Opiskelijatarinoita 1: Opintopolkuni sosiaalityön maisteriopintoihin

27.08.2018

Moikka,
lapsena haaveilin astronomin ja paleontologin työstä. Päädyin kuitenkin opiskelemaan rakennusmaalariksi alueen opiskelu- ja työmahdollisuuksien vuoksi. Pidin työstäni kovin, mutta ihoni reagoi niin, että jouduin lopettamaan maalausalan työt. Uudelleen kouluttauduin sosionomiksi Kymenlaakson ammattikorkeassa päätoimisena opiskelijana. Opiskelu korkeakoulussa oli minulle uutta, mutta opiskelutaidot kehittyivät nopeasti. Sosionomiopintojen aikana heräsi jo haaveilu sosiaalityön opinnoista. Yliopisto-opinnot tuntuivat kuitenkin vielä silloin etäisiltä. Valmistumisen jälkeen tein sosionomin töitä sosiaaliohjaajana ja palveluohjaajana. Työtäni varjosti jatkuvasti tunne siitä, että jotakin puuttuu ja vietinkin monesti illan tutkimalla opiskelumahdollisuuksia ja -vaihtoehtoja.

Tuttu otti minuun yhteyttä ja kertoi Kymenlaakson kesäyliopiston sosiaalityön opinnoista. Hänen ei tarvinnut kauaa minulle aihetta markkinoida, kun jo totesin, että: ”olen mukana! Milloin aloitetaan!?” Seuraavana syksynä aloitimme työn ohessa Kymenlaakson kesäyliopistolla opinnot sosiaalityön perusopintokokonaisuudella. Vielä silloin puhuttiin ääneen, että katsotaan nyt ensin, miltä tämä opiskelu tuntuu, että tuleeko jatkettua opintoja eteenpäin. Olin kuitenkin jo silloin päättänyt, että tämä katsotaan loppuun asti. Töissä ei uskallettu puhua asiasta mitään. Perusopinnot vaativat jälleen totuttelua uudenlaiseen opiskeluun ja ne menivätkin maaperää jalkojen alla tunnustellessa. Tämä näkyi myös tuloksissa. Seuraavan vuoden sosiaalityön aineopinnot sujuivat jo ihan erilaisella otteella.

Kymenlaakson kesäyliopistolla on opintojen ajan kannustettu ja tsempattu. Tuutori on kulkenut matkassa mukana, ollut läsnä ja muistuttamassa, että polkuopintoalulla valmistuminen on mahdollista. Opiskelin Kymenlaakson kesäyliopistossa kolme vuotta noin sadan opintopisteen verran sosiaalityön opintoihin tähdäten. Aloitan tänä syksynä sosiaalityön maisteriopinnot toisen hakuyrityksen jälkeen. Kymenlaakson kesäyliopisto mahdollisti minulle yliopisto-opinnot ja mahdollistaa jatkossa muun ammatillisen ja itseni kehittämisen. Olen todella kiitollinen siitä, että meille Kymenlaaksossa on luotu tällainen mahdollisuus opiskeluun.

Kuljethan omaa polkuasi, nautithan uuden oppimisesta ja itsesi kehittämisestä.
Tervetuloa mukaan ja tsemppiä polullesi!

Essi Valtonen