löytää se oikea "match"

Kuuntelin eilen illalla kansainvälisesti tunnustetun puhujan Marcus Buckinghamin webinaaria, jossa hän kertoi kuinka löytää työ, jota rakastaa. Buckingham tutkii työssä motivoitumista ja työhön sitoutumista. Hänen uusin kirjansa Love+Work käsittelee kuinka löytää työ, jota rakastaa. Buckingham on minulle kuin kollega, joka puhuu tutkijan perspektiivistä samoista asioista, joita itse käsittelen käytännössä.

 ”En olisi ikinä kuvitellut, että yhdessä ja samassa työssä voisi olla kaikki ne ominaisuudet, joita rakastan!”

Näin huudahti asiakkaani Mimi (nimi muutettu) unelmahomman tipahdettua – kirjaimellisesti – syliin vuosi sitten. Jos olet samassa tilanteessa kuin hän oli, selvitä ensin vastaus seuraaviin kysymyksiin.

  1. Mistä nautit ja mikä tuo sinulle iloa?
  2. Mitkä asiat ovat sinulle merkittäviä?
  3. Missä ovat osaamisvahvuutesi?

Monta kertaa pysähdymme miettimään mikä työssä on nautittavaa, tai missä työhön liittyvissä asioissa vahvuutemme ovat. Merkittäviin asioihin vastattaessa liikutaan usein liikaa ylätasolla ja unohdetaan arkiset tekijät. Suljemme paljon oleellisia elementtejä pois ja rajaamme ajatteluamme.

Mimi, jolle tarjottiin täysin odottamatta unelmatyötä, ei edes tietänyt pestin olemassaolosta. Kyseisiä työnkuvia on Suomessa vain muutamia. Paikka ei myöskään ollut auki virallisissa hauissa. Mimi törmäsi kadulla tuttuun ja tuli kertoneeksi hänelle etsivänsä uutta työtä.

Mimille unelmatyön syliin tipahtaminen oli oman itsen systemaattisen sisäisen tutkimustyön tulos. Kun selvität mitä rakastat, huomiosi on tiedostamatta jo oikealla ’kaistalla’ ja loppu tapahtuu helposti. On oma prosessinsa selvittää todelliset sisäiset motivaatiotekijämme, sillä perspektiivimme on usein huomaamattamme ulkoa annetuissa kriteereissä ja vaatimuksissa. Emme tiedosta mikä meitä oikeasti inspiroi. Meitä on lapsesta asti mitattu ulkoa päin esimerkiksi koulujärjestelmän kautta. Ei siis ole läpihuutojuttu selvittää mitä sisälläsi on. Ole lempeä ja anna itsellesi aikaa.

Löydä se, joka oikeasti olet. Selvitä mitä oikeasti rakastat ja mitkä ovat todelliset vahvuutesi. Mistä muodostuu sinun ainutlaatuisuutesi? Sinua on vain yksi ainoa, uniikki kappale. Kun huomiosi on oikeissa asioissa, unelma voi tipahtaa syliisi. Niin se menee.

Minä autan asiakkaitani löytämään työn, joka maistuu parhaalta. Autan mielelläni sinua, jos olet juuri nyt siinä pisteessä, että haluaisit vihdoin nauttia työstäsi ja elämästäsi.

Marja Koivisto 

Tutustu koulutuksiimme - hanki uutta osaamista!

 

  • Osumia: 325

Onko sinulla elämääsi haittaavia leimoja?

”Minä en ole hyvä asiassa X.” ”Minun pitää aina toimia oikein.” ”Toisia ihmisiä pitää aina auttaa.” ”Minä en koskaan voi menestyä X asiassa.” ”Minä osaan nämä asiat, mutta en noita.” ”Minä olen tällainen, mutta en tuollainen.” ”Minun pitää aina…” ”Minä en saa, minä en voi…”

Onko jokin yllä olevista lausahduksista tuttu? Annamme itsellemme leimoja helposti ja huomaamatta. Määrittelemme itseämme syntymästämme asti joko tulkitsemalla itse ympäristömme reaktioita tai kyseenalaistamatta mitä meille sanotaan. Joskus leimautuminen tapahtuu vahingossa ja välähdyksenomaisesti.

Esimerkkinä isän torut viisivuotiaalle Matille: ”Nyt sinä Matti olet tyhmä.” Miten Matti tulkitsee isän moitteen? Ehkä Matti ei edes huomaa sitä. Toisaalta Matti saattaa vetää johtopäätöksen, että hän on aina tyhmä. Matti omii tyhmän ”leiman” ja alkaa tiedostamattaan etsiä ympäristöstään vahvistavia todisteita. Määritelmä alkaa rajoittaa hänen elämäänsä ”tyhmän” muottiin.

Ihminen on inhimillinen tallennus- ja lähetyslaite. Me emme kykenisi toimimaan omassa elinympäristössämme, jos emme omaksuisi tapoja, uskomuksia ja lakeja, jotka siinä pätevät. Mutta, koska imemme impulsseja ympäristöstämme taaperoiässä kyseenalaistamatta tai suodattamatta, tulemme epähuomiossa napanneeksi itsellemme myös sellaista, jota ei ole tarkoitettu pysyväksi ominaisuudeksi. Mattikin oli isän mielestä todennäköisesti vain kuvatussa tilanteessa tyhmä.

Joissain asioissa olemme tarkentaneet inhimillisen radiovastaanottimemme ”taajuudelle”, joka palveli lapsena, mutta joka on häiritsevä ja rajoittava ominaisuus aikuiselle. Me muutumme ja ympäristömme muuttuu. Kaikki on energiaa – ja energia on luonteeltaan fluidia: joustavaa, silmänräpäyksessä muotoaan muuttavaa. Mekin olemme perimmiltämme energiaa kuten ominaisuutemmekin. Emme tosin muuta muotoamme silmänräpäyksessä, mutta voimme kyllä vapautua jumittavista ja haittaavista leimoista sekä uskomuksista nopeasti.

NPA, Non-Personal-Awareness, ei-henkilökohtainen-tietoisuus, on ajattelutapa. NPA’han liittyy harjoitus, joka auttaa meitä päästämään irti sellaisesta, joka ei palvele nykyminäämme ja vastaanottamaan sitä mikä tukee hyvinvointiamme ja onnellisuuttamme. Voimme havainnoida ilmiöitä, ominaisuuksia, ihmisiä ja asioita neutraalisti, määrittelemättä, puhtaan energian näkökulmasta. Se auttaa meitä vapauttamaan ajatteluamme.

Mitä NPA antaa?

  • Perspektiivisyyttä ja innovatiivisuutta ajatteluun
  • Nopean tavan vapautua rajoittavista jumeista
  • Helppoutta ja sujuvuutta elämään
  • Iloa ja vapautta
  • Sitä mitä sinä toivot itsellesi lisää ja mikä palvelee sinun hyvinvointiasi sekä onnellisuuttasi niin työssä kuin vapaalla

 

Marja Koivisto 

Ps. Lisätietoa NPA:sta ja sen kehittäjästä Joel Youngista: www.nonpersonalawareness.com

Katso Marja Koiviston ja Taina Siukolan keskustelu NPA-menetelmästä

 

  • Osumia: 266

Kymenlaakson kesäyliopistossa oli aina kesä - Muistoja vuosikymmenten varrelta

1980-luku – kesäopetuksesta ympärivuotiseen opetukseen

Tulin töihin Kymenlaakson kesäyliopistoon syyskuussa 1984 Puolustusvoimien täysin erilaisesta maailmasta. Kouvolan toimisto – tai kanslia, niin kuin sitä kutsuttiin tuohon aikaan – sijaitsi Kouvolan kauppahallin 2. kerroksessa. Kaksi huonetta, työvälineinä kynä ja paperi, kirjoituskone, lankapuhelin ja kopiokone. Toiminnanjohtaja, entinen merikapteeni Risto Rekimies opasti minut kesäyliopiston maailmaan, jossa sitten työskentelinkin lähes 38 vuotta. Tuon ensimmäisen syksyn yksi työtehtävistäni oli vuoden 1984 toimintakertomuksen kokoaminen. Ja sen jälkeen olen tehnyt niitä 37 lisää.

Koulutuksia alkoi olla tarjolla ympäri vuoden, mutta kesät olivat vieläkin vilkkainta aikaa. Tuo 80-luku on muistoissani iloinen, leppoisa, paljon opiskelijoita ja opettajia, jotka tulivat tutuiksi ja palasivat yhä uudelleen. Avoimen korkeakouluopetuksen ryhmät olivat suuria ja täydennyskoulutukset monipäiväisiä.  Esimerkiksi terveydenhuoltoalan seminaareihin tultiin viikoksi ympäri maata. Toiminnanjohtaja vaihtui vuonna 1989. Alkoi Ritva Javanaisen pitkä kausi toiminnanjohtajana ja rehtorina.

1990-luku – ulkomaanseminaarien aikaa

Kesäyliopistoon tulivat ensimmäiset tietokoneet vuonna 1990. Syyskuussa 1992 Kouvolan toimisto muutti Kasarminmäelle Helsingin yliopiston käännöstieteen laitoksen rakennukseen, ns. pitkään kasarmiin, joka oli juuri remontoitu uusille toimijoille. Ensimmäistä kertaa meillä oli Kouvolassa samassa talossa toimisto ja koulutustiloja.

1990-luvun loppupuoli oli vilkasta ulkomaanseminaarien aikaa – Viipuri ja Viro olivat ensimmäisinä kohteina. Virolais-suomalaiset hoitotyön seminaarit jatkuivat vuosien ajan, vuorovuosina Virossa ja Kymenlaaksossa. Kymenlaakson kesäyliopisto järjesti vuosina 1995 ja 1996 filosofi Esa Saarisen ensimmäiset Pafos-seminaarit, joita Esa myöhemmin jatkoi omatoimisesti. Olin noina kahtena kesänä Kyproksen helteessä mukana seminaarien järjestelyissä. Hoitotyön seminaari Bostonissa, Kunnallisjohdon EU-seminaari Brysselissä, Kielikurssi Englannissa, Työyhteisön toimivuus työyhteisön laadun hallinnan perustana -seminaari Madeiralla, Ilon ja voiman seminaari Italiassa, Uuno Klamin jalanjäljillä Pariisissa ja monta muuta kansainvälistä seminaarimatkaa, joita olen hoitanut ja muutaman kerran mukanakin ollut.

Kymenlaakson kesäyliopisto on ollut alusta lähtien huomattava avoimen korkeakouluopetuksen järjestäjä. Vuosikymmenten aikana nimi muuttui avoimeksi yliopisto-opetukseksi, opintoviikot opintopisteiksi ja approbaturit ja cum laude approbaturit perus- ja aineopinnoiksi. Runsas on se opiskelijajoukko, joka on saanut opintojamme suorittaessaan sysäyksen pyrkiä yliopiston varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi.

2000-luku – vuosittain toistuvia alue- ja kulttuuriseminaareja sekä kansainvälinen konferenssi Kouvolassa

Kymenlaakson kesäyliopistolla on vuosikymmenten ajan ollut ilo järjestää korkeatasoisia alue- ja kulttuuriseminaareja monien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kymenlaakson kulttuurifoorumit, Kymenlaaksopäivät, Miehikkälän Salpaseminaarit, Ihmisarvoseminaarit Elimäellä, Uuno Klami -seminaarit, Aurinko ja kalterit -seminaarit Anjalassa, Iitin Henkisen kasvun kevätpäivät, Maaseutufoorumit, Junnu Vainio -seminaarit, Veikko Lavi -seminaarit, naistenpäivän seminaarit, Saarikoski-seminaarit ja monta muuta mielenkiintoista tapahtumaa, jotka toistuivat eri teemoin useampana vuonna.

Yksi ikimuistoisimpia tapahtumia kesäyliopistoaikanani on ollut vuoden 2006 kansainvälinen Research and Identity -konferenssi, johon tuli osallistujia ja puhujia useista eri maista. Muistan ikuisesti sen kesäkuisen yön, kun olin taksikuskin ja nimikyltin kanssa Kouvolan rautatieasemalla kello yhden jälkeen vastassa Hollannista tulevaa luennoitsijaa, joka vienosti hymyillen käveli meidän ohitsemme huomioimatta koko kylttiä. No hänet juostiin sitten kiinni ja hän pääsi onnellisesti taksilla hotelliin.

Vuoden 2008 lopussa kesäyliopiston Kouvolan toimipisteellä oli edessä muutto, koska Kymenlaakson ammattikorkeakoulu tuli Kasarmin kampukselle ja tarvitsi kaikki siellä olevat tilat toimintaansa. Muutimme Kouvolan keskustaan, Hallituskatu 7:ään, entiseen virastotaloon, jonka 4. kerroksessa meillä oli kolme työhuonetta, keittiö, luokkahuone sekä kokoustila.

2010-luku – kulttuuria, kuvataidetta ja jälleen muuttoja

Vuosi 2012 muistuu mieleen Kymenlaakson kulttuurivuotena. Toki kulttuuriseminaareja ja -tapahtumia järjestettiin joka vuosi, mutta vuonna 2012 niitä oli yhteensä 25 ja niihin osallistui 1321 henkilöä. 2010-luvulla myös klassisen kuvataiteen opetus vakiinnutti asemansa kesäyliopiston koulutusohjelmassa.

Vuonna 2011 kesäyliopistoon koulutussuunnittelijaksi tullut Elina Ivakko aloitti rehtorina vuonna 2015, kun Ritva Javanainen jäi eläkkeelle.

Vuoden 2015 alkupuolella kesäyliopiston Kouvolan toimipiste muutti jälleen – muutaman sadan metrin päähän osoitteeseen Kouvolankatu 24, jossa meillä oli kaksi työhuonetta, yksi yhdistetty työhuone/pienryhmähuone, koulutustila sekä keittiö. Monet koulutukset ehdittiin järjestää tuossa toimitilassa, kunnes joulukuussa 2019 kesäyliopisto muutti yhdessä ylläpitäjänsä Kymenlaakson liiton kanssa Kouvolan entiseen Hovioikeuden taloon.

2020-luku – hybridit tulevat

Olimme muutaman kuukauden iloisia ja onnellisia uusista koulutustiloistamme ja kaikesta siitä, mitä yhteiselo Kymenlaakson liiton kanssa olisi tarjoava. Mutta sitten alkoi pandemia, etätyöt ja etäkoulutukset, zoomit, teamsit ynnä muut ja tapahtui kenties lopullinen siirtyminen verkko- ja hybridikoulutuksiin. Ja näissä tunnelmissa olen jäämässä pitkälle lomalle ja lopulta eläkkeelle 1.9.2022 alkaen.

