Kymenlaakson kesäyliopisto on kouluttanut jo puoli vuosisataa

21.09.2017

Kymenlaakson kesäyliopiston 50-vuotista taivalta juhlistettiin perjantaina 15.9.2017 Kotkan Lyseon upeassa juhlasalissa järjestetyssä lämminhenkisessä tilaisuudessa. Paikalla oli viitisenkymmentä henkilöä.

Juhlassa kuultiin kesäyliopiston johtokunnan puheenjohtajan Kai Holmbergin tervetuliaispuhe, jossa hän kertoi kesäyliopiston taustaa, pohti nykytilaa sekä tulevaisuutta mm seuraavasti:
”Kesäyliopisto perustettiin Kotkan kaupungin ylläpitämänä Kotkan kesäkorkeakouluna v.1967. Vuoden 1993 alusta Kymenlaakson liitto on toiminut kesäyliopiston ylläpitäjänä. Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Vapaalle sivistystyölle on ominaista monipuolisuus ja moniarvoisuus. Missionsa mukaisesti Kymenlaakson kesäyliopisto on ainutlaatuinen, dynaaminen ja monipuolinen maakunnallinen aikuiskoulutus- ja kehittämisorganisaatio. Kesäyliopisto toimii avoimesti ja itsenäisesti, mikä on merkinnyt ketteryyttä ja nopeaa muuntautumista ajan koulutustarpeisiin. Näkymämme perustana on maakuntamme hyväksi tapahtuvan Suomen eri yliopistojen ja korkeakoulujen tarjoaman avoimen yliopisto-opetuksen saatavuuden mahdollistaminen.”

Juhlassa puhuivat myös maakuntajohtaja Jaakko Mikkola ja Kymenlaakson seitsemän kunnan edustajat; Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen, Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä, Virolahden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen, Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eemeli Lehtinen, Kouvolan kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Paula Werning, Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nina Brask, Pyhtään hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Sari Tjeder. Puhujat totesivat kesäyliopiston merkittäväksi toimijaksi alueellamme yliopistotasoisten opintojen ja monipuolisten ammatillisten täydennyskoulutusten järjestäjänä. Toiminnan tarpeellisuuden todettiin jopa lisääntyvän tulevaisuudessa ja kesäyliopistolle visioitiin puheissa 100-vuotisjuhliakin. Tuija Lindberg piti juhlassa puheenvuoron opiskelijan näkökulmasta ja hänet palkittiin Kymenlaakson kesäyliopiston vuoden 2017 opiskelijana.

Juhlapuheen tilaisuudessa piti Kymenlaakson kesäyliopiston tiederehtori Kirsti Lonka aiheesta ”Kymenlaakso nousuun! Oppiva kansalainen ei sammaloidu”. Kymenlaaksolaiset juuret omaava Lonka työskentelee Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professorina ja on mm. kansainvälisesti kysytty luennoitsija. Tiederehtori haluaa omalla panoksellaan olla mukana arvokkaana pitämänsä kymenlaaksolaisen kesäyliopisto-opetuksen kehittämisessä ja tukemisessa.

Kymenlaakson Liiton alainen Kymenlaakson kesäyliopisto tarjoaa maakunnassa laajasti avoimen yliopiston opintoja ja mahdollistaa olemassa olollaan jopa tutkintotavoitteiset ylimmän asteen opinnot alueellamme. Suomessa ainutlaatuista koulutustarjontaa edustaa kesäyliopistoon kuuluvan Kotkassa toimivan Repin -instituutin järjestämä Pietarin taideakatemian menetelmin toteutettava klassinen kuvataidekoulutus.

Aika jossa elämme vaatii paitsi kansalaisista jatkuvaa oppimista niin myös kesäyliopistolta entistä tehokkaampaa kehitystyötä. Kilpailu muiden toimijoiden välillä, verkossa tapahtuvien koulutusten lisääntyminen sekä toimintaympäristön muutokset, luovat omat haasteensa kannattavalle toiminnalle. Opiskelijoille halutaan tarjota jatkossakin mahdollisimman laaja valikoima erilaisia opintoja, joita toteutetaan kysynnän mukaan.  

Kesäyliopiston toiminta-ajatuksena on järjestää ja kehittää elinikäisen oppimisen periaatteita noudattaen ympärivuotista koulutustarjontaa, ajan ilmiöt huomioon ottaen, sekä kohderyhmiä kuunnellen. Tällä hetkellä kesäyliopiston koulutuspaletilta löytyy opintoja lasten kuvataidekoulusta ja harrastuksiin liittyvistä kursseista aina ammatilliseen täydennyskoulutukseen, tutkintotavoitteisiin avoimen yliopiston kursseihin sekä ikääntyvien yliopistoon asti. Kuluvan juhlavuoden kunniaksi Kymenlaakson kesäyliopisto on tarjonnut ja tarjoaa mm Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot sekä joitakin muita luentoja maksutta.

 

Johtokunnan puheenjohtaja Kai Holmberg                                                                      Tiederehtori Kirsti Lonka