Kuvan käyttäminen asiakastyössä (3 op)

12.1.2019 - 18.5.2019
Kouvola

Kuvan kautta voidaan saada kirjaimellisesti näkyviin enemmän kuin sanoin. Kuvallisen työskentelyn avulla voidaan piirtää tavoitteet ylös, tarkentaa mielikuvia ja toiveita ja kommunikoida myös silloin, kun asiakas on vaitonainen tai jopa puhumaton.

Kuvan ja kuvataiteellisten menetelmien käyttö soveltuu myös ihmisille, jotka eivät ole aiemmin piirtäneet paljon. Kouluttaja opastaa käytännön esimerkein kuvataiteen menetelmien käyttöön. Kuvallinen työskentely tuo nopeasti esille syvällisiä, myös henkilökohtaisia, asioita. Tämän vuoksi herkkyys kuvan käytössä on kaikessa asiakastyössä erityisen tärkeää, suhteessa sekä asiakkaaseen että työskentelyraameihin. Kuvan käyttöä opetellaan koulutuksessa sekä oman työskentelyn että ammatillisten esimerkkien avulla.

Aika:  Lähiopetus lauantaisin 12.1., 16.2., 9.3., 30.3., 27.4. ja 18.5.2019 klo 10-17

Koulutuksen laajuus: 48 t lähiopetusta, lisäksi omaan työhön liittyviä kehittämistehtäviä 33 t; yhteensä 3 opintopistettä

Kohderyhmä:  Neuvonta-, ohjaus-, hoito- ja muuta asiakastyötä lasten, nuorten, aikuisten tai ikääntyvien kanssa tekevät. Soveltuu esim. työnohjaajille, terapeuteille, valmentajille, opinto-ohjaajille, lastensuojelun työntekijöille, erilaisissa hoito- ja sosiaalialan ammateissa toimiville sekä soveltuvaa asiakastyötä esimerkiksi järjestöissä tekeville. Koulutus on tarkoitettu suoritettavaksi oman työn ohessa tai omaan ammatilliseen kehitykseen liittyen.

Kouluttaja: Johanna Wahlbeck, kuvataideterapeutti, työnohjaaja (STOry), taidefilosofi (FM), tohtorikoulutettava (taidekasvatus, Jyväskylän yliopisto)  

Kouluttajalla on monipuolinen asiakaspalvelutyökokemus parinkymmenen vuoden ajalta. Hän on työskennellyt taidekasvatustehtävissä taidemuseossa sekä ohjannut erilaisia koulutustilaisuuksia ja kursseja (esim. nykytaide-, työnohjaus- ja taidehistoria-aiheista) sekä julkaissut artikkeleita.

Johannan koulutustausta käsittää laaja-alaiset taide- ja musiikkiopinnot. Helsingin yliopistossa (FM) hän on lukenut pääaineenaan estetiikkaa taidefilosofian linjalla, sivuaineina mm. psykologiaa ja johtamista. Työnohjaajaksi hän on pätevöitynyt v. 2013. Syksyllä 2016 hän on aloittanut tutkijakoulun Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen oppiaineessa.   Lisätietoja

Tavoite: Koulutus tarjoaa teoreettisen tietopohjan kuva- ja kuvataidemenetelmien käytöstä asiakastyössä sekä käytännön valmiuksia soveltaa ko. menetelmiä omassa työssä yksittäisten asiakkaiden ja ryhmien kanssa. Aiempi taiteellinen suuntautuminen ei ole välttämätöntä, motivaatio kuvalliseen ilmaisuun ja sen käyttöön työssä riittää.

Sisältö:   

Koulutus jakaantuu kolmeen teemakokonaisuuteen:

1. Teorian opetus
Toiminnallisten menetelmien käyttö asiakastyössä, luovien menetelmien käyttö asiakastyössä, kuvamenetelmien käyttö asiakastyössä, kuvataiteellisten menetelmien käyttö asiakastyössä, teoriaa ja historiaa.

2. Käytännön taiteellisten tekniikoiden opetus
Piirustusta, maalausta, muotoilua, käsitetaiteellista työskentelyä (tarvittavat materiaalit hankitaan erikseen kyseisille opetuskerroille ohjeistuksen mukaan).

3. Soveltamisen opetus
Koulutukseen kuuluvien kehittämistehtävien avulla kuvamenetelmiä voi ottaa työssään käyttöön jo koulutuksen aikana. Lähiopetuspäivinä on mahdollisuus käsitellä asiakastyön tapauksia työnohjauksellisesti kuvamenetelmiä hyödyntäen.

Kymenlaakson kesäyliopistolla on alkanut ensimmäinen Kuvan käyttäminen asiakastyössä -koulutus joulukuussa 2018. Lue Johanna Wahlbeckin päiväkirjablogia koulutuksesta.

Osallistumismaksu 790 €.
Sisältää koulutuksen ja ohjauksen; ei sisällä materiaalikuluja. Maksu voidaan jakaa eriin.

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme puolet osallistumismaksusta. Mikäli peruutus jää kokonaan tekemättä tai mikäli keskeyttää koulutuksen, perimme koko maksun.   

Ilmoittautumiset kesäyliopistoon 20.12.2018 mennessä.
Lisätietoja: Marjatta Niskanen
Puh: 044 747 8501
Sähköposti: marjatta.niskanen@kymenlaakso.fi

Kurssille ilmoittautuminen

Muistathan, että ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme puolet osallistumismaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä ollenkaan, perimme koko maksun.

Koulutusvahvistus/-peruutus lähetetään sähköpostitse viimeistään viikko ennen ko. koulutuspäivää.

Ilmoittautumislomakkeen lähetä-painiketta klikattuasi saat viestin ”Ilmoittautumisesi on rekisteröity”. Mikäli viestiä ei tule, ilmoittautumisen lähetys on jostain syystä epäonnistunut. Ota tässä tapauksessa yhteyttä toimistoomme.

Rekisteriseloste »

(*) merkityt kentät ovat pakollisia

Henkilötiedot
Yhteystiedot
Tilastotiedot