Minulta on viime aikoina kysytty usein, että mikä on ollut parasta tässä työssä. Monipuolinen, vaihteleva työ, jonka laajuus itse asiassa valkeni minullekin täydellisesti vasta nyt, kun selailin vuosikymmenten aikana tekemiäni toimintakertomuksia. Valtava määrä erilaisia koulutuksia sekä ihania opiskelijoita ja kouluttajia, joista monet ovat olleet uskollisia Kymenlaakson kesäyliopistolle vuosia, jopa vuosikymmeniä. Yhteistyökumppaneita vuosien varrelta. Kolme esimiestä ja mahtavia työkavereita, joiden kanssa on ollut ilo tehdä töitä. Tekemisen riemua ja tuskaa – kaikki ei aina ole sujunut niin kuin suunniteltiin, mutta kaikesta on selvitty. Hyvillä mielin siirryn viimeinkin syrjään ja suuntaan kohti uusia seikkailuja.

Lämmin kiitos kaikille työtovereille ja kouluttajille näistä vuosista – jatkakaa arvokasta työtänne jatkuvan oppimisen työsaralla. Ja kiitos Kymenlaakson kesäyliopiston koulutuksiin vv. 1984-2021 osallistuneille liki 103.000:lle opiskelijalle!  

Marjatta Niskanen,
Kymenlaakson kesäyliopiston kanslisti-kansliasihteeri-koulutussihteeri 1984–2022

 

 

 

 

 

 

  • Osumia: 296

Voiko NPA avata ajattelun jumit?

Ystäväni soitti tuohtuneena: ”Kyllä sinun nyt olisi jo aika alkaa puhua siitä!” ”Ai mistä?” ihmettelin. ”No, siitä energiasta. Ja NPA’sta.”

”No, mitä sinä haluaisit siitä kuulla?” Mietin mitä uutta voisin kertoa siitä, että kaikki on energiaa. Siitä asiasta kirjoitti eräs Einstein -niminen herrakin ikuisuus sitten. Kaikki on energiaa ja kun tarkennamme oman inhimillisen vastaanottimemme samalle taajuudelle toivomamme asian kanssa, niin – ei ole muuta vaihtoehtoa kuin, että toivomamme toteutuu.

”No, kuule nyt, hän jatkoi tohkeissaan. Minulle kävi muutama päivä sitten niin, että olin aivan neuvoton, en tietänyt mitä tehdä tyttäreni opintojen auttamiseksi. Näytti siltä, että hän jää jälkeen opintosuunnitelmassaan ja pelkäsin, ettei hän mitenkään ehdi saada lopputyötään valmiiksi tänä keväänä. Vaarana olisi, että työ jää ikuisiksi ajoiksi kesken. Olin aivan hermona ja mietin jo kaikenlaisia kauhuskenaarioita päässäni. En kyennyt hermostukseltani ylipäätään ajattelemaan järkevästi.

Ja tiedätkö, sitten minä keksin, että teen NPA-harjoituksen siitä asiasta. Ajattelin, että NPA saattaisi auttaa pulmassa, jota en millään kyennyt ratkaisemaan. Niin minä sitten tein sen ja heti, kun olin harjoituksen toistanut ääneen, tuntui kuin verho olisi vedetty syrjään minun ja järkevän ajattelun väliltä. Tiesin siinä silmänräpäyksessä kuinka auttaa tytärtäni, jotta hänen on helpompi saada lopputyönsä valmiiksi. Ja todellakin, tyttärelläni kului lopputyöhön vain yksi viikonloppu, kun hän sai juuri tarvitsemansa avun ja tuen.”

NPA, Non-Personal-Awareness on nimensä mukaisesti ajattelutapa, jonka mukaan mikään ominaisuus tai asia ei ole sinällään henkilökohtaista. Eli, mikään ei ole meidän ominaisuutemme hamaan maailman tappiin, eikä toisaalta ole mitään, mitä emme voisi olla tai saavuttaa, jos niin toivomme. Edes mikään ominaisuus ei ole itseltämme saavuttamattomissa. Kaikki on mahdollista ja kuuluu kenelle tahansa meistä.

NPAhan liittyvä pieni ”viattoman” oloinen harjoitus auttaa meitä tarkentamaan oman inhimillisen keho-mieli-tunteet-systeemimme haluamallemme taajuudelle, vastaanottamaan sellaista, jota jo haluaisimme kokea, tai luopumaan sellaisesta, jota emme enää halua elämäämme.

Kuulostaa melkein liian helpolta ollakseen totta – ja se on juuri niin helppoa. Olen käyttänyt NPA:ta yksityisasiakkailleni coachaamisen välineenä ja tukena vuodesta 2010 lähtien ja olen toiminut kansainvälisenä NPA-kouluttajana vuodesta 2011.

Marja Koivisto

Ps. Lisätietoa NPA:sta ja sen kehittäjästä Joel Youngista: www.nonpersonalawareness.com

***

Katso Marja Koiviston ja Taina Siukolan keskustelu NPA-menetelmästä.

 

 

  • Osumia: 273

Miten säilyttää toiveikkuus ja hyvä vire epävarmoina aikoina?

Hengissäsäilymismekanismimme – keho-mieli-tunteet-systeemimme – skannaa kaiken aikaa poikkeamia, ongelmia sekä mahdollisia uhkia ympäristöstämme. Systeemimme hälyttää meitä potentiaalisesta vaarasta tunteella, jota ilman saattaisimme sivuuttaa käsillä olevan henkeämme uhkaavan tilanteen. Hälytystunteet ovat niitä, jotka yleensä määrittelemme negatiivisten ja epämiellyttävien kategoriaan: esim. ahdistus, pelko, kauhu ja viha.

Tilanne muuttuu hankalaksi, kun systeemimme hälyttää kaiken aikaa potentiaalisesta vaarasta: hälytystunteet jäävät kroonisesti päälle. Hermosolujemme välille rakentuu vahvat yhteydet hälytystunteisiin. Positiivisiin tunteisiin liittyvät yhteydet jäävät herkästi tällaisissa olosuhteissa heikommiksi.

Tosielämässä olemme juuri nyt tällaisessa tilanteessa. Ensin podimme pari vuotta hengenvaarallista koronaa. Pelko henkeä uhkaavasta tartunnasta oli kaiken aikaa läsnä. Nyt median kanavissa tulvii koko maailmaa järkyttävä sota. Tilanne jäytää meidän suomalaisten perusturvallisuuden tunnetta erityisesti, sillä sodan toinen osapuoli on naapurimaamme, joka aiemmin uhkasi omaa henkeämme ja vapauttamme. Vanhat haavat aktivoituvat.

Jotta kykenemme edelleenkin toimimaan positiivisesti, vakaasti ja innovatiivisesti, meidän on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota vahvuuksiimme. Tämä on elintärkeää sekä oman henkilökohtaisen että yritystemme hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilyttämisen vuoksi.

Meidän pitää tietoisesti rakentaa hermosolujemme välisiä yhteyksiä sinne missä ne eivät ole vahvimmillaan tai ne ovat vaarassa heikentyä: 

  • Keskitytään vahvuuksiin
  • Keskitytään olemassa olevaan hiljaiseen tietoon
  • Tutkitaan eksellenssin rakennetta: mikä tekee meistä erinomaisia vahvuusalueillamme?

Vahvuuksiin paneutuminen auttaa meitä: 

  • Parantamaan vireystasoamme, energisoitumaan
  • Rentoutumaan, luottamaan ja lisäämään turvallisuuden tunnetta 
  • Näkemään laajemman perspektiivin
  • Olemaan innovatiivisempia 

Vahvuuksiin ja hiljaiseen tietoon paneutuminen on nyt tärkeämpää ja välttämättömämpää kuin koskaan:

Meidän kaikkien hyvinvoinnin sekä kestävän ja hyvän tulevaisuuden vuoksi.

Marja Koivisto

Kouluttaja Marja Koivisto (eMBA, FK) on itsekehitystaitojen valmennuksen ammattilainen. Viimeiset 16 vuotta hän on kouluttanut ja valmentanut asiakkaita itsensä johtamisen eri alueilla, kuten tunnetyöskentely, vuorovaikutus, itsetuntemus sekä oman hiljaisen tieto-taidon tunnistaminen ja hyödyntäminen työssä. Marja Koivisto on julkaissut kaksi henkilökohtaisen kasvun ja vuorovaikutustaitojen tietokirjaa sekä kolme runokirjaa. 

  • Osumia: 255

Miten Leijonat sen tekivät? - Hiljaisesta tiedosta energiaa kasvuun

Olen mielenkiinnolla - ja tietysti suomalaisella ylpeydellä - seurannut jääkiekkoleijonien onnistumistarinaa ja Jukka Jalosen mestarillisia valmentajaominaisuuksia.

Jalonen on kehitellyt menestyksen reseptin ja malttaa toistaa reseptiä kerta toisensa jälkeen.
1) Hän saa jokaisesta esille parhaat puolet.  
2) Jokaiselle kerrotaan, ja jokainen tietää olevansa olennaisen tärkeä menestystekijä riippumatta siitä, onko tehtävä kentällä tai huoltokopissa.
3) Toinen täydentää toistaan omassa roolissaan: kaikki tietävät, että menestystä ei rakenneta yksin.

Lisäksi Jalosen joukkueessa on kiva olla.

Kaikki lähtee vahvuuksien tunnistamisesta ja tunnustamisesta. 

Jokaiselle on selvää, että huipputulos rakentuu toinen toisen täydentämisestä, ei yhdestä huippuominaisuudesta tai yksittäisestä tähtipelaajasta.

Kaikkien tieto-taito, kaikki vahvuudet, ovat merkityksellisiä.

Me pyrimme usein yksinkertaistamaan omat vahvuutemme ja listaamme pyydettäessä niistä kymmenen, vähän pinnistämällä saamme paperille kolmekymmentä.

Siinä ei suinkaan ole kaikki. Olemme kerryttäneet vahvuuksia, hiljaista tieto-taitoa, matkamme varrella valtavan määrän. Hämäävää kyllä, kun saavutamme jossain mestarillisen tason, meillä on taipumus "unohtaa" taitomme. - Tiedäthän, ne asiat, joita teet vasemmalla kädellä, etkä edes huomaa tehneesi. Tai ne asiat, joista vain nautit niin kovasti, ettet huomaa toteuttavasi huipputaitoasi.

Kaikki ne taidot ovat arvokasta pääomaasi. Siitä koostuu sinun menestysreseptien arkistosi. Kun opit kiinnittämään huomion hiljaiseen tieto-taitoon, opit tarkastelemaan miten oma mestarillisuutesi syntyy. Opit samalla näkemään uusin silmin hiljaista tietoa ympärilläsi, toisissa. Opit näkemään enemmän onnistumisia tiimisi jäsenissä. Opit rakentamaan omia menestyksen reseptejäsi sekä oman tiimisi menestysreseptejä.

Kun olet löytänyt hyviä onnistumisen ja menestyksen reseptejä, ei pyörää tarvitse keksiä joka kerta uudelleen, kuten meidän Leijonat olympiamestaruudellaan osoittivat.

Se kasvaa mihin huomio kiinnittyy. Kun tutkitaan taitoja, onnistumisia ja vahvuuksia pintaa syvemmältä, saadaan täysin eri tuloksia kuin ongelmiin paneutumalla tai puutteita korjaamalla.

Ennen kaikkea: Hiljaista tietoa tutkimalla saadaan aikaan onnistumisia, motivaatiota, tekemisen iloa, innostusta sekä luovuutta.

Marja Koivisto

Kouluttaja Marja Koivisto (eMBA, FK) on itsekehitystaitojen valmennuksen ammattilainen. Viimeiset 16 vuotta hän on kouluttanut ja valmentanut asiakkaita itsensä johtamisen eri alueilla, kuten tunnetyöskentely, vuorovaikutus, itsetuntemus sekä oman hiljaisen tieto-taidon tunnistaminen ja hyödyntäminen työssä. Marja Koivisto on julkaissut kaksi henkilökohtaisen kasvun ja vuorovaikutustaitojen tietokirjaa sekä kolme runokirjaa. 

 

(Kuvat introssa ja tällä sivulla: Suomen Jääkiekkoliitto ja Mika Kylmäniemi)

 

  • Osumia: 472

Pitääkö meidän nähdä laatikon ulkopuolelle kehittyäksemme: totta vai ei?

Työelämässä puhutaan paljon ”out-of-the-box” ajattelusta. Meidän pitäisi osata rikkoa laatikkomme reunat tai ainakin kavuta kurkistelemaan niiden ulkopuolelle nähdäksemme laajemmin ja ollaksemme innovatiivisempia.

Opastettuani asiakkaitani (ja tehtyäni totta kai työtä itseni kanssa) 19 vuotta työn ja elämän muutosvaiheiden läpi, uskon, että laatikon reunojen yli kurkottamisen sijaan pitäisi yhtä sinnikkäästi kaivella sen sisuksia.

Kaikki on jo laatikon sisällä. Eikä siinä alun pitäen ollut reunoja. Ei ollut koko laatikkoa.

Alussa me näimme ja aistimme laajasti, kaiken. Nappasimme impulsseja ympäristöstämme suodattamatta.*
Pian opimme lähipiirimme esimerkistä mitä meidän kuuluu nähdä, tuntea ja havaita sekä mitä välttää tai sulkea pois havaintokentästämme.

 On jättimäinen työ keskittyä purkamaan opittuja rakenteita, jotta voisi jälleen nähdä laveammin. Työstettävää riittää enemmän kuin sipulissa kuoria.

 Lempeämpi vaihtoehto on kiinnittää huomio omiin vahvuuksiin ja iloa tuottaviin sekä itselle merkityksellisiin asioihin. Kehittyminen tapahtuu vahvuuksien kautta. Ne toimivat kompassinasi niin työssä kuin muutenkin.

 Me saamme eri tuloksia tutkimalla vahvuuksia kuin tutkimalla ongelmia. Ne johtavat meidät eri poluille.

 Kun seuraat vahvuuksien osoittamiin suuntiin miettimättä mihin sovellut tai riität, törmäät joskus laatikkosi rajoihin. Vanhentuneita ja tarpeettomia rakenteita voit purkaa silloin.

 Vahvuutesi ovat tuoneet sinut tähän asti ja ne vievät sinut juuri sinne, minne haluat, jotta voit elää elämääsi täydesti niin työssä kuin vapaalla.

 *Solubiologi ja perinnöllisyystutkija tohtori Bruce Lipton

Marja Koivisto

Kouluttaja Marja Koivisto (eMBA, FK) on itsekehitystaitojen valmennuksen ammattilainen. Viimeiset 16 vuotta hän on kouluttanut ja valmentanut asiakkaita itsensä johtamisen eri alueilla, kuten tunnetyöskentely, vuorovaikutus, itsetuntemus sekä oman hiljaisen tieto-taidon tunnistaminen ja hyödyntäminen työssä. Marja Koivisto on julkaissut kaksi henkilökohtaisen kasvun ja vuorovaikutustaitojen tietokirjaa sekä kolme runokirjaa. 

