Matikkanälkä

8.11.2017 klo. 09:00 - 15:00
Kymenlaakson kesäyliopiston koulutustila, Kouvolankatu 24, Kouvola

Kohderyhmä: Koulutus sopii kaikilla tasoilla matikkaa opettaville ja erityisesti niille, jotka kaipaavat ideoita matematiikan monipuolistamiseksi ja mielekkyyden takaamiseksi, ja tietenkin niille, jotka eivät vielä ole osanneet edes tunnistaa mielekkään matematiikan merkitystä.

Kouluttaja: KT Laura Tuohilampi, matematiikan didaktiikan yliopistonopettaja, täydennyskouluttaja ja matematiikan oppimisen tutkija.

Laura on väitellyt matematiikan opetuksen mielekkyydestä ja toiminut monin tavoin matematiikan opetuksen monipuolistamisen edistämiseksi (mm. Matematiikan päivä, Peruskoulupesula-blogi, teemapäivä FLUSH - koko koulun pesu, huuhtelu ja linkous!). Hän on työskennellyt useissa kansainvälisissä matematiikan oppimisen tutkimusprojekteissa sekä läheisessä yhteistyössä kansallisten matematiikan oppimisarviointien kanssa. Opetustyöstä hänellä on vuosien omakohtainen kokemus.

Tavoite: Koulutuksessa osallistujat pääsevät kokemaan, mikä on "tylsäksi" koetun matematiikan vaihtoehto ja miten se toteutetaan omassa opetuksessa. Viemisiksi tarjoillaan runsas annos ravintorikkaita matematiikan oppimisaktiviteetteja.

Sisältö

Aamupäivällä perehdytään matematiikan merkityksellisen opetuksen tärkeyteen viimeaikaisten tutkimusten valossa. Keskustellaan siitä, mitkä ovat osallistujien omat lähtökohdat matematiikan oppimiseen ja opetukseen. Käsitellään kiinnostuksen heräämisen mekanismeja sekä inklusiivisuuden vs. eksklusiivisuuden vaikutusta matemaattisen itsetunnon kehittymiseen / heikkenemiseen. Tuodaan esiin, millainen työskentely lisää tutkimusten suosittelemaa keskustelua, mielekkyyttä, yhteistyötä, useiden ratkaisumenetelmien tunnistamista ja niiden oikeellisuuden arviointia, "jos, niin" -pohdintoja, uskallusta osallistua.

Tutustutaan ruokahalua herättäviin oppimisaktiviteetteihin (aperitiiveihin ja alkupaloihin), pidempiin pääruokamaisiin osallistaviin ja ilmiöpohjaisiin aktiviteetteihin sekä herkullisiin jälkiruokiin ja kotiinviemisiin. Osallistujat tuntevat itse matematiikan mielekkyyden kokiessaan aktiviteetteja ja suunnitellessaan niiden linkittämistä omaan opetukseen.

Iltapäivällä osallistujat kokevat yhteen kysymykseen perustuvan monihaaraisen matemaattisen oppimisaktiviteetin. Pienryhmissä työstetään osallistujien näkemysten kautta oppimisaktiviteetin arviointia. Osallistujat luovat itse vastaavanlaisen aktiviteetin. He saavat tukea, vertaistukea ja ohjeistusta idean siirtämiseksi luontevaksi osaksi omaa opetusta. Osallistujat saavat selkeän mallin siitä, kuinka kehittää vastaavia ideoita jatkossa vaivattomasti. Pienryhmätyöskentelyissä voidaan jakaantua ryhmiin sen mukaan, millä kouluasteella kukin opettaa tai jakaa osaamista yli kouluasterajojen.

Koulutuksen materiaali on verkossa ja jää osallistujien käyttöön. Osallistujilla toivotaan olevan sähköiset tai ei-sähköiset muistiinpanovälineet sekä tietokone tai mobiililaite, jolla pääsee verkkoon.

Osallistumismaksu 110 €.

Koulutuksen osallistujat voivat tilata Matikkanälkä-kirjaa tarjoushintaan!

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme puolet osallistumismaksusta. Mikäli peruutus jää kokonaan tekemättä, perimme koko maksun.

Ilmoittautumiset kesäyliopistoon 6.11.2017 mennessä.
Lisätietoja: Marjatta Niskanen
Puh: 044 747 8501
Sähköposti: marjatta.niskanen@kymenlaakso.fi

Kurssille ilmoittautuminen

Muistathan, että ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme puolet osallistumismaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä ollenkaan, perimme koko maksun.

Koulutusvahvistus/-peruutus lähetetään sähköpostitse viimeistään viikko ennen ko. koulutuspäivää.

Ilmoittautumislomakkeen lähetä-painiketta klikattuasi saat viestin ”Ilmoittautumisesi on rekisteröity”. Mikäli viestiä ei tule, ilmoittautumisen lähetys on jostain syystä epäonnistunut. Ota tässä tapauksessa yhteyttä toimistoomme.

Rekisteriseloste »

(*) merkityt kentät ovat pakollisia

Henkilötiedot
Yhteystiedot
Tilastotiedot