placer

Saavutettavuus-avustimet

Skip to main content

Kymenlaakson kesäyliopisto

Polkuja uuden oppimiseen

#osaamisenkehittäjä


Muutos ympärillä kiihtyy, olisiko aika tulevaisuudentutkimuksen opinnoille?

Tammikuussa 2024 on jälleen alkamassa tulevaisuudentutkimuksen 25 op opintokokonaisuus. Olemme toteuttaneet sitä monena vuonna yhteistyössä Turun avoimen yliopiston ja Tulevaisuudentutkimuksen Verkostoakatemian kanssa. Opintojen aikana tutustutaan käytännönläheisesti tulevaisuudentutkimukseen ja erilaisiin menetelmiin tutkia tulevaisuutta sekä sen erityisyyttä tieteenalana. Opinnot antavat työkaluja ja uusia näkökulmia organisaatioiden tulevaisuustiedon tuottamiseen. Tulevaisuudentutkimus on monitieteinen ala ja tarjoaa näin laajan näkökulman tarkastella muutosta ja tulevaisuutta.

Vuodesta toiseen on ollut hienoa seurata, miten opiskelijat innostuvat aiheesta ja heidän silmänsä avautuvat tarkastelemaan tulevaisuutta monista näkökulmista, sillä opintoihin kuuluu erilaisia harjoituksia ja menetelmiä. Tulevaisuudentutkimuksen sanasto myös auttaa ymmärtämään paremmin julkisuudessa käytävää keskustelua tulevaisuudesta.

Ensimmäinen opintojakso: Tulevaisuusajattelu ja skenaariot

Opinnot alkavat TUTU1, Tulevaisuusajattelu ja skenaariot -jaksolla, jossa tutustutaan siihen, miten tulevaisuudesta saadaan tietoa. Jakson aikana tavataan seitsemän kertaa tuutoriryhmässä verkossa.  Keskeisenä suoritustapana on ryhmätyönä tehtävä tulevaisuusraportti, joka tarjoaa oivan sukelluksen käytännön työskentelyyn. Ryhmäläiset tekevät kiinteää yhteistyötä jakson ajan ja kokoontuvat tuutoritapaamisten lisäksi myös omalla ajallaan työstäessään yhdessä tulevaisuusraporttia. Jakson jälkeen opiskelijat ovat kertoneet, miten mukavaa on ollut jakaa ajatuksia ja kehitellä erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja omasta tutkimuskohteesta. Vaikka opintojakso vaatii paneutumista ja työtä, monet jäivät kaipaamaan hienoa yhteyttä, joka syntyi opiskelukavereiden kanssa yhteisten työskentelyviikkojen aikana.

Seuraavat opintojaksot syventävät

TUTU2, Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät -jaksolla syvennytään tarkemmin erilaisiin menetelmiin lähestyä tulevaisuutta. Myös tähän jaksoon kuuluu seitsemän tuutoritapaamista verkossa kevään aikana. TUTU3, Tulevaisuudentutkimuksen menetelmien soveltaminen ja TUTU4, Tulevaisuudentutkimuksen tieteellinen perusta -opintojaksot menevät verkkokoulutuksena syksyn 2024 aikana. TUTU5 on vaihtuvateemainen tulevaisuudentutkimuksen opintojakso ja sen suorittamisessa on erilaisia vaihtoehtoja, joita voidaan suunnitella yhdessä sen mukaan, mikä opiskelijaa kiinnostaa.

Mikäli tulevaisuus ja sen analysointi kiinnostaa sinua, kannattaa tulla mukaan opiskelemaan! Voit kysellä lisätietoja Elinalta, joka toimii opintojen tuutorina. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tutustu Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuteen lisää tästä.

 

Muutos ympärillä kiihtyy, olisiko aika tulevaisuudentutkimuksen opinnoille?