Tutustu kouluttajaan myös marjakoivisto.com 

Tutustu koulutuksiimme - hanki uutta osaamista!

  • Osumia: 627

Kun draaman opettamisesta syntyykin näytelmiä!

Kymenlaakson kesäyliopiston draaman kirjoittamisen kurssilla lähdettiin keväällä 2021 kokeilemaan toisenlaista lopputehtävää. Kolme niin sanottua luentomaista tapaamiskertaa mentiin vauhdilla läpi draaman historiaa, tyylejä, näytelmän rakentamista, vuoropuhelun saloja ja valtava määrä muutakin näytelmäasiaa.

Näissä etätapaamisissa kokeiltiin ja kommentoitiin. Kaikki yksitoista kurssilaista innostuivat siitä, että viimeisellä kolmella, aiemmin lähiopetuskerroiksi tarkoitetuilla tapaamiskerroilla tehtäisiin todella pieni pienoisnäytelmä parityönä. Vaikka jotkut jo kauhistuivat, juttu olikin äärimmäisen onnistunut ja varsinaisen opettavana. Paloina tehtyä näytelmää pystyi Zoom-ympäristössä porukalla yhdessä analysoimaan. Kaikkien kommentit pystyttiin näin saamaan kuulluiksi, vaikka kaukana toisistamme oltiinkin.

Päätimme yhdessä viimeisellä luentokerralla ennen kirjoitustapaamisten alkua, että näytelmien tapahtumapaikkana olisi sirkus, hahmoina ainakin kahlekuningas, klovni ja tirehtööri. Juonessa pitäisi olla rakkautta ja kuolemaa sekä kuusi kohtausta, kuvitteellinen väliaika, jota kohti juttu etenisi ihan perinteisten tai muiden näytelmän kehityskaarten mukaan. Vapauksia annettiin niin paljon kuin uskallettaisiin ottaa. Ohjaaja päätti kaikki muut parit paitsi yhden, jotka asuivat molemmat Hangossa ja halusivat pariksi. Parittomuuden takia kurssin vetäjä joutui yhden kirjoittajan pariksi. Jokainen pari, joita näin tuli kuusi, sai päättää näytelmän tyylin, tarvittavan juonen ja lisähenkilötkin.

Ensimmäiseksi tapaamiskerraksi piti tehdä kaksi kohtaus, toiseksi sitten kirjoittaa ensimmäiset kohtaukset uusiksi ja kaksi kohtausta lisää. Jotkut pareista innostuivat kirjoittamaan toiseksi kerraksi jutun valmiiksi, mutta joutuivat vielä palautteen takia kirjoittamaan uusiksi juttua., eikä kukaan valittanut vaan oltiin hyvin innossaan.

Viimeisellä kerralla näytelmän piti olla valmis. Kuusi näytelmää tuli valmiiksi. Yksi meni farssiksi, neljä realistisiksi komedioiksi ja yksi absurdiksi. Mikään pari ei valinnut liikaa realismia tai tragediaan kääntyvää kuviota. Kolmessa kuudesta yksi henkilö kuoli ja yhdessä kuolema jäi leijumaan mahdollisuutena. rakkautta käsiteltiin lähes jokaisessa sekä ihmisten välisenä että muunlaisena rakkautena. Lopputulokset olivat mainioita ja teräviä näkemyksiä sirkuksesta, ihmisistä, elämästä, kuolemasta ja tunteista. Kaikki meni niin kuin pitikin. Kurssilaiset kertoivat hämmentyneensä ja innostuneensa siitä, että parityöskentely toimi ja että samoista lähtökohdista tulee niin älyttömän erilaisia juttuja, ja sitten taas tapaamiskertojen välillä kirjoitettiin juttuja uusiksi ja uusiksi. Lopputulokset olivat kurssin ohjaajalle erittäin riemastuttavia ja nautittavia.

Ylimääräisellä tapaamiskerralla sitten näytelmät esitettiin ja nauhoitettiin Zoomissa. Kertaakaan ei harjoiteltu. Ylimääräiset henkilöt jaettiin lukijoille lennossa tai parenteesitkin päätettiin lukea ääneen. Kaksi näytelmää jäi esittämisistä pois tekijöiden kiireen takia ja yhden tekijät päättivät laittaa sen pelkästään tekstinä ihailtavaksi.

Kolme esitettävää näytelmää ovat:

Sirkus, tyylilajina farssi

Kirjoittaneet Taina Kohopää ja Ari Mikkilä.

Henkilöt ja rooleissa:

Peppi (tirehtööri), nuori sirkuksen perijätär kolmannessa polvessa: Taina Kohopää

Tirehtöörin äiti, kaunis nuori eläkeläinen: Terhi Lavonen

Kauppateknikko (tirehtöörin kihlattu sulhanen): Ari Mikkilä

Klovni (surullinen klovni), nuori ja rakastunut tirehtööriin: Mika Haaranen

Kahlekuningas (klovni isä), ikääntynyt mestari: Petri Pietiläinen

Parenteesit: Hanna Näremaa-Perälä

Linkki näytelmään: https://youtu.be/6tLbYCt3E3A

 

Kahleissa, tyylilajina komedia

Kirjoittaneet Mika Haaranen ja Tarja Kemppi

Henkilöt ja rooleissa:

Klovni: Mika Haaranen

Kahlekuningas: Petri Pietiläinen

Tirehtööri: Tarja Kemppi

Parenteesit: Hanna Näremaa-Perälä

 Linkki näytelmään: https://youtu.be/1FgOzoO5iGU

 

Circus Corona, tyylilajina absurdi

Kirjoittaneet Päivi Ranta ja Petri Pietiläinen

Henkilöt ja rooleissa:

Tirehtööri: Petri Pietiläinen

Kahlekuningas: Petri Pietiläinen

Surullinen klovni: Päivi Ranta

Parenteesit. Päivi Ranta

 Linkki näytelmään: https://youtu.be/gxJmgn7d2lU

 
Ohessa kirjallisena oleva näytelmä:

The Death Circus, tyylilaji realistinen komedia

Kirjoittaneet Terhi Lavonen ja Hanna Näremaa-Perälä

Linkki näytelmän tekstiin

Kurssin vetäjä ja blogin kirjoittaja Petri Pietiläinen

 

  • Osumia: 1050

Toiminnan täyteinen ja erilainen vuosi 2020

Vuotta on hallinnut koulutusten uudelleen järjestely lähiopetuksesta monimuoto-opintoihin. Zoom ja Teams -verkkokokousjärjestelmät, moodle-oppimisympäristö ja paljon muuta otettiin haltuun pienessä hetkessä. Opeteltiin yhdessä opiskelijoiden kanssa ja koettiin armollisuutta toisiamme kohtaan, kun kaikki ei aina ensi alkuun sujunut täydellä ammattitaidolla. Tähän päivään mennessä olemme oppineet paljon, niin me kuin opiskelijat. Esitysten jakaminen, mikin ja kameran käyttö käyvät jo sujuvasti. Huomaamme miten päivittäiseen sanavarastoomme on tullut ”kuuluuko, näkyykö, vanha käsi, hostaus, partisipantit, breakoutroom” ja monta muuta digiajan tuomaa uutta sanaa.

Ammatillisessa täydennyskoulutuksessa opintosuosikkeja ovat olleet pitkäkestoiset koulutusohjelmat, mm. Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä Seksuaalineuvonta ja Seksuaaliterapeutti -koulutukset, jotka ovat melko hyvin taipuneet myös monimuotoiseen verkkototeutukseen. Joitakin fyysisiä harjoitteita vaativien koulutusohjelmien kuten TRE-ohjaajakoulutuksen ja Palautumisohjaajakoulutuksen ajankohtia siirsimme niin, että saimme vietyä ne loppuun ennen kuin pandemiatilanne paheni uudelleen. Eläinavusteinen valmentajakoulutus mahdollistui, kun toimintaa ja eläinten kanssa tehtäviä harjoituksia tehtiin osin ulkona, osin kouluttajan omissa tiloissa.

Ehdottomana suosikkina ovat olleet sosiaalityön opinnot, joita olemme järjestäneet yhteistyössä Kymsoten kanssa.

Meillä on ollut myös laaja tarjonta avoimen yliopiston opintoja, joista suurin osa on toiminut monimuotoisina verkko-opintoina. Olemme noudattaneet yliopistojen ohjeistuksia ja pyrkineet järjestämään opinnot joustavasti verkossa. Avoimessa yliopistossa opiskelu on mahdollistanut tutustumisen yliopisto-opintoihin, vaikka yhden kurssin osalta, mutta monet opiskelijamme ovat halunneet opiskella tutkintotavoitteisesti kohti yliopistotutkintoa. Ehdottomana suosikkina ovat olleet sosiaalityön opinnot, joita olemme järjestäneet yhteistyössä Kymsoten kanssa. Näin edesautamme sitä, että alueelle saadaan päteviä sosiaalityöntekijöitä. Muita suosikkiaineita ovat mm. psykologian ja työ- ja organisaatiopsykologian opinnot sekä kauppatieteelliset opinnot. Olemme tarjonneet opinto-ohjausta, jolloin olemme yhdessä opiskelijan kanssa miettineet hänelle sopivinta opintopolkua. Samoin monissa opintoryhmissä meillä on ollut omia tuutoreita, jotka ovat auttaneet opiskelijoita eteenpäin. Kiitos Tiina, Tero, Maria ja Arttu opiskelijoiden kanssa tekemästänne työstä, ilman teitä monen opiskelijan opintopolku olisi ollut huomattavasti mutkaisempi.

Suurimpana ihmeenä pidän ehkä sitä, kun Repin-instituutin kuvataidekoulutuksemme kääntyi muutamassa päivässä verkkototeutukseksi maaliskuussa. Venäläiset opettajamme luennoivat Pietarista käsin ja tulkki tulkkasi tietokoneen välityksellä opiskelijoille, jotka olivat omilla kotikoneillaan. Opiskelijoiden ja opettajan välille oli muodostettu whatsapp-ryhmä, jolloin jokainen saattoi välittää kuvaa omasta työskentelystään ja saada opettajalta ohjeita. Luovuutta ja joustavuutta tähän vaadittiin, mutta niin vain saimme lukukauden vietyä loppuun. Syyslukukausi päästiin aloittamaan lähiopetuksella, mutta nyt joulukuussa olemme siirtyneet loppuvuodeksi jälleen etäopetukseen.

Valitettavasti hyvään alkuun päässyt Lasten- ja nuorten yliopistotoiminta on nyt tauolla lukuun ottamatta lasten kuvataidekoulutusryhmiä. Toivottavasti ensi vuonna pienet tutkijamme pääsevät taas vauhtiin ja voimme järjestää lapsille ja nuorille innostavia kursseja. Ikis-luennot olemme onneksi saaneet pyörimään youtuben kautta, jolloin jokainen on voinut seurata asiantuntijoiden luentoja turvallisesti kotoa käsin.

Tänä vuona päättyy myös neljä hankettamme, Sosiaalityön koulutus- ja kehittämishanke, Yhteisellä polulla, Geronet ja DIKATA -hankkeet, joista voit vielä lukea tarkemmin uutiskirjeestämme.

Vuoden 2020 aikana meillä on ollut opiskelijoita kaikkiaan n. 1900 ja olemme järjestäneet n. 4000 opetustuntia.

 

10.12.2020
Elina Ivakko, rehtori

  • Osumia: 1022

Kuvataidemenetelmiä asiakastyöhön

Joulukuun 2017 alussa Kymenlaakson kesäyliopistolla käynnistyi uutena pitkäkestoisena koulutuksena 3 op:n mittainen koulutus Kuvan käyttäminen asiakastyössä. Opettajana toimi Johanna Wahlbeck, kuvataideterapeutti, työnohjaaja (STOry), taidefilosofi (FM) sekä Jyväskylän yliopistossa taidekasvatuksen tohtorikoulutettava. Johanna on itse kehittänyt oman monipuolisen kokemus- ja koulutustaustansa pohjalta tämän menetelmän koulutuksen erilaisten kuvallisten keinojen hyödyntämisestä asiakkaiden kanssa tehtävässä työssä. Kuvan kautta voidaan saada kirjaimellisesti näkyviin enemmän kuin sanoin. Kuvallisen työskentelyn avulla voidaan piirtää tavoitteet ylös, tarkentaa mielikuvia ja toiveita ja kommunikoida myös silloin, kun asiakas on vaitonainen tai jopa puhumaton.

Koulutus oli suunnattu ohjauksellista asiakastyötä tekeville esim. työnohjaajille, terapeuteille, valmentajille, opinto-ohjaajille, opettajille, lastensuojelun työntekijöille sekä muissa opetus-,hoito- ja sosiaalialan ammateissa toimiville henkilöille.

Alla olevasta blogista voi lukea Johannan päiväkirjamerkinnät ensimmäisen koulutuksen jaksoilta. 

Blogissa seurataan 2.12.2017 Kouvolassa koulutuksen aloittaneen koulutusryhmän etenemistä kurssilla kouluttajan näkökulmasta. Ryhmä kokoontui lähiopetukseen kuutena lauantaina ja niiden välissä opiskelijat tekivät itsenäisiä harjoituksia sekä olivat tarvittaessa yhteydessä toisiinsa. Koulutuksen tavoitteena oli oppia soveltamaan kuvaa konkreettisella ja sopivalla tavalla omassa työssään jo koulutuksen aikana tutkivasti ja kokemuksellisesti oppien.

Johannan päiväkirjablogi: Kuvan käyttäminen asiakastyössä -koulutus 2017-2018

Merkintä 1:
Tunnelmia ensimmäisen lähiopetuskerran jälkeen, Johanna Wahlbeck:

”Lauantaina 2.12.2017 saavuin Helsingistä Kouvolaan puoli yhdeksältä ja vastassa oli innokas ryhmä koulutettavia. Sukelsimme jo ensimmäisenä koulutuspäivänä sekä taideteoreettisiin syvyyksiin että käytännön kuvan tekemiseen. Harjoittelimme erityisesti kuvan katsomista.

Kuva yllättää aina tekijänsä ja menee logiikan tuolle puolen, kuvan aihepiiriä ei voi kontrolloida samalla tavalla kuin sanoja. On tärkeää voida keskustella asiakkaiden kuvista arvottamatta ja tulkitsematta niitä toisen puolesta. Ihmettely on olennainen osa yhteistä rikastavaa kuvan katsomista, sekä silloin kun kuva on itse tehty että esimerkiksi taidenäyttelyissä. Huumori on myös sallittua, sekä kuvaa tehdessä että katsoessa, ja saimmekin myös nauraa koulutuspäivän aikana.

Lopuksi kysyin myös palautetta ja ilokseni kuulin, etten ollut tuottanut pettymystä suuresta innostuksesta huolimatta, kuulemma päinvastoin, vaikka annoin ihan aimo annoksen kehittämistehtäviäkin heti ensimmäisenä kurssipäivänä. Tästä on hyvä ilolla jatkaa ensi vuoden puolella!”

Merkintä 2:

"20.1.2018 koulutus jatkui toisella lähipäivällä ja ilmeisesti en onnistunut pettämään odotuksia, vaikka nyt niitä oli paljon enemmän kuin ennen ensimmäistä kertaa.

Kuulumisten jälkeen teetin osallistujilla puu-tehtävän, aiheena oli oma ura ja menetelmän pohjana elämänpuun kollektiiviset symboliset merkitykset.

Koulutuksen aikana tehdään erilaisia kuvallisia tehtäviä. Kun asiakastyössä sovelletaan kuvamenetelmiä, on tärkeää että myös niiden ohjaajalla, asiakastyöntekijällä, on kosketus omaan kuvailmaisuunsa ja kokemus siitä, millaista on esimerkiksi jakaa oman kuvan merkityksiä ryhmässä.

Pääpaino koulutuksessa on kuitenkin omaan työhön soveltamisessa. Soveltamista mietitään luottamuksellisesti ja työnohjauksellisesti. Jokaiseen tilanteeseen räätälöidään siihen sopiva menetelmä ja toteutuksen jälkeinen yhteinen reflektointi kuuluu myös asiaan. Tähän on koulutuksessa varattu paljon aikaa ja se on koulutuksen suurin anti.

Omia tunnelmia kuvitettiin lopuksi ja nauru raikui :D Jatkamme helmikuussa!"

Merkintä 3:

"Kolmannella koulutuksen tapaamisella käsittelimme muovailun mahdollisuuksia asiakastyössä (saven, massan tms.). Teorian lisäksi harjoittelimme tutkien omaa työskentelyä massatyön tekemisellä. Muovailu voi antaa jollekin sellaisella muodon, jolle ei ole vielä sanoja, kirjaimellisesti.

Opetin opiskelijoiden toiveeseen vastaten myös laveerausta iltapäivällä ja tehtiin koulutuksen puoliväliä - meneepä aika nopeasti! - kuvittava tunnelmakuva.

Teorian ja käytännön tekniikoiden lisäksi Kuvan käyttö asiakastyössä -koulutuksessa korostuu kuvamenetelmien soveltaminen työssä. Omaan työhön liittyvät kehittämistehtävät ovatkin iso osa koulutusta ja jokaisella tapaamiskerralla keskustellaan myös niistä työnohjauksellisesti ja kehitetään soveltamista eteenpäin.

Tällä kolmannella koulutuskerralla koettiin todella paljon onnistumisen ja ajatusten selkiintymisen kokemuksia. Ensi kerralla on vuorossa taas toisenlainen näkökulma kuvamenetelmien soveltamiseen asiakastyössä."

Merkintä 4:

"Tällä kertaa keskityttiin opiskelemaan kuvan tekemistä yhdessä asiakkaan kanssa. Teorian lisäksi tutkittiin yhdessä tekemistä kolmesta eri näkökulmasta kuvataidemenetelmillä käytännössä.

Esille tuli esimerkiksi se, että jopa sokkona vuorovaikutus voi olla jopa symbioottista ja toisen alueelle tulo yhdelläkin viivalla voi olla voimakas interventio.

Omien työnohjauksellisten tapausesimerkkien - kehittämistehtävien lisäksi tällä kertaa käytiin läpi vielä mm. värioppia.

Päivä katkaistiin tietenkin kiireettömällä lounaalla :)

Ensi kerta onkin sitten jo viides kuudesta ja lumi ollee silloin sulanut, aurinko lämmitti tänäänkin."

Merkintä 5:

"Aika menee nopeasti ja nyt on jo toiseksi viimeinen lähiopetuspäivä.

Tällä kertaa mietittiin sanojen yhdistämistä kuvaan ja kaksiulotteisen tekemistä kolmiulotteiseksi. Jokainen on työstänyt omia kehittämistehtäviä omaan työtilanteeseen sopivalla tavalla, toiset itsereflektoiden, toiset asiakkaiden kanssa tai sekä että. Koettiin vahvoja ahaa-elämyksiä kuvan voimasta. Kokemuksellisuus on oppimisessa tärkeää. On tärkeää tuntea omaa suhdetta kuviin voidakseen soveltaa kuvamenetelmiä asiakastyössä. Jatkoimme myös yhteisen ja yksilöllisen kuvakielen rajankäynnin tutkimista esimerkiksi taideteoreettisten muotokielellisten lainalaisuuksien hahmottamisen kautta."

Merkintä 6:

"Viimeinen kerta

Iloisin ja juhlavin mielin aloitimme koulutuksen viimeisen lähiopetuspäivän lauantaina 5.5. Aika on mennyt kuin siivillä! Ja viime kerran - vain kuukautta aikaisemmat - tunnelmat vaihtuneet talvisista kesäisiin.

Päivän aikana käytiin kertauksena läpi koko koulutuksen anti. Lisäksi koulutettavat esittivät yhteenvedon siitä, mitä on opittu ja miten jatkossa kuvamenetelmiä voi omassa työssä soveltaa. Opittiin vielä uuttakin, kävin läpi mitä erityistä huomioitavaa on, kun kuvallisia menetelmiä sovelletaan lasten kanssa, aikuisten kanssa ja ryhmissä. Tunnelmakuvan lisäksi työstettiin myös koulutusryhmässä olemista yhteisen, mutta silti erillisen, kuvan kautta. Päivän lopuksi oli todistusten jako ja tarjoilua, juhlistimme yhteisen kuvamatkan päättymistä. Jatkokoulutustakin jo toivottiin.

Yhden osallistujan kokemus koulutuksesta:
'Haikein mielin koulutuksen päätyttyä. Oli kyllä niin ihana ryhmä ja opettaja. En muista, olisko koskaan ollut mitään vastaavaa. Antoisa ja monipuolinen prosessi monella tapaa'

Kuva: Ella Tommila

  • Osumia: 1347

Miten voimauttaa toista ihmistä?


Kymenlaakson kesäyliopistossa alkoi syksyllä 2021 Voimauttavan valokuvan perusteet 10 op -koulutus, jossa perehdytään siihen, miten toista ihmistä voidaan voimauttaa. Koronaviruksen tuomat poikkeukselliset olot, rajoitustoimenpiteet ja epävarmuus, pelkokin ovat laittaneet tarkastelemaan asioita ja omaa ympäristöään toisin silmin. Toiset kestävät poikkeuksellisia olosuhteita hyvin ja keksivät keinoja selviytyä. Monet saavat voimaa läheisistä ihmisistä, luonnosta, lemmikeistä, kuka mistäkin. Koronaepidemia on vain yksi esimerkki, meillä jokaisella on erilaisia elämäntilanteita, jossa tarvitsemme apua ja voimaa selviytyäksemme. Voisiko voimauttavan valokuvan menetelmästä löytyä keinoja selviytyä elämän erilaisissa vaiheissa ja voimautua. Kurssi sopii erityisesti mm. opettajille, varhaiskasvattajille, sosiaalityön perhetyöntekijöille ja hoitajille, kuntoutuksen ja terveydenhoidon parissa toimiville, terapeuteille, työnohjaajille, esihenkilöille tai ryhmien kanssa työskenteleville ihmistyön ammattilaisille, jotka voivat käyttää menetelmää omien asiakkaidensa kanssa. Miten sinä hyödyntäisit menetelmää työssäsi?

Voimauttava valokuva on taide- ja sosiaalikasvattaja Miina Savolaisen kehittämä sosiaalipedagoginen menetelmä. Hän kehitti Suomen kaikkien aikojen rakastetuimman valokuvaprojektin Maailman ihanin tyttö. Miina Savolaisen ja lastenkodissa kasvaneiden nuorten naisten palkittu Maailman ihanin tyttö synnytti 1990-luvulla merkittävän sosiaalisen innovaation: voimauttavan valokuvan menetelmän. Tänä päivänä menetelmän vuoden mittaisen täydennyskoulutuksen on käynyt 3000 moniammatillista ihmistyön ammattilaista eri puolilla Suomea.

Voimauttavassa valokuvamenetelmässä valokuva ei itsessään ole terapeuttinen väline, vaan tapa millä sitä käytetään voi olla sitä. Vaikka kurssilla otetaan paljon kuvia, ei pääasia ole valokuvaus, etkä tarvitse hienoa kameraa tai valokuvaustaitoja, vaan tärkeää on katse ja näkemisen tapa, miten voidaan katsoa toisin ja nostaa esiin asioita, jotka eivät edes vielä kunnolla näy.

Lue lisää tästä upeasta menetelmästä Voimauttavan valokuvan omilta nettisivuilta, jossa kerrotaan tarkemmin menetelmän mahdollisuuksista ja esitellään Maailman ihanin tyttö projektia http://www.voimauttavavalokuva.net/menetelma.htm

Seuraavan Voimauttavan valokuvan -koulutuksen tiedot verkkosivuiltamme.

 

  • Osumia: 1780

Kuvataideopiskelijan mallina

Repin-instituutin kuvataidekoulutus on järjestänyt kuvataideopetusta osana Kymenlaakson kesäyliopiston koulutustarjontaa.

Lukuvuoden 2019-20 opiskelijoiden yhtenä tehtävänä oli muotokuvan tekeminen. Tehtävään kuului myös mallin kanssa asioista sopiminen, aivan kuin he tekisivät tilaustyötä. Minä lupasin olla yhtenä malleista, ensimmäistä kertaa elämässäni. Tuo oli mielenkiintoinen kokemus, jota voin suositella teille kaikille. Mielenkiintoista oli seurata opiskelijamme Inkan työskentelyä, miten monta erilaista vaihetta muotokuvamaalauksessa onkaan, suunnittelusta ja luonnoksista sommitteluun, ennen kuin voidaan ottaa edes lopullinen maalauspohja esille. Meillä oli Inkan kanssa muutamia kertoja 2-3 tunnin istuntoja, joissa istuin mallina ja samalla ennätimme jutustelemaan kaikenlaista mukavaa maan ja taivaan väliltä. Oli aivan ihana kokemus jutella nuoren taideopiskelijan kanssa ja seurata hänen työskentelyään.

Valitettavasti korona epidemia sotki suunnitelmiamme ja Inka joutui tekemään työn loppuun pelkästään valokuvan perusteella, koska jouduimme siirtymään lähiopetuksesta etäopetukseen. Työ sujui kuitenkin hyvin ja Inka sai työnsä valmiiksi aikataulussa. Aivan uskomatonta, miten vasta syksyllä aloittaneet opiskelijat jo keväällä tekivät harjoitustyönään hienoja muotokuvia. Tästä näkee, miten opetus tuottaa tuloksia, kun vain jaksaa harjoitella. 


Tervetuloa opiskelemaan
Elina Ivakko
Kymenlaakson kesäyliopiston rehtori

  • Osumia: 1351

”Paras leiri missä oon ollu. Aion tulla uudestaankin”

Näin sanoi yksi lasten- ja nuorten yliopistoleirin osallistujista. Vastaavia kommentteja tuli paljon muiltakin. ”Leiri oli TODELLA hauska! Metsä escape oli lempiohjelmani. ruoka oli todella hyvää ja haluan varmasti tulla uudestaan!", ”Oli todella kivaa. Odotukset täyttyi. Pääsi koittamaan uutta.”  Ainut kommenteista löytyvä miinuspuoli oli, että leiri oli liian lyhyt. Nämä kommentit vahvistavat myös yksi heidän ohjaajistaan, Milja. Hän kertoi lasten ja nuorten olleen innokkaita kuulemaan ja kokeilemaan uutta. Leiriläiset olivat oma aloitteisia ja keskustelua sekä pohdintaa nousi leiriläisten ajatuksista heidän tutustuessaan eri teemoihin. Leiriläisten kesken syntyi hyvä yhteishenki ja he ottivat hyvin huomioon toisensa. Helteestä huolimatta jaksettiin innolla osallistua ohjelmaan, vaikka loppupäivästä jo väsymys painoikin. 

Ensimmäinen lasten ja nuorten yliopisto leiri pyörähti käyntiin juhannuksen jälkeen helteisessä kelissä yhteistyössä Anjalan nuorisokeskuksen kanssa. Anjalan nuorisokeskus tarjosi leirille mainiot puitteet historiallisessa ympäristössä. 20 innokasta 10-13 vuotiasta lasta ja nuorta tutustuivat kolmen päivän aikana niin vedessä asuviin eliöihin, metsän monipuolisuuteen kuin avaruuden ihmeellisyyksiin. Metsään tutustuttiin erilaisten tehtävien  ja luontopolun kautta, metsään rakenettu pakopeli "Metsä Escape" oli yksi leiriläisten suosikeista. Timo Loikola ohjasi tähtitieteen tutkimukseen teemalla ”me ja maailmankaikkeus.” Hydrobiologi Sirpa Skippari tutustutti veden vaikutukseen elämässämme. Kävin tutustumassa keskiviikkona leiripäivään, kun laiturilla ahersi Sirpan ohjauksessa innokkaita vedentutkijoita, nostettiin vesinäytteitä, mitattiin lämpötilaa ja näkösyvyyttä. Vesiötököitäkin löytyi ja lopuksi päästiin vesille melomaan. Kolmen päivän aikana suurennuslasien, luuppien ja muiden mielenkiintoisten tutkimusvälineiden ohella erilaiset leikit ja pelit johdattelevat leiriläiset tarkastelemaan ympäristön ja elämän jännittäviä ilmiöitä.

Leiriläiset sekä heidän ohjaansa olivat innostuneita ja uutta leiriä suunnitellaan mahdollisesti talvelle, mutta viimeistään ensi kesään. Seuraa nettisivujamme, niin päivitämme sinne lomien jälkeen tietoja tulevista tiedekerhoista ja -leireistä.

Kuva: Leiriläisiä yhtenä ohjaajana toimineen Sirpa Skipparin ohjauksessa. 

25.6.2020

 

  • Osumia: 1782

Lukuvuoteni Repin instituutissa/KSAO:ssa

Kulunut vuosi on mennyt ohi uskomattoman nopeasti ja siihen mahtuu lukemattomia muistoja. Tuntuu kuin vasta äsken olisi ollut ensimmäinen päivä kun opettelimme pitämään kynää oikein ja piirtämään suoraa viivaa (ei niin helppoa miltä kuulostaa). Olin juuri muuttanut Kotkaan ja uudessa koulussa aloittaminen oli tietysti jännittävää. Alkujännitys meni onneksi nopeasti ohi, kun pääsin tutustumaan muihin oppilaisiin ja huomasin miten mahtava porukka meillä oli koossa. Kaikki olivat ystävällisiä sekä kannustavia ja luokkaan muodostui nopeasti lämmin ja rento ilmapiiri. Onnistumisten keskellä iloittiin yhdessä ja turhautumisen iskiessä tsempattiin toisiamme. Joku taisikin sanoa, että luokka tuntui melkein toiselta kodilta.

Opetuksen taso ylitti odotukseni ja koen olevani etuoikeutettu saatuani näin korkeatasoista ohjausta klassisen taiteen alalla. Mielestäni Repin-instituutin tarjoama koulutus on erittäin arvokas ja ainutlaatuinen Suomessa. Monina hetkinä en voinut kuin ihailla opettajien uskomatonta ammattitaitoa ja vuosien tuomaa kokemusta.

Opettajamme olivat pääosin venäjänkielisiä, joten meillä oli tulkki käytössämme opintojen ajan. Vaikka alussa mietitytti millaista opetus tulisi olemaan tulkin välityksellä, siihen tottui nopeasti ja vuorovaikutus opettajien ja oppilaiden välillä oli erittäin luontevaa ja sujuvaa.
 
Pidin myös opiskelun käytännönläheisyydestä, vaikka mukaan mahtui myös sopivasti teoriaa tukemaan käytännön harjoittelua. Ilahduin myös kurssien monipuolisuudesta; tarjontaa riitti niin öljyvärimaalaamisesta kuvanveistoon kuin maisemamaalauksesta ihmisen anatomiaan. Täytyy myös mainita kuinka hyvin etäopetus saatiin järjestyttyä keväällä koronan yllättäessä, joka ei olisi ollut mahdollista ilman omistautuneita opettajia ja heidän periksiantamattomia ponnistelujaan.

On ollut palkitsevaa seurata omaa ja muiden tekemistä lukuvuoden aikana ja nähdä huomattava kehityskaari meillä kaikilla. Kulunut lukuvuosi on ehdottomasti tuonut itsevarmuutta ja lisännyt intoa jatkaa opintoja taiteen alalla.

Haluan kiittää kaikkia kuluneesta lukuvuodesta ja odotan pääseväni luomaan lisää muistoja kanssanne tulevaisuudessa!

            Kohti uusia seikkailuja!

           -Juulia


Kirjoittaja on Repin-instituutin kuvataidekoulutuksen/KSAO:n 2019-2020 opiskelija Juulia Ojasalo

  • Osumia: 1923

Mikä sun ydin unelma on?

”Katse eteenpäin ja suupielet ylöspäin... teen vastoinkäymisistä voimaa. Mun pahin vastukseni kattoo peilistä mua, se haastaa ja aina pyrkii mun pään kääntämään…”
- Elastinen

”Emmä tiiä. Ei mulla oo unelmia. Emmä osaa unelmoida. Emmä voi saada mitään sellasta mitä mä oikeesti haluan...”
- Suomen nuoret

Olen oppinut, että me ihmiset tarvitsemme voimaannuttavia sanoja innostamaan itseämme. Aina ei kuitenkaan riitä, että itse tsemppaa itseään, vaan ne kannustavat ja voimaannuttavat sanat tarvitaan kuulla ulkopuolelta. Elastisen sanoista on helppo ammentaa voimaa, mutta kuka voimauttaa silloin kun elämä koettelee ja tuntuu, ettei mikään auta? Kuka sanoo ne sanat, jolla vaikea vaihe käännetään uudeksi poluksi, kun koko elämä on mennyt uusiksi ja unelmat sun on murskana?

Toivossa on hyvä elää - pitää paikkansa!

”Vanhanaikainen” lääketieteen malli on yleinen ajattelumalli ongelmalähtöisessä auttamistyössä, jossa asiantuntija ratkaisee periaatteessa asiantuntijuudellaan asiakkaan ongelman. Tällöin asiakas on matkustajan paikalla, eikä itse ohjaamossa, jossa hänen kuuluisi olla omassa elämässään. Miten se vastuu palautetaan takaisin ohjaamoon?

Jokainen ihminen haluaa kuulua johonkin ja jokaisella ihmisellä on sisäinen intohimo toteuttaa itseään. Ratkaisukeskeinen lähestymistapa on asenne, joka auttaa keskustelemaan ongelmista myönteisellä tavalla, sekä lähestymään ongelmia rakentavasti ja pyrkimään rakentamaan ratkaisuja. Kunnioittaminen, ystävällisyys, optimismi ja leikkisyys eivät ole vain ammattiauttajien kykyjä, vaan jokaisen ihmisen olemassa olevia taitoja, joita voidaan edelleen kehittää paremmiksi, vaikka joka päivä.

Ratkaisukeskeinen terapia on voimavarasuuntautunut psykoterapeuttinen lähestymistapa, jonka avulla ratkaistaan ongelmia auttamalla ihmisiä miettimään miten he itse haluavat elämänsä laadun parantuvan ja löytämään itsestään voimavarat tarvittavien muutosten tekemiseen. Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, voi olla juuri se toivon antaja, joka kykenee esittämään ne oikeat voimavarasuuntautuneet kysymykset juuri oikealla tavalla välittäen uskon toisen ihmisen sisäiseen hyvyyteen. Toivo on herännyt. Matka voi alkaa!

Keskiössä on aina asiakkaan voimaannuttaminen ja asiakkaan vahvuudet, mutta vastuu on kuitenkin meidän jokaisen omissa käsissämme loppujen lopuksi. On päästävä irti vanhanaikaisesta ajattelumallista, että joku muu; ehkä lääkäri, pappi, talonpoika, lukkari, viranomainen, äiti, isä, sisko, talon miehen kummin kaima ja loputon lista jedimestareita sekä muita hahmoja; tulee ja pelastaa. Ei tule. Vastuu on sun!

Ja vastuu on mun. Meidän tehtävämme aikuisina on viedä se tieto lapsillemme ja maamme nuorille, ettei vieläkään, kukaan voi tehdä puolesta, mutta tukea ja voimauttaa voi, jotta oikea suunta taas löytyy. Kyse on asenteista.

Kun ihmisen itsestään omaksuma näkemys on muuttumaton, hän uskoo älykkyytensä ja lahjojensa pysyvän aina samoina. Kasvun asenteen ominut puolestaan uskoo, että lahjoja ja älykkyyttä on mahdollista kehittää. Muuttumattomuuden asenne estää todellista eheytymistä tai menestymistä. Esimerkiksi lahjakas urheilija voi luulla menestyvänsä ilman ponnisteluja. Vastoinkäymisistä hän syyttää muita, kritiikin jättää huomiotta ja kokee toisten menestyksen uhkana.

Kun oppii avaamaan itsensä kasvun asenteelle, ymmärtää ettei menestys ole kiinni pelkästään synnynnäisestä lahjakkuudesta. Tällöin haasteet otetaan vastaan, ei anneta periksi, otetaan opiksi kritiikistä ja tehdään lujasti töitä sekä osataan innostua toisten menestyksestä. Ei anneta periksi!

Ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin opinnot Kymenlaakson kesäyliopistossa

Opintoihin Kymenlaakson kesäyliopistossa lyhytterapeutiksi työn ohella tarvittiin juuri tuota kasvuasennetta ja -ajattelua. Kymenlaakson kesäyliopisto tarjosi oikein hyvät puitteet ja fasiliteetit opiskelulle kaikin puolin. Opiskelu sujui kätevästi moodle ympäristössä kotoa käsin iltaisin, sekä kaksi lähipäivää kuukaudessa taittui hyvinkin vaivattomasti paikan päällä. Työn ohessa opiskelu vaatii veronsa, mutta jokainen hetki oli sen arvoinen kehittää itseään. Tästä opiskelu rutistuksesta, en saanut vain todistusta käteeni, vaan matkan itseeni, uusia ystäviä, syvempiä ystävyyssuhteita ja vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien ovia itselleni uusiin unelmiin.

Kiitokseni tästä matkasta menevät totta kai kouluttajille Siria Instituuttiin, El Camino Ry:n ydin ryhmälle ja erityisesti työyhteisöni Saviston Kodin henkilöstölle. Saviston Kodin ydin johto sekä erityisesti henkilöstö ovat inspiroineet rakentamaan ratkaisuja sekä mahdollistaneet ratkaisukeskeisen työotteen kehittämistä nuorten päihdetyössä. Kiitos kuuluu siis kaikille arjen sankareille, jotka ovat jaksaneet uskoa aina viimeiseen asti kaikkiin niihin nuoriin, joita kauttamme maailmalle on mennyt.

Nöyrä kiitos kuuluu myös näille nuorille, heiltä olen oppinut eniten!

Kouvolalainen El Camino Ry opastanut nuorten polkuja tavoitteisiin jo vuosia Kymenlaaksossa

Oma innostus ratkaisukeskeiseen koulutukseen lähti El Camino -menetelmän kehittäjän Ville Saresvirran mukaansa tempaavasta innokkuudesta auttaa ihmisiä ratkaisukeskeisellä ja terapeuttisella työotteella. Ratkaisukeskeistä El Caminoa on käytetty menestyksekkäästi jo vuosia nuorisotyössä, josta hyvänä esimerkkinä yhteistyötä tekevä kouvolalainen Saviston Koti Oy sekä kuusankoskelaiset perhekodit Bertel ja Wolmar, jotka ovat myös El Camino -menetelmään perustuvia perhehoitoyksikköjä. Näistä hyvistä, joskin reaktiivisista kokemuksista on syntynyt tahtotila saada menetelmä ennaltaehkäisevänä myös varhaiskasvatuksen käyttöön.

Ratkaisukeskinen El Camino menetelmä on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tehostaa elämänhallintaa ja kykyä tehdä valintoja paremmin, ja tätä kautta parantaa mahdollisuuksiaan saavuttaa tavoitteitaan ja unelmiaan. Menetelmän perustana on asiakkaan oma suunnitelma, joka kuvitetaan asiakkaan näkemyksen mukaan. Asiakas voi olla yksilö, ryhmä tai yhteisö, joka tarvitsee valmennusta vaiheeseen, josta halutaan eteenpäin. Juuri tänä maailman aikana – emme saa antaa periksi, vaan menemme yhdessä eteenpäin!

Kaunista kevättä ja valoa kaikille innokkaille opiskelijoille toivottaen

Myy Eronen
El Camino Ry / Saviston Koti Oy

Kirjoittaja on sosiaalialan esimies, nuorten päihdetyöntekijä, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sekä elämänhallinta ja -taito ohjauksia & koulutuksia tuottavan El Camino -yhdistyksen yksi perustaja jäsen - tavallinen arjen kohtaaja.

 

  • Osumia: 4548

Kymenlaakson kesäyliopisto mukana Kymenlaakson kehittämisessä

Kymenlaakson kesäyliopisto osallistuu osaltaan alueen osaamistason kehittämiseen koulutusten lisäksi hanketoiminnan kautta. Hankkeiden järjestämät maksuttomat koulutukset täydentävät tarjontaamme, tarjoavat verkostoitumismahdollisuuksia osallistujille ja voivat toimia herätteinä uusille yhteistyökuvioille ja innovaatioille sekä mahdollistavat uusien toimintamallien kokeilun.

Sosiaalisesti kestävä Kymenlaakso
Itä-Suomen kesäyliopiston kanssa yhteistyönä toteutettu Kymenlaakson sosiaalityön koulutus- ja kehittämishanke kouluttaa sosiaalityön maistereista, joiden kautta alueelle saadaan lisää osaavia ja päteviä sosiaalityöntekijöitä mutta myös tutkimuksellista osaamista. Hankkeessa opiskelijoiden opinnot ovat linkittyneet alueen sosiaalityön kehittämisen hankkeen kärkiteemoiksi valittujen asiakasturvallisuuden ja digitalisaation teemojen ympärille rakentuneiden kehittämistehtävien sekä Pro Gradu -tutkielmien kautta. Kehittämistä on tehostettu myös toteuttamalla yliopiston opettajien toimesta tutkimusperustaista kehittämistä mm. alueellisen hyvinvointikertomuksen osallistavaan työstämiseen, digitalisaation harmaaseen alueeseen sekä gerontologiseen sosiaalityöhön liittyen.

Hankkeen päätyttyä järjestimme osallistujille maksuttoman tulevaisuuteen katseensa suuntaavan Kymenlaakson sosiaalialan koulutus- ja kehittämispäivän 4.11.2020 ”Sosiaalisesti kestävää Kymenlaaksoa tekemässä”.  Avainpuheenvuorot tilaisuudessa pitivät Arto O. Salonen Itä-Suomen yliopistosta sekä Uudistumiskyvyn johtava asiantuntija Tuula Tiihonen Sitrasta

Kymenlaaksolaisten digiosaamisen edistäminen
Digitalisaatioon linkittyvät myös kymenlaaksolaisten digiosaamisen kehittämiseen keskittyvät Geronet ja DiKATA -hankkeet, jotka kuuluivat 2019-2020 Opetushallituksen rahoittamiin valtakunnallisiin kesäyliopistojen yhteisiin hankekokonaisuuksiin.

Geronet-hankkeessa edistetään ikäihmisten pärjäämistä digitalisoituvassa yhteiskunnassamme kouluttamalla vertaisohjaajia, jotka auttavat esim. pankkien ja kirjastojen järjestämissä digiopastuksissa tai toimivat opettajan tukena ikäihmisille suunnatuissa digikoulutuksissa. Geronet-tutorit kokoontuvat säännöllisesti teemallisiin työpajatapaamisiin, joissa saavat tukea toisiltaan ja kehittävät omaa osaamistaan.  Koronaviruksen myötä digiopastusten järjestämiseen mietittiin uusia tapoja ja aloitettiin
sähköpostiopastus. Nyt odottelemme yhteydenottoja digipulmiinsa apua tarvitsevilta senioreilta. Hankkeen taustalla on Jyväskylän kesäyliopisto ja heidän pitkä kokemuksensa vastaavasta toiminnasta. Kymenlaakson Geronet- verkosto kokoaa ikäihmisille digiopastuksia ja -koulutuksia tarjoavia tahoja yhteen ja tekee yhteistyötä Kymenlaakson liiton Digituki-hankkeen kanssa.

DiKATA -hanke on järjestänyt talven aikana kaikille kansalaisille maksuttomia tietotekniikan osaamista kehittäviä verkkokoulutuksia. Jatkossa on tulossa perusdigitaitoihin liittyviä avoimia MOOC (Massive Open Online Course) -kursseja. Hankekokonaisuutta koordinoi Snellman kesäyliopisto.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstökoulutus
Opetushallituksen rahoittaman Yhteisellä polulla – lapsilähtöinen toimintakulttuuri varhaiskasvatuksesta perusopetukseen henkilöstökoulutushankkeen koulutus starttasi  vuonna 2019 moniammatilliseen työotteeseen keskittyvällä seminaarilla. Koulutuskokonaisuuteen osallistuu yhteensä 89 varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen työntekijää sekä esimiestä. Varhaiskasvatuksen, esi- ja alkuopetuksen toimintakulttuuria kehittävä täydennyskoulutus edistää vuoden mittaisella koulutuksella sidosryhmien verkostomaista toimintatapaa sekä rakentaa varhaiskasvatuksen ja alkuopetukseen yhteistä osaamispolkua, joka vastaa joustavasti lasten kasvun ja kehityksen tarpeita. Opetuksesta vastaavat Sanna Parrila Ediva Oy:stä sekä Sivi Harkoma Helsingin yliopistosta.   

Äkilliset poikkeusolot ovat kevään aikana haastaneet myös hanketoimintaa miettimään uusia toimintatapoja ja reagoimaan tilanteeseen muuttamalla osittain suunnitelmia ja toteutustapoja. Geronet -tutoreiden ideoima digihelp -sähköpostiopastus on hyvä esimerkki siitä, miten muutokset avaavat parhaimmillaan uusia mahdollisuuksia ja auttavat näkemään asioita toisella tavalla.

Projektikoordinaattori
Jaana Lauhkonen-Teräväinen
(julkaisu vuodelta 2020)


  • Osumia: 1404

Terapian tarpeessa?

Teetkö työtä, jossa olisi hyvä osata kohdata ihmisiä erilaisine ongelmineen? Oletko ajatellut uraa terapia- tai ohjaustyössä? Tiesitkö, että Kymenlaakson kesäyliopisto tarjoaa monipuolisen valikoiman koulutusta, joka auttaa sinua täydentämään osaamistasi tai löytämään uuden ammatillisen suunnan.

Meillä on ohjelmassa joka vuosi useita koulutusohjelmia, jotka on suunnattu terapia- ja hoitotyön ammattilaisille sekä muille vaativaa vuorovaikutustyötä tekeville. Tutustu alla oleviin esimerkkeihin ja valitse sinulle sopiva vaihtoehto!

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeuttikoulutus (50 op) antaa sinulle valmiudet toimia terapeuttisessa ja ohjaavassa työssä tuloksellisesti. Ratkaisukeskeinen lyhytterapiapätevyys on arvokas lisä ammattitaitoosi. Pohjakoulutuksesi voi olla esimerkiksi sosiaali- ja terveys- tai opetus- ja kasvatusalalta. Koulutus tarjoaa sinulle työkaluja ja taitoja auttaa asiakkaitasi löytämään ratkaisuja ja voimavaroja omassa elämässään. Koulutus sisältää sekä lähi- että etäopetusta, joten saat mahdollisuuden tavata muita ammattilaisia.

 Keväällä 2020 valmistunut opiskelijamme, My, kirjoitti blogitekstin "Mikä sun ydin unelma on?" perustuen omiin kokemuksiinsa ratkaisukeskeisestä lyhytterapeuttikoulutuksesta.

Haluatko syventää osaamistasi neuropsykiatristen haasteiden, kuten ADHD:n, autismikirjon häiriöiden tai oppimisvaikeuksien tunnistamisessa ja kohtaamisessa? Hae mukaan Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja -koulutukseen (30 op) ja edistä erityislasten ja -nuorten hyvinvointia. Koulutus soveltuu mm. sosiaali- ja terveysalan sekä opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille, jotka haluavat oppia uusia keinoja tukea neuropsykiatrisia haasteita kohtaavia asiakkaita.

Koulutus on ollut Kymenlaakson kesäyliopiston tarjonnassa jo vuodesta 2013 lähtien ja olemme kouluttaneet satoja nepsy-valmentajia. Koulutus on Kirsi Consulting Oy:n tuottama.

Kuuluuko työhösi erilaisten ryhmien ohjaamista tai kehittämistä? Työskenteletkö tiimivastaavana, esihenkilönä, johtajana tai projektipäällikkönä? Työnohjaajakoulutus voi auttaa sinua toimimaan ohjaus-, kehittämis- ja esimiestehtävissä entistä paremmin tai löytämään uuden ammatillisen suunnan. Valmentava työnohjaaja 60 op -koulutuksemme on suunnattu työelämän kehittämisestä kiinnostuneille henkilöille, jotka haluavat toimia työnohjaajina ja/tai muutosprosessien konsultteina ja ohjaajina.

Uutena terapiakoulutuksena tulossa vuonna 2024 Vakauttava pari- ja perheterapiakoulutus (30 op), jonka ovat kehittäneet kouluttajapsykoterapeutit Minna Koskinen ja Aino Maija Rautkallio. Koulutuksen tavoitteena on oppia tunnistamaan traumatisaation aiheuttamia vuorovaikutusilmiöitä perheissä, vanhemmuudessa, hoitosuhteissa ja auttamisverkostoissa. Tämä koulutus on tarkoitettu pari- ja perheterapeuteille sekä perheiden kanssa työskenteleville sote-ammattilaisille.

Sanataideohjaaja (28 op)-koulutus antaa valmiudet sanataiteen ohjaamiseen erilaisissa tilanteissa. Sanataideohjaajalla voi olla moninaisia rooleja. Hän voi opettaa kirjoittamista, ohjata ryhmiä, esim. vanhusten muisteluryhmää tai voimaannuttavaa kirjoittamista mielenterveyskuntoutujille. Sanataiteen kenttä on laaja – se on kaikkea, mikä liittyy sanoihin, kieleen ja kertomiseen. Vauvasta vaariin ja kaikkea siltä väliltä, menetelmää on käytetty mm. saattohoitopotilaiden kanssa (lue HS:n artikkeli aiheesta).  Sanataideharjoituksiin voi yhdistää myös muita taiteen ja ilmaisun lajeja, esimerkiksi kuvaa, musiikki ja liikettä. 

Kiinnostaako sinua kestävän hyvinvoinnin edistäminen, vastuullisuus ja planeettamme kantokyvyn huomioiminen? Systemic green coach 35 op -koulutus antaa sinulle laaja-alaiset valmiudet toimia muutoksen tekijänä ja valmentajana kestävyysosaamisen ja kestävän hyvinvoinnin eri osa-alueilla. Opit tunnistamaan ja ilmentämään kestävyysarvoja ja saat eväät järjestelmälähtöiseen ajatteluun. Koulutukseen sisältyy Green care ja puutarhaterapeuttiset toimintamallit työhyvinvoinnin edistäjinä -osio (4 op), jonka voit suorittaa myös erillisenä.

Olemme saaneet positiivista palautetta Seksuaalineuvontakoulutuksesta (30 op), joka on toteutettu useita kertoja. Neuvontakoulutuksen tietoja syventää Seksuaaliterapiakoulutus (30 op), jonka suorittaneet saavat oikeuden käyttää nimikettä seksuaaliterapeutti.

Eläinavusteinen valmentaja -koulutus on (30 op) tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät erilaisissa asiakastyöympäristöissä ja haluavat oppia yhdistämään eläinavusteisen työtavan erilaisten asiakkaiden valmennukseen, ohjaukseen tai terapiaan. Koulutus soveltuu myös henkilöille, jotka haluavat toimia eläimen kanssa vapaaehtoistyön parissa.

Löytyisikö näistä Sinua kiinnostavaa koulutusta - Tutustu tarjontaan sivuillamme.

Käy tilaamassa uutiskirjeemme, niin kuulet ensimmäisenä tulevista koulutuksistamme! Tai jos olet kiinnostunut jostain tietystä koulutuksesta, ota meihin yhteyttä.

  • Osumia: 6313

Itsenäisen opiskelun haasteet

Onko Sinulla uuden, alkaneen vuoden tuomaa uutta virtaa, innostusta? Haluaisitko aloittaa jonkin uuden taidon oppimisen? Ehkäpä haluaisit aloittaa yliopisto-opintoja? Ehkä oletkin jo ilmoittautunut opintoihin, mutta odottelet vielä Ilpa-tunnuksia, jotka avaavat tien Moodlen ihanaan ja ihmeelliseen maailmaan? Mutta mitä: Moodlessa odottaakin opintojakso toisensa perään oppimistehtävineen. Missä on lähiopetus? Missä ovat luennot? Vilkaiset kirjallisuusluetteloa, ahdistaako vai inspiroiko? Ohessa muutama opiskeluvinkki ennen kuin ahdistus vie mennessään.

”Miksi minä edes rupesin tähän?”

Siksi, koska olet päättänyt kehittää itseäsi ja haluat oppia uusia asioita. Ehkäpä halusit opintojen myötä uuden työpaikan tai säilyttää nykyisen työsi? Kenties haaveilit uralla etenemisestä? Aikuisopiskelijana parasta on oman pääoman kartuttaminen. Opintojen myötä rakennat itsellesi uusia verkostoja, jotka voivat viedä Sinua urallasi uusiin sfääreihin. Saat ajankohtaista tietoa alastasi ja ennen kaikkea rakennat omaa osaamistasi entistä paremmaksi.

Tehtävä numero 1:

Kirjoita jo nyt ylös tavoitteesi opintojesi suhteen. Olipa se sitten uralla eteneminen, uuden osaamisen hankkiminen, uusi ammatti tai työpaikka… Oli syy mikä tahansa, kirjaa tavoitteesi ylös, jotta heikolla hetkellä voit taas muistuttaa itseäsi, miksi aloitit opinnot. Tämä ”syy” voi olla jossakin kohtaa se motivaatiota lisäävä tekijä heikkona hetkenäsi.


”Osaankohan enää opiskella? Mistä edes aloitan?"

Voi olla, että edellisistä opinnoistasi on jo vierähtänyt tovi. Älä anna sen kuitenkaan lannistaa. Aikuisopiskelijana Sinulla on jo karttunut elämänkokemusta, joka edesauttaa Sinua uusien asioiden ymmärtämisessä ja omaksumisessa. Pystyt liittämään oppimasi asiat helposti käytäntöön ja jopa suoraan työhösi.

Suuri osa avoimen yliopiston opinnoista tehdään verkko-opintoina. Tämä, jos mikä, vaatii opiskelijalta itseohjautuvuutta, ja sitä meiltä aikuisilta löytyy elämänkokemuksen myötä.

Tehtävä numero 2:

Laadi itsellesi opintosuunnitelma. Kirjaa ylös mitä aineita Sinun tulee opiskella ja missä ajassa. Osassa avoimen yliopiston opintoja on olemassa jo valmiit aikataulut, mutta suurimmassa osassa ei. Tällöin opiskelijan itsensä tulee rakentaa itselleen aikataulu.

Esimerkiksi psykologian perusopinnot, 25 op, koostuvat viidestä opintojaksosta. Näihin opintoihin ei ole valmista aikataulua, vaan opiskelija itse suunnittelee oman opiskeluaikataulunsa.
Katso opintojakson sisältö, tavoitteet, suoritustavat ja kirjallisuus ja mieti kuinka kauan Sinulla menee opintojakson suorittamiseen. Missä ajassa saat hankittua vaaditun kirjallisuuden? Miten hyvin ehdit lukea kirjallisuutta? Varaatko tehtävän tekoon viikon vai riittääkö viikonloppu? Milloin palautat tehtävän vai onko sille olemassa valmis deadline? Merkitse alustava suunnitelmasi kalenteriin.
Psykologian perusopinnot alkavat ”kehityspsykologian perusteet”-opintojaksosta. Saat kolme erilaista vaihtoehtoa, miten suorittaa opintojakso:
Opintojakso suoritetaan valitsemalla yksi seuraavista suoritustavoista:
a) kolme oppimistehtävää (2 op, 1 op ja 2 op)
b) kolme verkkotenttiä (2 op, 1 op ja 2 op)
c) oppimistehtävien ja verkkotenttien yhdistelmä (yhteensä 5 op)

Mikä em. vaihtoehdoista on Sinulle sopivin? Katso Moodlesta tehtävänannot ja mieti onko Sinun helpointa tehdä tehtävät vai opitko parhaiten tenttimällä? Vai tuntuuko kolme tenttiä liian suurelta palalta, olisiko parhain vaihtoehto kuitenkin tentin ja oppimistehtävän yhdistelmä? Seuraavaksi kannattaa katsoa kuinka suuri kirjamäärä tarvitsee lukea suorittaakseen opintojakson.

Opintojakson kirjallisuus on seuraavanlainen:
1) Kronqvist, E-L. & Pulkkinen, M-L. Kehityspsykologia. Matkalla muutokseen. 2007.
2) Nurmi, J-E., Ahonen, T., Lyytinen, H., Lyytinen, P., Pulkkinen, L. & Ruoppila, I. Ihmisen psykologinen kehitys. 2014 (1. – 6. painos) (myös e-kirjana).
3) Salmivalli, C. Kaverien kanssa – vertaissuhteet ja sosiaalinen kehitys. 2008.

Kyseiset kirjat ovat helposti kirjastosta saatavilla. Kuinka kauan arvioit aikaa menevän kirjojen lukemiseen tenttiä varten? Kalenteriin on hyvä jälleen merkitä jonkinlaista aikataulua ihan lukemiseenkin.

Käy samalla tavalla kaikki opintojaksot läpi ja mieti mitä ne Sinulta vaativat.

Mikäli opintojaksoon sisältyy tentti, suunnittele milloin suoritat tentin ja ilmoittaudu siihen jo nyt. Yleensä opinnot kannattaa suorittaa järjestyksessä, mutta aina sekään ei ole pakollista.

Olisiko Sinun opiskelutahtisi 5 opintopistettä eli opintojakso kuukaudessa? Tällöin esimerkiksi 25 opintopisteen perusopinnot vievät Sinulta aikaa viisi kuukautta. Vai 5 opintopistettä kahdessa kuukaudessa, jolloin kokonaisaika opiskelussa on 10 kk? Opiskeluaikaa perusopinnoissa on 1,5 vuotta, joten jos elämässä tapahtuu suuria muutoksia tai sairastut, ehdit silti ”kuroa” menetetyn ajan takaisin. Älä laadi kuitenkaan turhan tiukkaa aikataulua, vaan muista jättää aikaa myös läheisillesi! Liian väljä aikataulu puolestaan saattaa hidastaa opintojasi entisestään ja pian huomaat, että opintoaikasi meni umpeen. Ja jos ei vain kerta kaikkiaan nappaa, pidä vaikka kuukauden tauko opinnoista, mutta päätä, että ensi kuussa jatkat taas.

Muista myös, että kaikki opintojaksot eivät välttämättä ole yhtä motivoivia, ja sekin on ihan ok. Kaiva tällöin kohdassa 1 kirjoittamasi syy, miksi aloitit opinnot ja yritä ajatella positiivisesti: opintojakson suorittamalla, olet taas askeleen lähempänä tavoitettasi…

Motivaatio – check, opintojen aikataulu – check”

Nyt ei sitten muuta kuin hankkimaan kirjallisuutta kotiin ja tehtävien tekoon. Ihan vinkkinä, älä suotta lue koko kirjaa tai artikkelia tehtävien tekoa varten. Aloita sisällysluettelosta ja mieti mitä tehtävänanto aiheesta vaatii.

Silmäile teosta, tee muistiinpanoja ja laita pieniä post-it-lappuja niihin kohtiin, joita voit hyödyntää tehtävässäsi. Koko kirjaa ei yleensä tarvita mihinkään tehtävään, mutta tätähän me ei opettajalle kerrota, vaan leikitään, että ollaan luettu koko kirja. Hahmottele Wordille, paperille tmv. mitä ja missä järjestyksessä kirjoitat. Samalla kun kirjoitat tehtävää, merkitse vähintään edes lauseen/ kappaleen loppuun kirjan sivunumero tulevia lähdemerkintöjä varten, jollet merkitse lähdetietoja heti. Moodlesta löydät aina kunkin yliopiston käyttämät lähdemerkinnät.

Olipa lähdevaatimuksena oleva artikkeli suomen- tai englannin kielinen, aloita aina johdannosta. Johdanto on, entistä yliopisto-opettajaani siteeraten, käyntikortti artikkeliin. Tämän jälkeen lue teoriaosuus, tulokset (jos ne selkeästi kertovat jotakin uutta ja tärkeää tehtävääsi) sekä pohdinta. Toisinaan tulokset on avattu parhaiten pohdinnassa, joten itsekään en aina jaksa tuloksia edes lukea kovin tarkkaan.

Muista, että kirjoittaminen on prosessi. Harvoin meistä kukaan tempaisee loisteliasta 15 sivun esseetä yhden päivän aikana, vaan välillä kannattaa nukkua yön yli ja jatkaa seuraavana päivänä tekstin työstöä. Varsinkin lopputyötä kirjoittaessa ihminen usein sokaistuu tekstilleen, joten joskus lyhyemmätkin tehtävät kannattaa antaa jollekin toiselle luettavaksi. Toinen pystyy paremmin ehkä jopa kertomaan, onko tekstisi sisältö ja rakenne loogisia, ja ymmärtääkö hän kirjoittamaasi. Muista peilata tekstiäsi myös tehtävänantoon – vastaatko tehtävänantoon?

Mikäli opiskelu ei kotona onnistu vaikkapa liikaa pälpättävän puolison takia, kirjasto on mukavan hiljainen paikka eikä siellä useimmin törmää tuttuihin. Pakkaa termariin kahvia tai teetä sekä eväät mukaan ja suuntaa lähikirjastoon läppärisi kanssa.

Kun olet saanut tehtävän valmiiksi ja palautettua:

Tehtävä numero 3:

Muista onnitella itseäsi. Se voi olla vaikkapa jonkin kivan asian ostaminen, kakkupala kahvilassa tmv. mutta muista joka ikinen kerta taputtaa itseäsi olalle, että ”Sinä teit sen!”
Tehtävän palautuksen ja uuden opintojakson aloittamisen väliin kannattanee jättää pari päivää lepoa, mutta ei liikaa. Näin saat pidettyä hyvän opiskelutahdin päällä.

”Tentti tulossa, mutta just nyt kotona ois niin paljon siivottavaa…”

Käsi pystyyn kuinka moni aloittaa siivousprojektin, kun pitäisi lukea tenttiin? Ikinä ei koti ole niin puhdas kuin silloin, kun tentti lähestyy. Se onkin jännä ilmiö, johon lähes kaikki törmäämme…
Avoimen yliopiston tentteihin tulee ilmoittautua yleensä 10-14 vrk aikaisemmin. Muista varmistaa Moodlesta mikä on Sinun yliopistosi käytäntö.

Tehtävä numero 4:

Ilmoittaudu tenttiin ajoissa ja jaa kalenteriisi päivittäinen lukualue. Jälleen suunnittele milloin ja missä luet, ja kuinka paljon kerralla. Kun luet, tee samalla muistiinpanoja, joita voit kerrata jokaisen lukuhetkesi jälkeen. Ja vaikka imurointi ja lattioiden pesu tuntuisivatkin paljon kiinnostavimmilta kuin tenttiin lukeminen, kaiva se kirja esille. Kurjempaa on joutua tekemään tentti uudelleen huonon valmistautumisen takia. Myöskin se tehtävässä 1 kirjoittamasi tavoite joutuu odottamaan.

Älä koskaan jätä lukemista viimeiseen iltaan. Viimeinen ilta tulisi käyttää asioiden kertaamiseen. Myöskään juuri ennen tentin alkua ei kannata enää päntätä. Keskity ennen tenttiä itsesi sparraamiseen: Sinä osaat, olet hyvin valmistautunut, Sinulla on kynä ja kumi mukana ja puhelin äänettömällä ja tentti menee tosi hyvin.

Kun tentti alkaa, ota suttupaperi esiin ja ala ensin hahmotella paperille mitä kaikkea tenttikysymykseen liittyy. Jotkut tekevät mind-mapin, toiset ranskalaisia viivoja. Olipa tyylisi mikä tahansa, kirjaa ensin kaikki asiat lyhyesti suttupaperille, ja aloita vasta sitten kirjoittaminen. Näin koevastauksestasi tulee hyvin jäsennelty ja looginen. Muista taas, ennen kuin palautat tenttipaperin, tarkistaa vastasitko tehtävänantoon.

”Ei tästä tule yhtään mitään!”

Muistan, kun tein erityispedagogiikan opintoja erääseen yliopistoon. Olin jo kokenut opettaja, suorittanut valtavan määrän opintoja, ja sain aivan järkyttävän huonon arvosanan erkkapedan tehtävästä. En käsittänyt ollenkaan mikä vika tehtävässäni oli. Lähestyin opintojakson opettajaa sähköpostitse ja kysyin suoraan, miksi sain näin huonon arvosanan.

Tehtävä numero 5:

Pyydä palautetta. Älä jää miettimään huonoa arvosanaa tehtävästä tai tentistä, vaan kysy opettajalta palautetta. Mikä meni pieleen? Mitä voit oppia palautteesta? Sitäkään ei kannata jäädä murehtimaan, jos yksi opintojakso menee alle arvosanan 3. Jos opiskelet tutkintotavoitteisesti, tarvitset pääsääntöisesti vähintään arvosanan 3 KOKO perusopinnoista. Yksittäinen heikompi arvosana ei siis perus- tai aineopinnoissa kaada koko pakkaa.

Tehtävä numero 6:

Aikuisopiskelija on ihan super ihminen, joka klaaraa useimmiten työ- ja perhe-elämän opintojen ohella. Välillä voi ja pitää olla armollinen itseä kohtaan. Pidä taukoja opinnoissa, mutta älä liian pitkiä. Nauti elämästä opiskelun ohella.

Terkuin, Anna-Maria (01/2020)

  • Osumia: 1945

Erilaisia polkuja opettajaksi

Onko tähtäimessäsi ura opettajana tai kasvatustieteiden asiantuntijana? Tiesitkö, että voit aloittaa Kymenlaakson kesäyliopistossa varhaiskasvatuksen-, luokan-, erityis-, aineen-, S2- ja terveystieteiden opettajan opinnot avoimen yliopiston kautta? Opinnot ovat mahdollisia suorittaa työn ohessa ja omalla paikkakunnallasi. Lisäksi tarjoamme laajan valikoiman sivuaineiksi soveltuvia opintoja, joilla voit täydentää jo olemassa olevaa tutkintoasi. Kesäyliopiston oma tutor on apunasi ja tukenasi opintojesi ajan.

Seuraavassa tekstissä käydään läpi erilaisia vaihtoehtoja, joiden avulla voit hyödyntää esimerkiksi välivuoden tai opiskella työnohella itsellesi uutta ammattia tai pätevöityä opettajana johonkin uuteen.

Varhaiskasvatuksen opettaja

Varhaiskasvatukseen suuntautunut kasvatustieteellisen alan perusopintokokonaisuus antaa mahdollisuuden hakeutua varhaiskasvatuksen tutkinto-opiskelijaksi väylän kautta, mutta ei vielä sellaisenaan tuota varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuutta. Voit kuitenkin aloittaa tutkintotavoitteisen opiskelun suorittamalla kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) 25 op ja opiskelemalla sivuainekokonaisuuden, joka hyväksiluetaan osaksi tutkintoasi. Sivuainevaihtoehdoiksi soveltuvat esimerkiksi

  • erityispedagogiikan perusopinnot 25 op
  • psykologian perusopinnot 25 op tai
  • lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi, perusopinnot 25 op.

Hakukelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajan koulutusohjelmaan Itä-Suomen yliopistossa ”Muut reitit”-hakukohteessa saat varhaiskasvatukseen suuntautuneilla perusopinnoilla tai aiemmilla kasvatustieteellisillä perusopinnoilla. Hakukriteereistä löydät lisää täältä. Itä-Suomen yliopiston väyläopinnoista löydät lisätietoa täältä.

Luokanopettaja

Onko haaveissasi luokanopettajan ammatti? Luokanopettajan tutkinnon nimi on kasvatustieteiden maisteri. Opinnot aloitetaan kandidaatin tutkinnosta, jonka laajuus on 180 opintopistettä. Kandidaatin tutkinto (UEF) jakautuu:

  • Kasvatustieteellisen alan perusopinnot 25 op
  • Kasvatustiede, aineopinnot 45 op
  • Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op
  • Valinnainen sivuaine 25 op
  • Orientaatio-, kieli- ja viestintäopinnot 15 op
  • Muita opintoja 10 op

Kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutus

Avoimen väylän kautta Sinun on mahdollista hakea kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutukseen, jos olet suorittanut kasvatustieteen perusopinnot 25 op tai muut vastaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (25 op) vähintään arvosanalla hyvä (3/5). Valinnan perusteena olevien opinnot saavat olla korkeintaan 10 vuotta vanhoja. Opinnot eivät voi sisältyä aiempiin tutkintoihin.

Valinnassa on mahdollista saada lisäpisteitä seuraavista opinnoista:

  • kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen aineopinnot (35 op) tai muut vastaavat kasvatustieteellisen alan aineopinnot (35 op)
  • korkeakoulu- tai yliopistotasoiset kieliopinnot
  • yksi sivuaineopintokokonaisuus

Erityisopettaja

Erityisopettajaksi voi opiskella pariakin eri reittiä. Erityisopettajan kandidaatin opinnot Itä-Suomen yliopistossa koostuvat seuraavista opinnoista:

  • erityispedagogiikan perusopinnot
  • erityispedagogiikan aineopinnot
  • erityispedagogiikan syventävät opinnot, joihin sisältyvät erityisopettajan opinnot
  • opettajan pedagogiset opinnot
  • kieli- ja viestintäopinnot
  • kahden sivuaineen opinnot (toinen on pakollinen sivuaine)

Kymenlaakson kesäyliopistossa voit suorittaa Itä-Suomen avoimeen yliopistoon erityisopettajan tutkinnosta erityispedagogiikan perusopinnot sekä vapaasti valittaviin opintoihin vaikkapa suomen kielen opettaminen toisena/vieraana kielenä -perusopinnot. Avoimessa yliopistossa suorittamasi opinnot voidaan hyväksilukea tutkintoosi.

Mikäli Sinulla on jo luokanopettajan kelpoisuus TAI yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto ja joko tutkintoon sisältyen tai sen lisäksi yliopistossa suoritetut opettajan pedagogiset opinnot (60 op) JA erityispedagogiikan perusopinnot suoritettuina, voit hakea suoraan yliopistoon erillisten erityisopettajien opintojen haussa (UEF).

Jyväskylän yliopistossa hakijan vaatimukset vaihtelevat haettavan ryhmän perusteella.

Myös Tampereelta, Helsingistä ja Oulusta löytyy 60 opintopisteen erilliset erityisopettajan opinnot.

Aineenopettaja

Jos haaveilet aineenopettajan työstä peruskoulussa, Sinulla tulee olla:

  • ylempi korkeakoulututkinto
  • kussakin opetettavassa aineessa vähintään 60 op laajuiset perus- ja aineopinnot
  • opettajan pedagogiset opinnot 60 op  

Esimerkiksi opiskelemalla historiasta sekä perus- että aineopinnot, voit opettaa peruskoulussa historiaa.

Jos haluat opettaa lukiossa, Sinulla tulee olla:

  • ylempi korkeakoulututkinto
  • yhdessä opetettavassa aineessa vähintään 120 op laajuiset perus-, aine- ja syventävät opinnot
  • muissa aineissa vähintään 60 op laajuiset perus- ja aineopinnot
  • opettajan pedagogiset opinnot 60 op
  • Sinun tulee opiskella perus- ja aineopintojen lisäksi syventävät opinnot opetettavasta aineesta. Esimerkiksi psykologian opettajaksi tarvitset perus-, aine- ja syventävät opinnot psykologiasta (120 op).  
     

Kymenlaakson kesäyliopistossa voi pätevöityä aineenopettajaksi elämänkatsomustiedossa sekä terveyden edistämisessä ja terveystiedossa.

Terveystieteiden opettaja

Jos Sinulla on sosiaali- ja terveysalalta ammattikorkeakoulututkinto suoritettuna, voit lähteä opiskelemaan terveystieteiden opettajaksi, joka opettaa ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa. Polku terveystieteiden opettajaksi alkaa hoitotieteen aineopinnoilla, 33 op, Itä-Suomen yliopistoon. Perusopinnot korvataan aiemmalla amk-tutkinnollasi.

Hoitotieteen aineopintojen lisäksi Sinun on mahdollista opiskella tutkintoon sisältyvä kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen perusopintojen kokonaisuus (25 op).

Päivitetty 3.6.20/ AMH

  • Osumia: 8457

Minustako psykologi?

Yksi ammattiryhmä, sosiaalityöntekijöiden ohella, josta on pulaa Suomessa, ovat psykologit. Psykologeja koulutetaan Helsingin, Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoissa.
Psykologin työ on vaativaa työtä, joka edellyttää hyvää koulutusta ja soveltuvuutta alalle. Sosiaali- ja terveysalan alan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää laillistukset ja valvoo psykologien toimintaa yhdessä aluehallintovirastojen kanssa. Näin taataan, että jokaisella psykologin työtä tekevällä on riittävä koulutus ja ammattitaito. https://www.psyli.fi/psykologin-tyo-ja-koulutus/

Käyttääkseen laillistetun psykologin nimikettä ja tehdäkseen psykologin työtä, tulee työntekijällä olla suoritettuna maisterin tutkinto, jossa pääaineena on ollut psykologia. Psykologien opinnot ovat muita maisteriopintoja pitempiä (150 op), sillä opiskeluun kuuluu 5 kuukauden pakollinen harjoittelujakso. Maisteritutkinnon suorittamisen jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua psykologian jatko-opintoihin. Opiskelija voi myös jatkaa opintojaan psykoterapeutiksi tai hankkia erikoistumiskoulutuksen vaikkapa työ- ja organisaatiopsykologian, neuropsykologian tai lasten ja nuorten erikoispsykologiksi. Lue lisää erikoistumisesta täällä https://www.psyli.fi/psykologin-tyo-ja-koulutus/koulutus/erikoispsykologikoulutus/

Mitä psykologin työ käytännössä on?

Psykologi on ihmisen mielen ja käyttäytymisen asiantuntija. Psykologin asiantuntijuus koostuu tieteellisestä ajattelusta ja tutkimusosaamisesta, psykometriikan tuntemuksesta, kliinisestä kokemuksesta, ihmisen kehityksen ja käyttäytymisen teoreettisesta tuntemuksesta sekä ymmärryksestä erilaisista sosiaalisista vuorovaikutusprosesseista aina kahdenkeskisistä suhteista organisaation ja yhteiskunnan tasolle saakka.

Suuri osa psykologeista työskentelee kuntien tai kuntayhtymien palveluksessa. Työpaikkana voi olla esimerkiksi terveyskeskus, koulu tai muu oppilaitos, päiväkoti, perheneuvola, psykiatrian osasto tai poliklinikka.

Yksityisellä puolella psykologit voivat työskennellä työterveyshuollossa, kuntoutuslaitoksissa, psykoterapeutteina, työ- ja organisaatiopsykologian alan konsultteina tai jopa henkilöstöpäällikköinä.
Osa psykologeista toimii yrittäjänä oman toiminimen kautta esimerkiksi psykoterapeuttina. Löytyypä työkenttiä korkeakouluista tutkijoina, opettajina, TE-toimistoissa ammatinvalinnan ja uraohjauksen tehtävistä sekä vankiloista. Psykologeja tarvitaan myös liikennepsykologian, käytettävyystutkimuksen, urheilu- ja oikeuspsykologian sekä psyykkisen valmennuksen parissa. Työkenttä on siis laaja! 

Käytännössä työ eri työpaikkojen välillä vaihtelee. Voit lukea lisää, mitä tekee vaikkapa neuropsykologi tai oikeuspsykologi.

Miten aloittaa psykologian opinnot?

Kymenlaakson kesäyliopistossa on mahdollista aloittaa psykologian perus- ja aineopinnot Itä-Suomen yliopiston opetussuunnitelman mukaisesti. Mikäli Sinulla ei ole vielä lainkaan psykologian opintoja pohjalla, aloitat perusopinnoista. Jos olet jo suorittanut perusopinnot, voit siirtyä aineopintoihin. Psykologian perus- ja aineopinnot (60 op) sisältyvät psykologian kandidaatin tutkintoon, joten suorittamalla ko. opinnot ns. etukäteen, lyhennät opiskeluaikaasi yliopistolla. Suorittamasi psykologian opinnot sisällytetään suoraan opintoihisi, mikäli haet Itä-Suomen yliopistoon. Muissa yliopistoissa yliopisto arvioi, vastaavatko opintosi heidän opintojaan. Joskus toiseen yliopistoon joutuu opintoja täydentämään esimerkiksi ylimääräisellä tehtävällä, mutta muutoin opinnot pääsääntöisesti saadaan hyvin hyväksiluettua.

Mikäli Sinulla on jo aikaisempi maisterin tutkinto, voit hakea kevään yhteishaussa suoraan psykologian maisteriopintoihin, jos olet suorittanut psykologian perus- ja aineopinnot. Tällöin aikaisempi tutkintosi kattaa kandidaatin tutkinnon muut opinnot, ja pääset suoraan maisterivaiheeseen.

Tutustu avoimen yliopiston opintotarjontaan.
Jos sopivaa vaihtoehtoa ei löydy, ota yhteyttä ja tiedustele, milloin haku avoinna seuraavan kerran.

  • Osumia: 3824

Sosionomista sosiaalityöntekijäksi?

Sosiaalityön opiskelu Kymenlaakson kesäyliopistossa

Lukuvuosi 2023-2024

Oletko sosionomi AMK, yhteisöpedagogi AMK, geronomi AMK tai kuntoutuksen ohjaaja AMK? Haluaisitko pätevöityä sosiaalityöntekijäksi? Kymenlaakson kesäyliopistossa sinun on mahdollista opiskella tutkintotavoitteisesti sosiaalityötä omalla paikkakunnallasi ja saada opintoihisi hyväksilukuja aiemmasta tutkinnostasi.

Tutkintotodistusta et voi kesäyliopistosta saada, mutta suorittamalla sosiaalityön perus- ja aineopinnot sinun on mahdollista hakea yhteishaussa sosiaalityön maisteriopintoihin. Opintojesi tukena toimii kesäyliopiston oma tutor sekä tutorryhmä, jotka auttavat Sinua opinnoissasi eteenpäin.

Sosiaalityöntekijän sijaispätevyys

Mikäli suoritat avoimessa yliopistossa sosiaalityön perus- ja aineopintojen lisäksi sosiaalityön käytäntö 2:n, sinun on mahdollista hakea sosiaalityöntekijän sijaisuuksia. Sijaispätevyydestä löydät lisää tietoa Valviran sivuilta: https://www.valvira.fi/sosiaalihuolto/sosiaalihuollon-ammattioikeudet/sosiaalihuollon-tehtavissa-toimiminen

Sosiaalityön perusopinnot

Sosiaalityön perusopinnot (25 op UEF) koostuvat seuraavista opintojaksoista:

  • Sosiaalityön teoreettiset perusteet 5 op
  • Johdatus sosiaalioikeuteen 5 op
  • Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö 5 op
  • Sosiaalityön käytäntö 1: toimijuuden tukemisen perusteet 5 op
  • Tutkiva sosiaalityö 5 op

Perusopintojen suositeltu suoritusaika on 3 lukukautta, mutta niiden suorittaminen onnistuu myös yhden lukuvuoden aikana.

Sosiaalityön käytäntö 1: Toimijuuden tukemisen perusteet -opintojakson saa hyväksiluettua sosionomi amk-, geronomi amk-, kuntoutuksen ohjaaja amk- tai yhteisöpedagogi amk-koulutuksella. Hyväksilukua voi hakea myös lähialojen soveltuvalla korkeakoulututkinnolla (sosiaali-, terveys-, kasvatusala), johon liittyy vähintään 12 kuukauden mittainen työkokemus sosiaalialalta.

Sosiaalityön ammatillisuus ja toimintaympäristö- opintojakson kirjallisuustentin saa hyväksiluettua sosionomi AMK, geronomi AMK, kuntoutuksen ohjaaja AMK tai yhteisöpedagogi AMK tutkinnoilla. Muu opintojakson sisältö suoritetaan normaalisti.

Tutkiva sosiaalityö- opintojaksosta saa hyväksiluvun aiemmalla yliopistotutkinnolla.

Jotta hyväksiluvut ovat mahdollisia, on opintojaksoille ilmoittauduttava, koska vain näin voi saada opinto-oikeuden ja suoritus voidaan kirjata. Hyväksilukua haetaan opinto-oikeuden saamisen jälkeen Moodlessa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Sosiaalityön aineopinnot

Sosiaalityön aineopinnot (35 op UEF) sisältävät seuraavat opintojaksot:

  • Sosiaalityön etiikka 5 op
  • Laadullisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
  • Tilastollisten menetelmien perusteet yhteiskunta- ja kauppatieteilijöille 3 op
  • Sosiaalityön tilastollisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
  • Sosiaalihuolto-oikeus 5 op
  • Rakenteellinen ja vaikuttava sosiaalityö 5 op
  • Sosiaalityön laadullisten menetelmien harjoituskurssi 2 op
  • Sosiaalityön käytännön työmenetelmät 5 op
  • Tapauskohtainen sosiaalityö suhteina ja prosesseina 5 op

Aineopintojen suositeltu suoritusaika on 4 lukukautta. Osassa opintojaksoja on vaatimuksena aiempia opintoja perus- ja/tai aineopinnoista. Tämä kannattaa huomioida jaksojen suoritusjärjestyksessä.


Muut Kymenlaakson kesäyliopistossa tarjolla olevat sosiaalityön tutkintorakenteeseen (UEF) kuuluvat opinnot

  • Johdatus empiirisen tutkimuksen menetelmiin 3 op
  • Sosiaalityön tutkimuksen analysoiminen 2 op

Näiden kahden opintojaksojen suorittaminen on erittäin suositeltavaa viimeistään aineopintojen aikana, sillä niiden suorittamista vaaditaan edeltävinä opintoina muun muassa kandityön opintojaksolle.

  • Laadullisten menetelmien jatkokurssi 5 op
  • Tilastollisten menetelmien jatkokurssi 5 op

Nämä opintojaksot kuuluvat maisterivaiheen opintoihin, mutta suorittaminen Kymenlaakson kesäyliopistossa on mahdollista jo esimerkiksi aineopintojen loppuvaiheessa.

  • Yhteiskuntapolitiikan perusopinnot 25 op
  • Sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot 25 op

Nämä perusopinnot ovat sosiaalityön sivuaineita, joista toisen suorittaminen on pakollista viimeistään maisterivaiheen opinnoissa. Sosiaali- ja terveyshallintotieteen opinnot ovat tarjolla Kymenlaakson kesäyliopistossa lukuvuonna 2023–2024.

Opintojen aloittaminen kandidaatin tutkinnosta

Mikäli sinulla ei ole aiempaa AMK- tai maisteritutkintoa, jolla voisit hakea yliopistoon sosiaalityön maisteriopintoihin (suoritettuasi sosiaalityön perus- ja aineopinnot), voit kuitenkin opiskella sosiaalityötä Kymenlaakson kesäyliopistossa tutkintotavoitteisesti. Tällöin opinnot alkavat kandidaatin tutkinnon opinnoista, joihin myös sosiaalityön perus- ja aineopinnot (60 op) sisältyvät. Näiden lisäksi voit suorittaa kanditutkinnon opinnoista Kymenlaakson kesäyliopistossa:

  • Valinnaiset sivuaineet 45 op, esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologian perus- ja aineopinnot. 

Tutustu avoimen yliopiston opintotarjontaamme.

Päivitetty 22.6.2023/NS



 

  • Osumia: 26126

5 syytä opiskella Kymenlaakson kesäyliopistossa

Miksi opiskella Kymenlaakson kesäyliopistossa?

Tässäpä viisi hyvää syytä:

1. Sijainti

Sijaitsemme tilojemme puolesta hyvien kulkuyhteyksien päässä. Toimimme kahdessa eri kaupungissa: Kotkassa ja Kouvolassa. Molempiin kaupunkeihin pääsee sujuvasti junalla tai bussilla, ja tilamme ovatkin muutaman sadan metrin päässä molempien kaupunkien juna-asemilta. Esimerkiksi Helsingistä Kouvolaan sujahtaa junalla tunnissa ja 20 minuutissa, Lappeenrannasta 39 minuutissa, Kotkasta 48 minuutissa ja Mikkelistäkin tunnissa.

2. Laaja koulutustarjonta 

Järjestämme monipuolista lyhyttä ja pitkäkestoista täydennyskoulutusta sosiaali-, terveys-, kasvatus-ja opetusalalle sekä työelämän ja hallinnon tarpeisiin. Näiden lisäksi toteutamme yhteistyössä Jyväskylän kesäyliopiston välittämiä ikääntyvien yliopiston luentoja sekä Kotkassa että Kouvolassa. Ja onpa meillä tarjolla myös harrastuksiin ja hyvinvointiin liittyviä koulutuksia, lasten ja nuorten yliopistoa unohtamatta!

3. Polku kohti yliopistotutkintoa

Kymenlaakson kesäyliopisto tarjoaa yhteistyössä eri yliopistojen kanssa useita mahdollisuuksia opiskella eri oppiaineita. Voit aloittaa tutkintotavoitteisen opiskelun joustavasti Kymenlaakson kesäyliopiston kautta avoimessa yliopistossa ja hakeutua tutkinto-opiskelijaksi, kun hakukriteereihin vaadittavat opintosuoritukset ovat täyttyneet. Avoimessa yliopistossa opiskelu on joustavaa ja voit suorittaa opintoja, vaikka työn ohessa. Samalla edistät opintojasi ja valmistuminen nopeutuu, sillä avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot ovat tutkinnon osia, eli aivan samoja, mitä opiskelijat suorittavat yliopistossa.

4. Joustavuus

Moneen muuhun kouluun verrattuna olemme sangen joustavia ja nopeita reagoimaan äkillisiinkin koulutustarpeisiin, sillä meitä eivät opettajien vuosisuunnitelmat sido. Olemme myös voittoa tavoittelematon organisaatio, mikä mahdollistaa koulutuksen järjestämisen monia muita edullisimmin hinnoin. Kerro millaista koulutusta tarvitsette, me järjestämme sen!

5. Lähellä sinua

Mikäli sinulla on kysyttävää tai opintosi eivät syystä tai toisesta suju, ota yhteyttä meihin. Palvelemme sinua henkilökohtaisesti. Joukossamme on opettaja ”omastakin takaa”. Rehtori Elina on ammatiltaan myös opettajia, joten häneltä sujuu opetus ja ohjaaminen. Mikäli opiskelusi eivät syystä tai toisesta etene, ota yhteys kesäyliopistoon, me autamme sinua eteenpäin. Myös koulutussuunnittelijamme Maija ja sihteerimme Soili ja Hanna ovat aina auttamassa, olipa kyse isosta tai pienestä ongelmasta. Pieni, mutta mukava tiimimme on aina käytettävissäsi.

Vieläkö mietit kannattaako Kymenlaaksoon tulla opiskelemaan? Kyllä kannattaa! Nähdään kursseilla!

  • Osumia: 1275
Yhteystiedot
Kotka

Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
Puh. 044 747 8516


Kouvola

Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Puh. 044 747 8501


Copyright © 2023 Kymenlaakson kesäyliopisto